Není maso jako maso: 6 důvodů, proč se vyplatí kupovat bio hovězí. I v dnešní době!
Pokud si chcete být jisti, že si dopřáváte opravdu kvalitní maso, vsaďte na hovězí maso z biofarmy. A nejen proto, že je lokální, čerstvé a chutnější. Důvodů, proč mu dát přednost, je daleko víc. Třeba i cena.
Spokojený život na prvním místě
Perfektně vyzrálé, křehké a lahodné – takové je maso z farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Velký podíl na tom mají podmínky, v jakých jsou zvířata chována. Většinu času tráví v přírodě, na sluníčku a ustájena jsou jen v případě nepříznivých klimatických podmínek. A také mají dostatek pohybu, což má vliv nejen na jejich celkovou pohodu, ale hlavně na strukturu masa, kterou samozřejmě ovlivňuje i kvalitní krmivo a délka a způsob zrání.
Kvalitní maso je naprostým základem dobrého steaku >>>
Chov s láskou, porážka s úctou
S kvalitou masa úzce souvisí také porážka, která by měla být co nejšetrnější. Při vystresování zvířete totiž dochází k metabolickému spálení vnitrosvalového cukru, což je pak příčinou nedokonalého zrání na bázi mléčného kvašení. I proto zvířata chovaná na ekofarmách bývají před poražením v areálu jatek po určitou dobu ustájena. A když přivyknou novému prostředí, dojde k šetrné porážce.
S ohledem k přírodě a bez zbytečné chemie
Mezi další důvody, proč sáhnout po pořádném kusu masa od ekofarmáře (nejlépe místního), patří také fakt, že hospodáři nejen ke zvířatům, ale celkově i k přírodě přistupují s láskou a maximální péčí. Vyhýbají se nežádoucí chemii nejen u výsledných bioproduktů, ale i u běžného krmení svých zvířat. Je tak vysoce nepravděpodobné, že byste v mase našli rezidua pesticidů, antibiotik nebo jiných léků. Zárukou kvality jsou i přísné evropské a národní předpisy a pravidelné kontroly, které podstupují ekologičtí zemědělci minimálně jednou ročně (od prvovýroby až po distribuci).
Čerstvost a lokálnost
Nákupem biomasa podpoříte jak ekologické zemědělce, tak i ekonomiku daného regionu. Jedná se zkrátka o skvělou příležitost, jak farmářům za jejich dlouhodobou a poctivou práci vyjádřit vděčnost. U lokálních bioproduktů máte navíc jistotu čerstvosti, protože potraviny neputují dlouhé kilometry přes půlku světa.
Bio neznamená drahé
Samozřejmě že když si vyberete steak, roštěnou nebo pravou svíčkovou, musíte počítat s vyšší cenou, kterou za ně zaplatíte. Ale je spousta dalších částí hovězího masa, které se dají velmi chutně připravit a přitom nejsou vůbec drahé. A to ani v případě, že jsou bio. Například hovězí hrudí, které je skvělé na pečení, oháňka, výborné maso na polévku i dušení, pupek, ze kterého si můžete upéct roládu (recept najdete níže) nebo vnitřnosti. Právě tyto a další části bio hovězího, o které není takový zájem, můžete u farmářů sehnat za velmi dobrou cenu.
Kam pro dobré bio hovězí?
Pro nákup biomasa i dalších čerstvých biopotravin se vyplatí najít si svou biofarmu v nejbližším okolí, spojit nákup s příjemným výletem a přesvědčit se na vlastní oči, jak to na takové ekofarmě chodí a v jakých podmínkách zvířata tráví svůj život. Cesta na farmu ale není nutností, protože biomaso je už běžně dostupné i v mnoha obchodech. Je vždy viditelně označené zelenými logy (biozebra nebo biolist) a nově na obalu řady výrobků najdete i speciální nálepky s QR kódy. Po jejich načtení tak už během nákupu můžete zjistit, na co se konkrétní kus hovězího masa hodí včetně receptů od známého kuchaře Huga Hromase.
Uvařte si třeba tyto:
Rolovaný hovězí pupek
Co budete potřebovat:
- 800 g bio hovězího masa v jednom kuse (připraveného k rolování – pokud nevíte, jak maso na roládu nejlépe ukrojit, můžete požádat řezníka, aby vám ho připravil)
- 100 g vařené šunky nakrájené na tenké plátky
- 150 g čerstvého nebo mraženého špenátu
- 3 vejce
- 1 mrkev
- 1 cibuli
- 1 řapíkatý celer
- 0,5 l hovězího vývaru
- 1 sklenici suchého bílého vína
- 1 svazek čerstvých bylinek (rozmarýn, petržel, jarní cibulka atd.)
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Bylinky nasekejte nadrobno a přidejte do nádoby s vejci, osolte, opepřete a prošlehejte. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte lžičku oleje, vlijte do ní rozšlehaná vejce a připravte tenkou omeletu. Obraťte ji a opečte i z druhé strany. Dejte stranou.
2. Špenát omyjte a vařte v páře po dobu 5 až 10 minut. Nechte ho odstát v cedníku, aby se zbavil přebytečné vody, a nakrájejte ho. Dejte stranou.
3. Cibuli, mrkev a celer nakrájejte nadrobno. Maso omyjte, osušte, důkladně osolte a opepřete. Na maso položte omeletu, pak šunku a nakonec špenát, vše dobře rozprostřete. Maso srolujte a pevně svažte provázkem. Pod provázek můžete zastrčit několik snítek rozmarýnu.
4. Na velké pánvi rozehřejte olej a roládu opečte ze všech stran (celkem asi 15 minut). Přidejte nakrájenou zeleninu a smažte ji zhruba 5 minut do změknutí. Přilijte víno, zamíchejte a nechte odpařit alkohol. Pak přilijte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte 2 hodiny, přičemž maso občas polévejte šťávou. V polovině vaření roládu otočte, aby se vařila rovnoměrně.
5. Hotovou roládu položte na talíř, přikryjte fólií a nechte zcela vychladnout. Před podáváním ji nakrájejte na plátky a krátce ohřejte v troubě nebo mikrovlnce. Podávejte s omáčkou a bramborami.
Hovězí kližka s fazolkami
Co budete potřebovat:
- 1 kg bio hovězí kližky
- 1 kg čerstvých zelených fazolek
- 2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 zralá rajčata
- 2 tyčinky skořice
- hrstku kuliček černého pepře
- 4 dl bílého vína
- 8 dl masového vývaru
- panenský olivový olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Kližku nakrájejte na menší kostky a promíchejte s nakrájenou cibulí, utřeným česnekem a kořením. Dobře osolte, opepřete a opékejte na horkém olivovém oleji dozlatova, dokud maso nepustí šťávu.
2. Rajčata nastrouhejte, dužninu dejte do hrnce a slupku vyhoďte. Šťávu vyduste, celé jídlo podlijte bílým vínem a vývarem a duste pod pokličkou zhruba hodinu.
3. K masu přidejte fazolky a vařte, dokud maso nezměkne. Podávejte se šťouchanými bramborami.