Nebojte se experimentovat! Nečekané kombinace jarních surovin, které stojí za vyzkoušení

21. dubna 2023 • 00:00

Jaro přináší teplo, sluníčko, rozkvetlou přírodu a také širokou škálu čerstvých bylinek, zeleniny a prvního ovoce. Kombinace těchto surovin může být nejen zdravá, ale také chutná a originální. Vyzkoušejte kombinace, které mnohým mohou připadat neobvyklé, ale umí víc než mile překvapit!

Ředkvičky a estragon

Jestli jste si dosud mysleli, že ředkvičky patří jen do salátů a na chleba s máslem, o hodně jste přicházeli. Tahle křupavá a lehce štiplavá zelenina se dá přidávat i do polévek, můžete ji grilovat, péct v troubě či restovat. Kdybyste ji chtěli vyzkoušet trochu netradičně, zkuste ji zkombinovat s pelyňkem neboli estragonem. Tato bylinka je nepostradatelná hlavně ve francouzské kuchyni a dokáže dodat ředkvičkám úplně nový rozměr. Můžete je podávat jako přílohu k masu, nebo si je dát klidně jen tak samotné, s kouskem dobrého pečiva.

Ředkvičky s estragonem Ředkvičky s estragonem • Autor: iStock

Jak na to:

V pánvi rozehřejte kousek másla, přidejte omyté, očištěné a na půlky nebo čtvrtky překrájené ředkvičky a restujte asi dvě minuty. Zalijte troškou bílého vína (případně vody) a povařte přibližně 8 minut. Nakonec dochuťte několika nasekanými čerstvými lístky estragonu, solí a pepřem.

Výborná je i kombinace ředkviček a česneku v pomazánce >>>

Video se připravuje ...

Kopřivy a rozmarýn

Mladé kopřivy rostou na jaře na každé mezi a když si jich pár natrháte a přidáte k nim rozmarýn, můžete touto kombinací zajímavě vylepšit domácí hranolky.

Domácí hranolky můžete vylepšit pečenými kopřivami a rozmarýnem. Domácí hranolky můžete vylepšit pečenými kopřivami a rozmarýnem. • Autor: iStock

Jak na to:

Lístky kopřiv a jehličky rozmarýnu nasypte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem, osolte, zakryjte dalším papírem na pečení a druhým plechem a takto pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut dokřupava. Upečené bylinky nasypte na hranolky a podávejte s domácí tatarkou nebo kečupem.

Máta a hrášek

Mátu si většinou spojujeme s čajem, sladkými dezerty, limonádami nebo koktejly. Tato bylinka se ale skvěle doplňuje i s některými druhy zeleniny. Například se zelenými fazolkami, mrkví nebo hráškem, kterému dodá svěží nádech.

Hrášek s mátou Hrášek s mátou • Autor: iStock

Jak na to:

Do pánve nalijte asi centimetrovou vrstvu vody, přidejte čtvrt lžičky cukru a tři šálky hrášku (cukrového nebo vyloupaného zeleného), přiveďte k varu a duste pod pokličkou 4–5 minut. Nakonec vmíchejte tři lžíce nasekané čerstvé máty a zjemněte lžící másla a podle chuti přisolte.

A než budete mít vlastní úrodu hrášku, můžete zkusit tuto kombinaci s použitím mraženého

Chřest a máta

Chřest se dá kombinovat s ledasčím, včetně již zmíněné máty. Potkat se tihle dva mohou například v ryze jarním bramborovém salátu, kde je doplňuje zelený hrášek a sušená rajčata.

Bramborový salát s chřestem a mátou Bramborový salát s chřestem a mátou • Autor: F.O.O.D.

Chřest a estragon

A ještě jednou chřest, tentokrát v kombinaci s jinou bylinkou, o které už byla také řeč, estragonem. Ideální je použít zelený nebo případně fialový chřest, který se dá snadno grilovat. 

Grilovaný chřest je výborný v kombinaci s medem a estragonem. Grilovaný chřest je výborný v kombinaci s medem a estragonem. • Autor: iStock

Jak na to:

Očištěný chřest potřete směsí olivového oleje, soli, pepře a opečte ze všech stran na grilu. Těsně před koncem pečení stonky potřete medem a na talíři je posypte nasekaným čerstvým estragonem.

Jahody a rukola

K jaru patří svěží saláty, u kterých se nemusíte bát experimentovat a klidně kombinovat nejen různé druhy zeleniny, ale i zeleninu s ovocem. Kombinace štiplavých listů rukoly a sladkých jahod může znít nezvykle, když se k nim ale navíc přidají křupavé oříšky, lahodný sýr a zálivka, chuťové buňky každého gurmána musí jásat. Zkuste tento recept: 

Jahody a rukola Jahody a rukola • Autor: iStock

Citron a bazalka

Dvě ingredience, které umí udělat i z obyčejných brambor luxusní a velmi chutnou přílohu. 

Brambory s citronem a bazalkou Brambory s citronem a bazalkou • Autor: iStock

Jak na to:

Půl kila oloupaných nebo dobře omytých brambor nakrájejte na osminky a promíchejte se lžící olivového oleje. Nasypte je na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut doměkka. V misce promíchejte 2 lžíce citronové šťávy, půl lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 2 utřené stroužky česneku, sůl a pepř. Přidejte půlku malé červené cibule nakrájené na tenké plátky a asi 2 lžíce nakrájené bazalky. Zálivku promíchejte s upečenými bramborami a můžete podávat. 

Video se připravuje ...

Autor: AK