Nepečený ostružinový cheesecake: Dokonalý koláč do vedra

12. srpna 2023 • 10:00

Cheesecake mnozí považují za nejdokonalejší koláč na světě. Pravda je, že se od těch klasických liší svou chutí, kterou mu dodává právě sýr. A je také pravda, že cheesecake dokonale ladí s nejrůznějším ovocem. Vyzkoušejte ho s ostružinami a ve verzi, na kterou nemusíte rozpalovat troubu.  

Máte-li možnost, nasbírejte si ostružiny v lese. Právě dozrávají, jsou zadarmo a mají mnohem výraznější chuť i vůni než ty v obchodech i pěstované na zahradě. Pokud je kupujete, vyhněte se plodům se stopkou. Takové byly sbírány nezralé a nejspíš jim bude chybět typická výrazná chuť.

Náplň cheesecaku můžete vylepšit vanilkovým extraktem>>>

Video se připravuje ...

Dobré a zdravé

Ostružiny jsou nejen příjemně sladké a osvěžující, ale i nesmírně zdravé. Jejich léčebná síla se skrývá hlavně ve flavonoidech, které dodávají ostružinám jejich typickou barvu a spolu s dalšími látkami obsaženými v ostružinách pomáhají například předcházet nádorovým a srdečním onemocněním, mírní záněty, působí detoxikačně a zpomalují stařeckou demenci. Jistě stojí za zmínku i to, že ostružiny zmírňují následky spálení od sluníčka. Jezte je tedy co nejčastěji a vychutnejte si je i v lahodném dezertu.

Nepečený ostružinový cheesecake Nepečený ostružinový cheesecake • Autor: iStock

Nepečený ostružinový cheesecake

Co budete potřebovat:

Na korpus:

  • 250 g neplněných karamelových sušenek
  • 100 g másla

Na náplň:

  • 300 g ostružin
  • 8 plátků želatiny
  • 600 g krémového sýru (Lučina, Philadelphia apod.)
  • 1 lžíci citronové štávy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g moučkového cukru

Na ozdobení:

Postup:

1. Karamelové sušenky rozdrťte válečkem nebo rozmixujte a nasypte do mísy. Přidejte změklé máslo a rukama vše propracujte, až vznikne kompaktní hmota. Natlačte ji do kulaté rozevírací formy o průměru 20–22 cm vyložené papírem na pečení a dejte do lednice.

2. Ostružiny rozmixujte, a pokud vám vadí zrníčka, propasírujte je ještě přes jemné sítko. Plátky želatiny zalijte studenou vodou a nechte stát asi 10 minut, až nabobtnají.

Základem náplně je kromě ostružin i krémový sýr Základem náplně je kromě ostružin i krémový sýr • Autor: iStock

3. V míse prošlehejte krémový sýr s připraveným ostružinovým pyré a citronovou šťávou. Pak vmíchejte ušlehanou smetanu a cukr. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a krátce ji zahřejte v kastrůlku nebo v mikrovlnné troubě, až se rozpustí (nesmí se vařit). K rozpuštěné želatině přimíchejte dvě lžíce ostružinového krému. Směs s želatinou pak přidejte do mísy se zbytkem krému a dobře rozmíchejte.

4. Ostružinovou náplň nalijte na vychlazený korpus, formou trochu zatřeste, aby se náplň rovnoměrně rozlila až k okrajům, a dejte nejméně na dvě hodiny chladit, dokud náplň neztuhne.

5. Před podáváním cheesecake ozdobte čerstvými ostružinami a lístky máty.

Autor: AK