Proč Brad Pitt skoro v každém filmu jí? Důvod není jen ten, že při tom vypadá dobře!

18. prosince 2023 • 04:15

Hollywoodský krasavec Brad Pitt je kromě svého hereckého umění pověstný také tím, že rád a hodně jí. A to nejen mimo filmové záběry. Svou vášeň pro jídlo ukazuje i v mnoha filmech. Všimli jste si, že něco konzumuje skoro v každém filmu a kolik toho během dvouhodinového snímku spořádá?

Brad Pitt sám o sobě říká, že je až chorobným jedlíkem. Má to štěstí, že se to na jeho postavě nijak neprojevuje, stejně jako na něm nejsou moc znát ani přibývající roky. A to letos 18. prosince oslavil už 60. narozeniny! To, že Pitt téměř v každém filmu, který natočil, něco pojídá, zaujalo i spoustu filmových fanoušků a řada médií se dlouho zajímala o to, jak je to možné. Proč ho režiséři tak často situují do rolí, v nichž něco konzumuje? Stačí si vybavit některý z filmů o Dannyho parťácích, kde se Pitt v roli Rustyho doslova cpe vším možným, od cheeseburgeru přes nachos a zmrzlinu až po krevetový koktejl. Ve snímku Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem to je zase guláš, ve filmu Pan a paní Smithovi lívance nebo pečené maso, v Moneyball hranolky, ve filmu Seznamte se, Joe Black ho můžete vidět s talířem vajíček se slaninou nebo jak olizuje lžičku s burákovým máslem, v Tenkrát v Hollywoodu si pochutnává na těstovinách mac and cheese, a dokonce i v Hanebných panchartech si zakousl obloženou bagetu. Ovšem to není nic proti krůtímu stehnu, které ho můžete vidět jíst celkem v pěti filmech (Trója, Legenda o vášni, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Pravdivá romance, Senzační svět).

Video se připravuje ...

Pokud by vás toto téma víc zajímalo, na YouTube najdete mnoho videí ukazujících Brada Pitta v různých rolích, jak neustále něco konzumuje. Existuje dlouhá patnáctiminutová verze, nazvaná jednoduše 15 minutes of Brad Pitt Eating, i zkrácená tříminutová kompilace. A dokonce vyšla i kniha s názvem Fat Brad, v níž jsou recepty na všechna jídla, která Brad Pitt ve svých filmech jí.

Vypadá dobře i s plnou pusou jídla

Je řada herců, kteří ve filmech dělají určitou činnost častěji než jiní. Například Tom Cruise velmi často běhá, John Cusack tráví poměrně dost času v dešti a Tom Hanks chodívá často čůrat. A Brad Pitt často jí. I když – možná že nejí o nic víc než jeho herečtí kolegové. Připouští to i Fabio Parasecoli, profesor potravinářských studií na Newyorské univerzitě ve Steinhardtu, který studoval jídlo ve filmu, a dokonce napsal dizertaci o mužích, kteří jedí ve filmových trhácích. S výjimkou filmů zaměřených na jídlo, jako je například Velká žranice, si prý diváci většiny jídel konzumovaných ve filmech ani nevšimnou. Brad Pitt je v tomto směru výjimkou. Vypadá totiž skvěle i s plnou pusou jídla, což se o řadě jiných herců tvrdit nedá. A tak si toho diváci víc všímají. Jeho stravovací schopnosti ve filmech jsou opravdu výjimečné a castingová režisérka a profesorka Caroline Liem z Pace Performing Arts dokonce v rozhovoru pro The Washington Post o Pittovi prohlásila: „Je to Laurence Olivier, který jí!“

Seznamte se, Joe Black Seznamte se, Joe Black • Autor: profimedia.cz

Může za to vášeň pro jídlo i jeden zlozvyk

Odpověď na otázku, jak je možné, že skoro v každém filmu jí, nakonec poskytl sám Brad Pitt. Má totiž jeden zlozvyk – když nemá co dělat, okusuje si rty a dělá různé úšklebky. Ve scénách, kde by jen nečinně seděl u stolu, mu proto byl naservírován nějaký pokrm, aby se jeho zlozvyk nemohl projevit. V rozhovoru pro internetový magazín JOE.ie Pitt sám přiznal, že se ve filmu rád něčím zaměstnává a dobrým jídlem nikdy nepohrdne. Je prý od přírody „spásač,“ tedy člověk, který sní úplně všechno (v angličtině pro to existuje výraz grazer). Při natáčení Dannyho parťáků se dokonce aktivně podílel na tom, aby scenáristé k jeho postavě Rustyho připsali zálibu v jídle. „Byl pořád na útěku, pořád v pohybu, myslel jsem, že si nikdy nemůže sednout a dát si pořádné jídlo. Takže když utíkal, vždycky musel alespoň něco sníst.“

Filmy, ve kterých jí, jsou úspěšnější

Nakonec se ukázalo, že filmy, v nichž Pitt jí, mají úspěch. Jeden z uživatelů sociální sítě Reddit si dal tu práci a pečlivě zmapoval všechny hercovy filmy, v nichž je nějaká scéna s jídlem. A přišel na zajímavou věc. Ukázalo se totiž, že filmy, ve kterých Brad Pitt něco konzumuje, jsou mnohem úspěšnější než ty, ve kterých si nedá ani sousto. Fanoušci zkrátka jeho scény s jídlem milují a Brad Pitt při nich vypadá sakra dobře. A my mu přejeme, aby si dobré jídlo mohl užívat ještě dlouhá léta.

Autor: Anna Kopečková