Čerstvé co nejdéle? Poradíme vám, jak si uspořádat lednici ku prospěchu surovin

3. února 2023 • 12:00

Možná už jste slyšeli, že skladování potravin v lednici má svá pravidla. Přesvědčte se sami, že správné uspořádání prodlouží nejen životnost potravin, ale předchází také jejich znehodnocení.

Správné skladování potravin se vyplatí, protože tím zabráníte plýtvání a následnému vyhazování. Ledničky jsou dnes šikovně uzpůsobené tak, aby měla každá věc své místo.

Potraviny, které do lednice zkrátka nepatří!

Existuje mnoho potravin, které do lednice nepatří. Suroviny, jako jsou brambory, cibule nebo česnek, byste měli skladovat v temném a chladném prostředí. Ani některým druhům ovoce se v lednici příliš nedaří. Banány, citrusy, ananas, mango vyžadují především pokojovou teplotu. Málokdo ví, že i rajčatům, paprikám a okurce se daří lépe mimo lednici.

Každá potravina má v lednici své místo

Spodní šuplíky v lednici využijte na uložení zeleniny a ovoce. Patří tam peckovité, bobulovité nebo zralé ovoce. Ze základní zeleniny skladujte v lednici především saláty, ředkvičky a mrkev. Tento speciální box je vyroben tak, aby splňoval ideální vlhkost a zelenina a ovoce vydržely delší dobu.

Nejnižší police je uzpůsobená na skladování masa, ryb a balených masných výrobků. Nezapomeňte na to, že by v této polici měly potraviny být oddělené, aby se do nich nedostaly bakterie z masa způsobující salmonelózu. I v tomto místě bývá vyšší vlhkost.

Sýry a mléčné výrobky byste měli skladovat o patro výš. Vždy dbejte na to, aby byly potraviny dobře zabalené, tímto způsobem jim prodloužíte trvanlivost.

Dveře mají také své specifické využití. Dolů se hodí ukládat mléko, džusy a nápoje. Zde skladujte také otevřené džemy, marmelády a otevřené konzervy. Při ukládání vajec do lednice je vždy vyndejte z papírového obalu, který by mohl kontaminovat ostatní potraviny. Ve většině lednic jsou speciální přihrádky umístěné nahoře ve dveřích.

Čistota především

Lednice není jen úložným prostorem pro vaše dobroty, ale také rájem pro nejrůznější bakterie. Čištění lednice se doporučuje minimálně jednou měsíčně. Čistit můžete klasicky octovou vodou nebo speciálními prostředky.

A co by v žádné lednici nemělo nikdy chybět? Odpověď ve videu >>>

Autor: red