Modrá je dobrá! Vyberte si jeden ze 70 borůvkových tipů na dezert a užijte si dary lesa naplno

15. července 2021 • 00:00

Nechte se unést borůvkovou mánií a přesvědčte se, že borůvky ladí zkrátka se vším. Ať už upečete tradiční borůvkový koláč, vykouzlíte borůvkový pohár nebo třeba domácí zmrzlinu s borůvkami, nešlápnete vedle! Pro inspiraci jsme pro vás připravili galerii s nádhernými borůvkovými dezerty a několik receptů na luxusní moučníky do foroty.

Borůvky v poslední době vedou. Ozvláštnit s nimi můžete to nejrůznější kulinářské umění a ozdobit téměř cokoliv. Neotřelá chuť borůvek se báječně hodí nejen ke sladkým pokrmům.

Koláč do každé rodiny

Zpříjemněte si den klasikou v podobě tvarohového koláče s borůvkami s lahodnou náplní. Neobvyklou chuť přinese borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády. Mezi ty nejrychlejší moučníky z listového těsta patří jednoduchý ricottový koláč s borůvkami. Ricottu můžete nahradit kostkou tučného tvarohu.

Vynikající je také duhová bábovka podle Koko >>>

Moučníky, které si zamilujete

Nebojte se kynutí. Borůvkové koláče s tvarohem z kynutého těsta podle našeho receptu zvládne hravě každý. Koláčky s tvarohovou náplní, dokonalou drobenkou a mandlemi chutnají zkrátka skvěle. Dáváte-li přednost dezertům v americkém stylu, pak vás potěší donuty s borůvkovou polevou. Famózní moučník připomínající koblihu bude z talíře mizet rychlostí blesků. Alternativou mohou být roztomilé dortíky v košíčkách neboli borůvkové cupcakes s citrony. Ke snídani by se mohl hodit krásně vláčný a nadýchaný borůvkový chlebíček ze špaldové mouky nebo třeba borůvkový mug cake, který je v mžiku hotový.

Borůvkové knedlíky, jaké jste ještě nejedli

Někdo považuje ovocné knedlíky za dezert, většina je bere spíše vzhledem k sytosti jako hlavní chod. Přestože do ovocných knedlíků můžete zvolit téměř jakékoliv letní ovoce, kynuté borůvkové knedlíky patří mezi největší favority! Nezapomeňte je podávat s rozpuštěným máslem, zakysanou smetanou a řádně poprášené moučkovým cukrem.

Letní osvěžení v borůvkovém stylu

Zapomeňte na kupované zmrzliny. Ty nejlepší a nejzdravější si připravíte sami doma. Ať už se rozhodnete pro borůvkovou zmrzlinu nebo borůvkovo-jogurtové nanuky, z těchto osvěžujících dobrot budete nadšení. Mimo jiné znáte také smoothie bowl s borůvkami? Miska plná energie nastartuje váš den nebo poslouží jako sladká tečka po dobrém obědě. O kapku náročnější je pohár red velvet s borůvkami, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Kakaový korpus z podmáslí, typický svou načervenalou barvou, doplněný o krémový sýr a borůvkovou omáčku si zamilujete od prvního sousta. Během horkých dní přijde vhod zajisté i borůvková limonáda. Vychutnejte si ji vychlazenou, ozdobenou plátkem limetky a lístky bazalky!

Skliďte zaručené ovace s nepečeným borůvkovým cheesecakem!

Chystáte zahradní party, narozeninovou oslavu nebo máte jen chuť na něco dobrého? Nepečený cheesecake s mandlovo-sušenkovým korpusem, lahodným borůvkovým krémem a pořádnou porcí čerstvých borůvek je ta správná volba!

Suroviny:

Korpus:

  • 200 g čokoládových sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 špetka soli
  • 70 g mandlí  

Náplň:

  • 8 plátků želatiny
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu
  • 4 lžíce medu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 250 g smetanového sýru
  • 80 g moučkového cukru    

Na zdobení:

Postup:

1. V kastrůlku si rozpusťte máslo a smíchejte s rozdrcenými sušenkami, přidejte špetku soli a citronovou kůru a vzniklou hmotu důkladně promíchejte. Mandle rozemelte najemno a přimíchejte do směsi, tu upěchujte na dno formy o průměru cca 20–22 cm vyložené pečicím papírem. Dejte vychladit do lednice.

2. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Borůvky rozmixujte a přeceďte přes sítko, přisypte moučkový cukr a zamíchejte. 

3. Smetanový sýr prošlehejte s tvarohem. Přidejte borůvkové pyré, med a citronovou šťávu. Vše společně promíchejte a pomalu vmíchejte ušlehanou smetanu a vanilkový extrakt. 

4. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a v hrnci ji opatrně zahřejte. Když se želatina rozpustí, stáhněte z plotny a přidejte trochu borůvkové směsi. Dobře rozmíchejte, spojte se zbytkem borůvkového pyré a důkladně rozmíchejte.

5. Vyndejte korpus z lednice a polijte ho borůvkovou náplní, povrch zarovnejte a dejte chladit, nejlépe přes noc, minimálně však 2 hodiny.

6. Před podáváním nechte 10 minut při pokojové teplotě a nazdobte mátou a čerstvými borůvkami.  

A bonusem ještě postup na jednoduchý borůvkový koláček >>>

Autor: DF