Není maso jako maso: 6 důvodů, proč se vyplatí kupovat bio hovězí. I v dnešní době!

26. září 2022 • 00:00

Pokud si chcete být jisti, že si dopřáváte opravdu kvalitní maso, vsaďte na hovězí maso z biofarmy. A nejen proto, že je lokální, čerstvé a chutnější. Důvodů, proč mu dát přednost, je daleko víc. Třeba i cena.

Spokojený život na prvním místě

Perfektně vyzrálé, křehké a lahodné – takové je maso z farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Velký podíl na tom mají podmínky, v jakých jsou zvířata chována. Většinu času tráví v přírodě, na sluníčku a ustájena jsou jen v případě nepříznivých klimatických podmínek. A také mají dostatek pohybu, což má vliv nejen na jejich celkovou pohodu, ale hlavně na strukturu masa, kterou samozřejmě ovlivňuje i kvalitní krmivo a délka a způsob zrání.

Kvalitní maso je naprostým základem dobrého steaku >>>

Video se připravuje ...

Chov s láskou, porážka s úctou

S kvalitou masa úzce souvisí také porážka, která by měla být co nejšetrnější. Při vystresování zvířete totiž dochází k metabolickému spálení vnitrosvalového cukru, což je pak příčinou nedokonalého zrání na bázi mléčného kvašení. I proto zvířata chovaná na ekofarmách bývají před poražením v areálu jatek po určitou dobu ustájena. A když přivyknou novému prostředí, dojde k šetrné porážce.

S ohledem k přírodě a bez zbytečné chemie

Mezi další důvody, proč sáhnout po pořádném kusu masa od ekofarmáře (nejlépe místního), patří také fakt, že hospodáři nejen ke zvířatům, ale celkově i k přírodě přistupují s láskou a maximální péčí. Vyhýbají se nežádoucí chemii nejen u výsledných bioproduktů, ale i u běžného krmení svých zvířat. Je tak vysoce nepravděpodobné, že byste v mase našli rezidua pesticidů, antibiotik nebo jiných léků. Zárukou kvality jsou i přísné evropské a národní předpisy a pravidelné kontroly, které podstupují ekologičtí zemědělci minimálně jednou ročně (od prvovýroby až po distribuci).

Ekofarmáři o svá zvířata pečují s láskou Ekofarmáři o svá zvířata pečují s láskou • Autor: iStock

Čerstvost a lokálnost 

Nákupem biomasa podpoříte jak ekologické zemědělce, tak i ekonomiku daného regionu. Jedná se zkrátka o skvělou příležitost, jak farmářům za jejich dlouhodobou a poctivou práci vyjádřit vděčnost. U lokálních bioproduktů máte navíc jistotu čerstvosti, protože potraviny neputují dlouhé kilometry přes půlku světa.  

Bio neznamená drahé

Samozřejmě že když si vyberete steak, roštěnou nebo pravou svíčkovou, musíte počítat s vyšší cenou, kterou za ně zaplatíte. Ale je spousta dalších částí hovězího masa, které se dají velmi chutně připravit a přitom nejsou vůbec drahé. A to ani v případě, že jsou bio. Například hovězí hrudí, které je skvělé na pečení, oháňka, výborné maso na polévku i dušení, pupek, ze kterého si můžete upéct roládu (recept najdete níže) nebo vnitřnosti. Právě tyto a další části bio hovězího, o které není takový zájem, můžete u farmářů sehnat za velmi dobrou cenu.

Kam pro dobré bio hovězí?

Pro nákup biomasa i dalších čerstvých biopotravin se vyplatí najít si svou biofarmu v nejbližším okolí, spojit nákup s příjemným výletem a přesvědčit se na vlastní oči, jak to na takové ekofarmě chodí a v jakých podmínkách zvířata tráví svůj život. Cesta na farmu ale není nutností, protože biomaso je už běžně dostupné i v mnoha obchodech. Je vždy viditelně označené zelenými logy (biozebra nebo biolist) a nově na obalu řady výrobků najdete i speciální nálepky s QR kódy. Po jejich načtení tak už během nákupu můžete zjistit, na co se konkrétní kus hovězího masa hodí včetně receptů od známého kuchaře Huga Hromase.

Uvařte si třeba tyto:

Rolovaný hovězí pupek

Rolovaný hovězí pupek Rolovaný hovězí pupek • Autor: myjsmebio.cz

Co budete potřebovat:

  • 800 g bio hovězího masa v jednom kuse (připraveného k rolování – pokud nevíte, jak maso na roládu nejlépe ukrojit, můžete požádat řezníka, aby vám ho připravil)
  • 100 g vařené šunky nakrájené na tenké plátky
  • 150 g čerstvého nebo mraženého špenátu
  • 3 vejce
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • 1 řapíkatý celer
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 1 sklenici suchého bílého vína
  • 1 svazek čerstvých bylinek (rozmarýn, petržel, jarní cibulka atd.)
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Bylinky nasekejte nadrobno a přidejte do nádoby s vejci, osolte, opepřete a prošlehejte. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte lžičku oleje, vlijte do ní rozšlehaná vejce a připravte tenkou omeletu. Obraťte ji a opečte i z druhé strany. Dejte stranou.

2. Špenát omyjte a vařte v páře po dobu 5 až 10 minut. Nechte ho odstát v cedníku, aby se zbavil přebytečné vody, a nakrájejte ho. Dejte stranou.

3. Cibuli, mrkev a celer nakrájejte nadrobno. Maso omyjte, osušte, důkladně osolte a opepřete. Na maso položte omeletu, pak šunku a nakonec špenát, vše dobře rozprostřete. Maso srolujte a pevně svažte provázkem. Pod provázek můžete zastrčit několik snítek rozmarýnu.

4. Na velké pánvi rozehřejte olej a roládu opečte ze všech stran (celkem asi 15 minut). Přidejte nakrájenou zeleninu a smažte ji zhruba 5 minut do změknutí. Přilijte víno, zamíchejte a nechte odpařit alkohol. Pak přilijte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte 2 hodiny, přičemž maso občas polévejte šťávou. V polovině vaření roládu otočte, aby se vařila rovnoměrně. 

5. Hotovou roládu položte na talíř, přikryjte fólií a nechte zcela vychladnout. Před podáváním ji nakrájejte na plátky a krátce ohřejte v troubě nebo mikrovlnce. Podávejte s omáčkou a bramborami.

Hovězí kližka s fazolkami

Hovězí kližka s fazolkami Hovězí kližka s fazolkami • Autor: myjsmebio.cz

Co budete potřebovat:

  • 1 kg bio hovězí kližky
  • 1 kg čerstvých zelených fazolek
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 zralá rajčata
  • 2 tyčinky skořice
  • hrstku kuliček černého pepře
  • 4 dl bílého vína
  • 8 dl masového vývaru
  • panenský olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Kližku nakrájejte na menší kostky a promíchejte s nakrájenou cibulí, utřeným česnekem a kořením. Dobře osolte, opepřete a opékejte na horkém olivovém oleji dozlatova, dokud maso nepustí šťávu.

2. Rajčata nastrouhejte, dužninu dejte do hrnce a slupku vyhoďte. Šťávu vyduste, celé jídlo podlijte bílým vínem a vývarem a duste pod pokličkou zhruba hodinu.

3. K masu přidejte fazolky a vařte, dokud maso nezměkne. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Autor: AK, TZ