Nepečený ostružinový cheesecake: Dokonalý koláč do vedra
Cheesecake mnozí považují za nejdokonalejší koláč na světě. Pravda je, že se od těch klasických liší svou chutí, kterou mu dodává právě sýr. A je také pravda, že cheesecake dokonale ladí s nejrůznějším ovocem. Vyzkoušejte ho s ostružinami a ve verzi, která se dokonale hodí do horkých letních dní, protože na ni nemusíte rozpalovat troubu.
Máte-li možnost, nasbírejte si ostružiny v lese. Právě dozrávají, jsou zadarmo a mají mnohem výraznější chuť i vůni než ty v obchodech i pěstované na zahradě. Pokud je kupujete, vyhněte se plodům se stopkou. Takové byly sbírány nezralé a nejspíš jim bude chybět typická výrazná chuť.
Náplň cheesecaku můžete vylepšit vanilkovým extraktem>>>
Dobré a zdravé
Ostružiny jsou nejen příjemně sladké a osvěžující, ale i nesmírně zdravé. Jejich léčebná síla se skrývá hlavně ve flavonoidech, které dodávají ostružinám jejich typickou barvu a spolu s dalšími látkami obsaženými v ostružinách pomáhají například předcházet nádorovým a srdečním onemocněním, mírní záněty, působí detoxikačně a zpomalují stařeckou demenci. Jistě stojí za zmínku i to, že ostružiny zmírňují následky spálení od sluníčka. Jezte je tedy co nejčastěji a vychutnejte si je i v lahodném dezertu.
Nepečený ostružinový cheesecake
Co budete potřebovat:
Na korpus:
- 250 g neplněných karamelových sušenek
- 100 g másla
Na náplň:
- 300 g ostružin
- 8 plátků želatiny
- 600 g krémového sýru (Lučina, Philadelphia apod.)
- 1 lžíci citronové štávy
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g moučkového cukru
Na ozdobení:
- ostružiny
- čerstvou mátu
Postup:
1. Karamelové sušenky rozdrťte válečkem nebo rozmixujte a nasypte do mísy. Přidejte změklé máslo a rukama vše propracujte, až vznikne kompaktní hmota. Natlačte ji do kulaté rozevírací formy o průměru 20–22 cm vyložené papírem na pečení a dejte do lednice.
2. Ostružiny rozmixujte, a pokud vám vadí zrníčka, propasírujte je ještě přes jemné sítko. Plátky želatiny zalijte studenou vodou a nechte stát asi 10 minut, až nabobtnají.
3. V míse prošlehejte krémový sýr s připraveným ostružinovým pyré a citronovou šťávou. Pak vmíchejte ušlehanou smetanu a cukr. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a krátce ji zahřejte v kastrůlku nebo v mikrovlnné troubě, až se rozpustí (nesmí se vařit). K rozpuštěné želatině přimíchejte dvě lžíce ostružinového krému. Směs s želatinou pak přidejte do mísy se zbytkem krému a dobře rozmíchejte.
4. Ostružinovou náplň nalijte na vychlazený korpus, formou trochu zatřeste, aby se náplň rovnoměrně rozlila až k okrajům, a dejte nejméně na dvě hodiny chladit, dokud náplň neztuhne.
5. Před podáváním cheesecake ozdobte čerstvými ostružinami a lístky máty.