5 receptů na dokonalou sekanou. Co dělat, aby vám tentokrát nepraskla?

29. února 2024 • 03:58

S voňavou a vypečenou slaninkou, kořenovou zeleninou, houbami nebo nevšedně s ořechy. To jsou jen jedny z mála receptů na sekanou, které můžete s námi vyzkoušet. Jisté ale je, že nudná a bez chuti není ani jedna varianta. Tak kterou ochutnáte?

Co dělat, aby vám sekaná nepraskla?

♥  Možná se vám také stalo, že vám sekaná, kterou jste tak krásně vytvarovali, během pečení praskla. Na chuť to sice vliv nemá, ale nevypadá to zkrátka dobře. Existuje několik triků, díky kterým lze popraskání sekané zabránit:

♥  Masovou směs, ve které by nemělo chybět celé vejce, důkladně promíchejte, ale pracujte rychle, aby maso příliš nezteplalo a nezačal se v něm rozpouštět tuk. 

♥  Naše babičky říkaly, že sekanou musíte nejdříve zbít. Než z masové směsi vytvoříte šišku, pleskněte s ní z výšky alespoň 30 cm zpět do mísy. Nebojte se toho a bouchněte s ní hned několikrát za sebou. Díky tomu z masa vytlačíte bublinky vzduchu, které by v něm mohly dělat při pečení neplechu.

♥  Šišku masa tvarujte rukama namočenýma ve studené vodě, a než ji vložíte do vyhřáté trouby, potřete ji vodou. Povrch masa se díky tomu zatáhne.

♥  Před pečením můžete sekanou potřít i bílkem, případně celým rozšlehaným vejcem. 

♥  Sekanou pečte v chlebíčkové formě, která dobře udrží její tvar. Můžete ji na začátku překrýt alobalem, a když se maso zatáhne, alobal odstraňte.

♥  Než dáte sekanou do dobře vyhřáté trouby, podlijte ji trochou vody. A přibližně po půlhodině pečení ji začněte čas od času přelívat výpekem.

Podívejte se na celý postup přípravy ve videu>>>

Video se připravuje ...

Vyzkoušejte některý z receptů na sekanou:

Sekaná s cibulí

Sekaná se slaninou

Sekaná s ořechy

Sekaná se zeleninou

Sekaná s houbami

Sekaná s cibulí

Sekaná s cibulí Sekaná s cibulí • Autor: iStock

Budete potřebovat:

  • 100 ml mléka
  • 3 plátky toastového chleba
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 lžíci hořčice
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 5 cibulí 
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Do misky nalijte mléko a přidejte do něj natrhané kousky toastového chleba. Do větší mísy dejte oba druhy masa, přidejte sůl, pepř, hořčici, vejce, nadrcené stroužky česneku, jednu nasekanou cibuli a namočený toastový chléb.

2. Vše důkladně promíchejte a směs nechte chvíli odpočinout. Pak z masové směsi vytvarujte sekanou a potřete ji olejem.

3. Zbylé cibule oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a rozložte je do olejem vymazaného pekáčku. Přidejte sekanou, podlijte trochou vody a pečte asi hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.

Sekaná se slaninou

Milujete sekanou? Vyberte si, kterou si vychutnáte jako první. Milujete sekanou? Vyberte si, kterou si vychutnáte jako první. • Autor: iStock

Budete potřebovat:

  • 2 rohlíky
  • 150 ml smetany
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 lžíce sterilované kukuřice
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 1 uvařenou mrkev
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 vejce
  • 1 cibuli
  • 150 g plátků anglické slaniny
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Rohlíky natrhejte na kousky, dejte do misky a zalijte smetanou. Maso dejte do větší mísy, přidejte kukuřici, hrášek, na kousky nakrájenou mrkev, tymián a petrželku. Pak přidejte vejce, namočené rohlíky a najemno nakrájenou cibuli. Vše důkladně promíchejte a směs nechte chvilku odpočinout.

2. Chlebíčkovou formu vymažte olejem a naplňte ji masovou směsí. Navrch dejte plátky slaniny.

3. Sekanou dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi hodinu.

Sekaná s ořechy

Sekaná s ořechy Sekaná s ořechy • Autor: iStock

Budete potřebovat:

  • 2 rohlíky
  • 150 ml mléka
  • 1 cibuli
  • 50 g slaniny
  • 400 g vepřového masa
  • 400 g hovězího masa
  • 1 hrnek mletých ořechů
  • 100 g uzeného eidamu
  • 1 vejce
  • 1 lžíci hořčice
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Rohlíky natrhejte na kousky a zalijte je mlékem. V pánvi na oleji opečte na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu.

2. Do mísy dejte maso, přidejte mleté ořechy, namočené rohlíky a nastrouhaný sýr. Vmíchejte směs z pánve, přidejte vejce, hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně propracujte.

3. Z hmoty vytvarujte sekanou a dejte ji do olejem vymazaného pekáčku. Pečte asi hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C.

TIP: Sekanou můžete ozdobit zkaramelizovanou cibulkou. Na kolečka nakrájenou cibuli opečte na másle, posypte ji trochou cukru a nechte zkaramelizovat. 

Sekaná se zeleninou

Sekaná se zeleninou Sekaná se zeleninou • Autor: iStock

Budete potřebovat:

  • 1 kg mletých kuřecích stehenních řízků
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce strouhanky
  • 150 g slaniny
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 1 cibuli
  • 100 g goudy
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • 1 lžičku mleté kurkumy
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Mleté maso dejte do mísy, promíchejte s vejcem, žloutkem, strouhankou, nakrájenou slaninou, nastrouhanou zeleninou, jemně nasekanou cibulí, nastrouhaným sýrem a petrželkou. Směs osolte, opepřete a přidejte kurkumu. Důkladně promíchejte a hotovou směs nechte chvíli odpočinout.

2. Z masové směsi vytvarujte šišku, dejte ji do olejem vymazaného pekáčku a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi  50 minut až hodinu.

TIP: Pokud si maso melete sami, před mletím ho osolte. Chutě se tak mnohem lépe propojí.

Sekaná s houbami

Sekaná s houbami Sekaná s houbami • Autor: iStock

Budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých žampionů
  • 1 cibuli
  • 1 snítku rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 5 lžic ovesných vloček
  • 1 lžíci hořčice
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Žampiony očistěte a nakrájejte nahrubo. V pánvi na oleji opečte nasekanou cibuli, přidejte nakrájené houby a krátce je orestujte. Přidejte rozmarýn a nasekaný česnek, nechte rozvonět, osolte a odstavte z ohně.

2. V míse promíchejte mleté maso s vejcem, vločkami, hořčicí, solí a pepřem. Masovou směs rozložte do tvaru obdélníku na pečicí papír a do středu dejte připravené houby. Pomocí papíru maso i s náplní stočte do rolády a opatrně ji přeneste do vhodné formy vyložené papírem na pečení. Povrch potřete vodou a sekanou pečte asi hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C.

Chcete-li, aby si sekaná udržela hezký tvar, pečte ji v chlebíčkové formě>>>

Video se připravuje ...
Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková