Jak vyzrát na jarní detox a nehladovět

22. března 2022 • 00:00

Zapomeňte na jarní detoxy v podobě hladovění, drastických diet a celodenního popíjení zelených šťáv. Zkuste pojmout jarní „očistu“ střídmě a myslete na to, co dělá vašemu tělu dobře. Zamyslete se nad pestrým stravováním a zvládněte jarní očistu ve velkém stylu.

Pozor na pojem „detox“

Nastává období, kdy všude kolem padají marketingová hesla jako detox či detoxikace organismu. Myslete na to, že naše tělo nepotřebuje žádné uměle vytvořené detoxy, jelikož tělo je tak dokonalé, že očista probíhá skrze játra, ledviny, střeva a další orgány zcela přirozeně. Naordinujte si takový detox, který váš organismus ovlivní jen pozitivním směrem. Místo na hladovění se zaměřte na střídmost. Zařaďte do svého jídelníčku dostatek zeleniny, ovoce a omezte konzumaci masa a živočišných výrobků.

Dodržujte pitný režim

Pitný režim by se měl poctivě dodržovat po celý rok. Mnoho hříšníků však stále zapomíná doplňovat tekutiny pravidelně. Dehydratace vede k bolesti hlavy a k ledvinovým problémům. Zaměřte se během vašeho detoxu na pravidelný pitný režim a přesvědčte se sami, že pocítíte rozdíl.

Nezapomínejte na vlákninu

Vláknina je nezbytná pro správné fungování střev a navíc způsobuje pocit sytosti. Vlákninu najdete ve výrobcích z celozrnných obilnin, luštěninách, ovoci, zelenině, ale i v ořechách. Vyzkoušejte třeba čočku s halloumi a kadeřávkem a doplňte si tak vlákninu do zásoby.

Pestře a zdravě s ovocem a zeleninou

Zelenina a ovoce obsahují velké množství vlákniny, vitaminů a minerálů. Doporučuje se, dát si zeleninu ke každému jídlu během dne, aby byla splněna potřebná denní dávka. Myslete i na ovoce, ale zacházejte s ním opatrně. Přestože se jedná o zdravější formu mlsání, stále obsahuje cukry v podobě fruktózy. Ideální ovocná snídaně je Bircher müsli s pečeným ovocem. Zeleninovou jízdu si užijete s domácí kvašenou zeleninou, kterou můžete přihodit třeba do salátu.

Zapomeňte na nezdravé potraviny a alkohol

Během jarního detoxu zkuste omezit konzumaci alkoholu, slazených nápojů, ovocných džusů, sladkostí a slaných pochutin. Namísto bílého rohlíku sáhněte po kváskovém chlebu a odpusťte si polotovary a nejrůznější instantní pochoutky. Skvělým pomocníkem při jarním detoxu může být poctivý zeleninový nebo slepičí vývar.

Množství masa je důležité

Kvalitní maso je zdrojem bílkovin a obsahuje mnoho důležitých živin. Patříte-li mezi milovníky masa, pak se ho během detoxu rozhodně nemusíte vzdávat. Přemýšlejte spíše nad množstvím a dopřejte si během týdne bezmasé dny, kdy vsadíte spíše na vegetariánská jídla. Vyzkoušet můžete bramborový salát s čočkou a pečenou dýní nebo bezmasé lečo.

Pohyb a spánek jako záruka úspěchu

Kromě pestré stravy byste měli dbát také na dostatek přirozeného pohybu a kvalitní spánek. Najděte si čas i na odpočinek a během dne zkuste relaxovat. 

Jarní detox: Jak se s příchodem jara očistit?

Video se připravuje ...

Autor: DF