Česká klasika na víkend: od polévky až po moučník

2. června 2022 • 00:00

Uvařte si o víkendu jídla, která jste milovali už jako děti. Oprašte recepty, které dělávala vaše babička, a naservírujte rodině to nejlepší z české klasiky. Od polévky až po moučník.

Polévka je grunt

Říkaly to už naše babičky, takže bez polévky to zkrátka nejde. A že česká kuchyně má co nabídnout! Ať už to bude pořádně hustá bramboračka s houbami a voňavým kořením, poctivý domácí vývar s játrovými knedlíčky, gulášovka, ve které nechybí pořádná dávka papriky, zelňačka s klobásou, nebo jihočeská kulajda se smetanou a houbami. Možná si troufnete i na domácí dršťkovou polévku pro opravdové labužníky.

Zkusit můžete i babiččinu zelňačku >>>

Video se připravuje ...

Řízek, nebo raději omáčku?

Dokřupava usmaženému řízku málokdo odolá, obzvlášť když k němu uděláte domácí bramborový salát a necháte ho dobře uležet. Bramborový salát si můžete udělat i v odlehčené verzi bez majonézy. A co teprve ty omáčky. To pomalu nevíte, kterou si vybrat. Jestli svíčkovou a k ní luxusní karlovarský knedlík, nebo koprovku plnou smetany a čerstvého kopru, která je výborná s houskovým knedlíkem a vařeným hovězím i bez masa – jen s vařenými brambory a ztraceným vejcem. A co teprve domácí rajská s masovými kuličkami. Tu si nejlépe vychutnáte s kolínky, do kterých omáčka krásně nateče. Když už je řeč o kolínkách, k těm se skvěle hodí i kuře na paprice. Podávat ho můžete i s jemnými krupicovými noky.   

Video se připravuje ...
 

Nebojte se pustit ani do španělských ptáčků, které většina lidí miluje, ale raději si je dává v restauraci. Jejich příprava sice zabere trochu času, nicméně výsledek je víc než vynikající. A kdyby vás přece jen odrazovalo plnění a balení masa do závitků, uvařte si téměř bezpracné rozlétané ptáčky.

Když potřebujete omáčku, rozhodně vás nezklame ani guláš, ať už klasický, pivní, nebo třeba hovězí s rajčaty.

S kůrčičkou a dokonalým zelím

Těžko lze odolat i křupavé pečínce v podobě kachny s dozlatova vypečenou křupavou kůrčičkou. Dejte si ji s červeným zelím dušeným na víně a vylepšeným trochou rybízového džemu a sušenými švestkami a lokšemi jako přílohou. Ke klasickému vepřu knedlu zelu zase nesmí chybět dušené bílé zelí

Další česká klasika – sekaná – se dá udělat v různých obměnách, třeba s houbami a špenátem nebo se slaninou a zeleninou.

Zapomínat bychom neměli ani na králíka, který je vynikající na smetaně, pečený s česnekem a hořčicí a podávaný s novými bramborami a špenátem, a za zkoušku určitě stojí i jednoduchý recept z beskydských hor s uzeným bokem, cibulkou a kořením.

Pochutnáte si i bez masa

I pro ty, kteří maso příliš nemusejí, má česká kuchyně luxusní lahůdky. Například obalovaný květák, smažený sýr nebo ovocné knedlíky, nad kterými cizinci kroutí hlavou, když je servírujeme jako hlavní chod. Ovšem jen do chvíle, než je ochutnají.

Generacemi ověřené dezerty, které nikdy neomrzí Generacemi ověřené dezerty, které nikdy neomrzí • Autor: iStock

Sladká česká tečka

I nejrůznější moučníky jsou doménou české kuchyně. Po bábovce se jen zapráší, ať už bude klasická třená, vláčná mramorová, nebo třeba ořechová. Těžko lze odolat i koláčkům s tvarohovou, povidlovou nebo makovou náplní. A co teprve nadýchané a voňavé buchty, které vždy nějak záhadně rychle mizejí z pekáče. Luxusní sladkou tečkou za celým týdnem jistě bude i snadný, rychlý a především úžasně vláčný tvarožník připravený jen s minimem mouky.

Video se připravuje ...

Autor: AK