Rajská omáčka s hovězím masem: Recept Přemka Forejta budete milovat!

20. dubna 2021 • 00:00

Přinášíme něco speciálního pro milovníky poctivých omáček. Rajská s hovězím podle předního českého šéfkuchaře a porotce pořadu MasterChef Přemka Forejta je zkrátka famózní! Příprava této dobroty si žádá čas, který se zaručeně vyplatí.

Recept na rajskou omáčku

Pusťte se do skvělé rajské omáčky plné zeleniny, bylinek se šťavnatým hovězím. Knedlík můžete tentokrát vynechat. Šéfkuchař Přemek Forejt tuto lahůdku servíruje s restovanou zeleninou na slanině!

Příprava: 280 minut

Suroviny:

  • hovězí loupaná plec
  • sůl
  • pepř
  • miska slaniny
  • miska mrkve
  • svazek čerstvého tymiánu
  • pár kuliček nového koření
  • 1 celá skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • pár kuliček jalovce
  • koriandr
  • 2 bobkové listy
  • plátek sádla
  • trochu citronové kůry
  • 200 g rajského protlaku
  • miska rajčat
  • cukr krupice dle chuti
  • balsamico
  • vývar – dostatečné množství, aby došlo k částečnému pokrytí masa při pečení

Na přílohu:

Postup:

1. Nejprve maso očistěte od blány. Poté ho osolte, opepřete, maso zatáhněte tak, že ho svažte provázkem do tvaru balíčku. Maso vložte na rozpálenou pánev a zprudka orestujte.

2. Poté si připravte základ na omáčku. Do hrnce vložte misku nakrájené slaniny, misku nakrájené mrkve a restujte.

Máte rajskou raději s knedlíkem? Podle tohoto receptu se vám kynutý houskový zaručeně povede! 

4. Připravte si koření. Budete potřebovat svazek čerstvého tymiánu, trochu nového koření, celou skořici, jednu hvězdičku badyánu, pár kuliček jalovce, trochu koriandru a dva bobkové listy.

5. Mezitím dojde ke zkaramelizování mrkve. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte dál. Přidat můžete ještě trochu sádla pro lepší chuť a citronovou kůru. Do základu dejte 200 g rajského protlaku a rajčata. Poté připravené koření, cukr a balsamico nebo jiný ocet.

6. Vše nechte restovat, dokud nedojde k redukci. Poté zalijte vývarem, provařte a lehce osolte. Základ je hotový. Nalijte ho do zapékací misky, ve které budete péct maso.

7. Pečte v troubě na 140 stupňů 4 hodiny. Po čtyřech hodinách by maso mělo být dostatečně měkké. Přendejte ho mimo zapékací nádobu a mezitím dodělejte omáčku.

Vyzkoušejte také vynikající halušky. Tenhle recept je předávaný už po generace!

8. Vytáhněte všechno koření (badyán, skořice, jalovec, bobkový list). Nechte ještě chvíli povařit a zredukovat. A z masa sundejte provázek.

9. Na závěr přijde mixování. Mixujte tak dlouho, dokud omáčka nebude zcela hladká. Jako netradiční přílohu můžete na pánvi orestovat rajčata a žampiony na slanině.

Autor: DF