Rajská omáčka s hovězím masem: Recept Přemka Forejta budete milovat!
Rajská s hovězím se v žebříčku nejoblíbenějších českých omáček pravidelně umisťuje na předních místech. A ta, kterou připravuje přední český šéfkuchař a porotce pořadu MasterChef Přemek Forejt, je zkrátka famózní! Příprava této dobroty si sice žádá čas, ale zaručeně se vyplatí.
Každý kuchař připravuje rajskou omáčku trochu jinak. Někdo ji dělá z čerstvých rajčat, někdo z rajského protlaku. Někdo ji má sladší, jiný dává přednost lehce nakyslé chuti. I výběr koření se kuchař od kuchaře liší.
Není rajská, jako rajská. Tuto rajskou omáčku podle šéfkuchaře Radka Davida můžete používat jako základ do těstovin nebo třeba polévek:
Rajská podle Přemka Forejta
Pusťte se do skvělé rajské omáčky plné zeleniny a bylinek se šťavnatým hovězím. Je krásně hustá, přestože do ní známý kuchař nepoužívá žádnou mouku. I knedlík můžete tentokrát vynechat. Přemek Forejt tuto lahůdku servíruje s restovanou zeleninou na slanině!
Příprava: 280 minut
Suroviny:
- hovězí loupaná plec
- sůl
- pepř
- miska slaniny
- miska mrkve
- svazek čerstvého tymiánu
- pár kuliček nového koření
- 1 celá skořice
- 1 hvězdička badyánu
- pár kuliček jalovce
- koriandr
- 2 bobkové listy
- plátek sádla
- trochu citronové kůry
- 200 g rajského protlaku
- miska rajčat
- cukr krupice dle chuti
- ocet balsamico
- vývar – dostatečné množství, aby došlo k částečnému pokrytí masa při pečení
Na přílohu:
- žampiony
- rajčata
- slanina
Postup:
1. Nejprve maso očistěte od blány. Poté ho osolte, opepřete a svažte provázkem do tvaru balíčku. Maso vložte na rozpálenou pánev a zprudka orestujte ze všech stran
2. Poté si připravte základ na omáčku. Do hrnce vložte misku nakrájené slaniny, přidejte misku nakrájené mrkve a restujte.
4. Připravte si koření. Budete potřebovat svazek čerstvého tymiánu, trochu nového koření, celou skořici, jednu hvězdičku badyánu, pár kuliček jalovce, trochu koriandru a dva bobkové listy.
5. Mezitím dojde ke zkaramelizování mrkve. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte dál. Přidat můžete ještě trochu sádla pro lepší chuť a citronovou kůru. Do základu dejte 200 g rajského protlaku a rajčata. Poté přidejte připravené koření, cukr a trochu balsamica nebo jiného octa.
6. Vše nechte restovat, dokud nedojde ke zredukování tekutiny. Poté zalijte vývarem, provařte a lehce osolte. Základ je hotový. Nalijte ho do zapékací mísy, ve které budete péct maso.
7. Pečte zakryté v troubě vyhřáté na 140 °C 4 hodiny. Po čtyřech hodinách by maso mělo být dostatečně měkké. Přendejte ho mimo zapékací nádobu a mezitím dodělejte omáčku.
8. Vyndejte z omáčky všechno koření (badyán, skořice, jalovec, bobkový list). Nechte ještě chvíli povařit na plotně a zredukovat. A z masa sundejte provázek.
9. Na závěr přijde mixování. Omáčku mixujte tak dlouho, dokud nebude zcela hladká. Jako netradiční přílohu můžete na pánvi orestovat rajčata a žampiony na slanině.