Křepelčí vejce jsou obrovským zdrojem vitaminů. Jak je uvařit, oloupat a co z nich připravit?

6. března 2024 • 03:46

Tahle roztomilá kropenatá superpotravina je doslova nabitá živinami. Řeč je o křepelčích vejcích, která jsou stále oblíbenější nejenom právě díky obsahu zdraví prospěšných látek, ale i díky své chuti. Jak taková mini vajíčka uvařit, jak je oloupat a do jakých receptů se hodí? Poradíme!

Proč jsou křepelčí vajíčka zdravá?

Jsou sice asi pětkrát menší než vajíčka slepičí, obsahují ale dvojnásobek vitaminů a mají vysoký podíl železa, draslíku nebo fosforu, který přispívá k duševnímu vývoji. I proto už dlouhou dobu v Japonsku dostává každý žák povinně k obědu dvě křepelčí vejce. Mimoto jsou zdrojem lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a také omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Originální vajíčkovou pomazánku si můžete připravit i z křepelčích vajec:

Video se připravuje ...

Fungují proti alergiím i salmonelám

Konzumace křepelčích vajíček navíc může napomáhat v boji s alergiemi,  chřipkou a nachlazením nebo i při zánětech jícnu. Účinky křepelčích vajec se také studují jako potenciální léčebná kúra při infekci některými druhy bakterie ze skupiny Salmonella, protože obsahují jedinečné protilátky.

Křepelčí vejce v kuchyni

Například v Japonsku používají křepelčí vajíčka do sushi, jinde v Asii se hodí jako lehká svačina. Dají se ale uvařit i jako běžná slepičí vejce a můžete je pak použít do pomazánek, na sendviče, do salátů nebo jako ozdobu různých pokrmů. Jedí se vařená i smažená, syrová, pečená nebo třeba nakládaná. Chuťově se těm slepičím velmi podobají, někdo ale tvrdí, že při jejich konzumaci malinko cítí divočinu. U křepelčích vajec je potřeba počítat s vyšší cenou než u těch slepičích, balení 18 kusů vajíček pořídíte kolem šedesáti korun.

Jak rozbít křepelčí vejce

Syrová vajíčka rozbíjejte seknutím ostrým nožem. Mají totiž sice tenkou skořápku, ale pod ní silnou blanku, proto není vhodné rozbíjet je úderem o hranu jako vajíčka slepičí, jinak by mohlo být hodně skořápek v jídle. Pro snadné rozbití skořápky můžete použít i speciální nůžky na křepelčí vajíčka.

Jak křepelčí vajíčka uvařit?

Vzhledem k jejich velikosti je doba vaření křepelčích vajec kratší, než je tomu u vajec slepičích. Stejně jako u nich byste ale měli vajíčka před vařením nechat „odpočívat“ při pokojové teplotě. Pak přiveďte k varu dostatečné množství vody, do které můžete přidat jednu lžíci octa. Stáhněte plamen, aby se voda nevařila moc prudce, a vložte do ní opatrně vajíčka tak, aby byla ponořená. Natvrdo budou vajíčka hotová za čtyři minuty, případně za tři, pokud chcete krémovější žloutek. Naměkko vajíčka vařte dvě minuty.

Křepelčí vejce natvrdo Křepelčí vejce natvrdo • Autor: iStock

Jak křepelčí vejce oloupat?

Aby se lépe loupala, hned po uvaření vajíčka opatrně zchlaďte studenou vodou. Pokud jste vařili vajíčko naměkko, oloupejte je pod studenou tekoucí vodou. Ta natvrdo po zchlazení vložte zpátky do hrnce, přikryjte ho pokličkou a zatřeste s ním, aby skořápky popraskaly. Vajíčka se neporuší a loupat půjdou o poznání snadněji.

Recepty s křepelčími vejci:

Košíčky s hráškem a křepelčími vajíčky

Zapečené lečo

Šakšuka v paprikách

Bramborové košíčky s křepelčími vajíčky Bramborové košíčky s křepelčími vajíčky • Autor: F.O.O.D.

Křepelčí vejce v bramborovém košíčku

Ingredience:

  • 3 brambory typu B
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce petrželky
  • 3 snítky tymiánu
  • olej na vymazání
  • 100 g sýru gouda
  • 8 křepelčích vajíček
  • sůl dle chuti
  • pepř mletý dle chuti
  • pažitka na ozdobu

Postup:

1. Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich všechnu vodu. V míse je smíchejte s prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou a lístky tymiánu. Osolte a opepřete.

2. Formu na muffiny vytřete olejem a do důlků vmačkejte bramborovou směs tak, aby vznikl košíček. Pečte 15 minut. Do každého důlku nasypte trochu nastrouhaného sýra a vyklepněte vejce. Vraťte do trouby a pečte dalších 10 až 15 minut, až bílek ztuhne.

3. Košíčky nechte pár minut chladnout a podávejte je posypané nasekanou pažitkou.

Podobně jako slepičí vyfouknete i křepelčí vajíčko:

Video se připravuje ...

Autor: Michaela Láchová