Rajská omáčka s hovězím masem: Recept Přemka Forejta budete milovat!

18. února 2024 • 03:15

Rajská s hovězím se v žebříčku nejoblíbenějších českých omáček pravidelně umisťuje na předních místech. A ta, kterou připravuje přední český šéfkuchař a porotce pořadu MasterChef Přemek Forejt, je zkrátka famózní! Příprava této dobroty si sice žádá čas, ale zaručeně se vyplatí.

Každý kuchař připravuje rajskou omáčku trochu jinak. Někdo ji dělá z čerstvých rajčat, někdo z rajského protlaku. Někdo ji má sladší, jiný dává přednost lehce nakyslé chuti. I výběr koření se kuchař od kuchaře liší. 

Není rajská, jako rajská. Tuto rajskou omáčku podle šéfkuchaře Radka Davida můžete používat jako základ do těstovin nebo třeba polévek:

Rajská podle Přemka Forejta

Pusťte se do skvělé rajské omáčky plné zeleniny a bylinek se šťavnatým hovězím. Je krásně hustá, přestože do ní známý kuchař nepoužívá žádnou mouku. I knedlík můžete tentokrát vynechat. Přemek Forejt tuto lahůdku servíruje s restovanou zeleninou na slanině!

Příprava: 280 minut

Suroviny:

  • hovězí loupaná plec
  • sůl
  • pepř
  • miska slaniny
  • miska mrkve
  • svazek čerstvého tymiánu
  • pár kuliček nového koření
  • 1 celá skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • pár kuliček jalovce
  • koriandr
  • 2 bobkové listy
  • plátek sádla
  • trochu citronové kůry
  • 200 g rajského protlaku
  • miska rajčat
  • cukr krupice dle chuti
  • ocet balsamico
  • vývar – dostatečné množství, aby došlo k částečnému pokrytí masa při pečení

Na přílohu:

Postup:

1. Nejprve maso očistěte od blány. Poté ho osolte, opepřete a svažte provázkem do tvaru balíčku. Maso vložte na rozpálenou pánev a zprudka orestujte ze všech stran

2. Poté si připravte základ na omáčku. Do hrnce vložte misku nakrájené slaniny, přidejte misku nakrájené mrkve a restujte.

4. Připravte si koření. Budete potřebovat svazek čerstvého tymiánu, trochu nového koření, celou skořici, jednu hvězdičku badyánu, pár kuliček jalovce, trochu koriandru a dva bobkové listy.

5. Mezitím dojde ke zkaramelizování mrkve. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte dál. Přidat můžete ještě trochu sádla pro lepší chuť a citronovou kůru. Do základu dejte 200 g rajského protlaku a rajčata. Poté přidejte připravené koření, cukr a trochu  balsamica nebo jiného octa.

6. Vše nechte restovat, dokud nedojde ke zredukování tekutiny. Poté zalijte vývarem, provařte a lehce osolte. Základ je hotový. Nalijte ho do zapékací mísy, ve které budete péct maso.

7. Pečte zakryté v troubě vyhřáté na 140 °C 4 hodiny. Po čtyřech hodinách by maso mělo být dostatečně měkké. Přendejte ho mimo zapékací nádobu a mezitím dodělejte omáčku.

8. Vyndejte z omáčky všechno koření (badyán, skořice, jalovec, bobkový list). Nechte ještě chvíli povařit na plotně a zredukovat. A z masa sundejte provázek.

9. Na závěr přijde mixování. Omáčku mixujte tak dlouho, dokud nebude zcela hladká. Jako netradiční přílohu můžete na pánvi orestovat rajčata a žampiony na slanině.

Video se připravuje ...

Autor: red