Jak co nejrychleji zhubnout?

Jak co nejrychleji zhubnout?
Autor: Shutterstock
10. srpna 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Už vás nebaví pořád dokola zkoušet nové a nové diety, které se stejně míjí účinkem? Chcete jednou provždy zhubnout, ideálně co nejrychleji? Zkuste bílkovinovou dietu, pravidelně se hýbejte a uvidíte, že kila půjdou dolů.

Bílkovinná dieta patří mezi ty nejoblíbenější

Že jste o ní ještě neslyšeli? Určitě ano, jen možná pod jiným názvem. Označuje se totiž i jako ketonová, proteinová, bezsacharidová nebo dieta bez cukru. Jak vůbec funguje?

Ketodieta je založená na sníženém příjmu sacharidů, které v jídelníčku nahradí zdravé tuky a kvalitní bílkoviny. Jakmile příjem sacharidů klesne pod 50 g za den, tělo by se během 48 hodin mělo dostat do stavu tzv. ketózy, kdy začne spalovat vlastní tukové zásoby v podobě tukových polštářků, které vás tak trápí. Díky tomu, že zároveň přijímáte dostatek bílkovin není ohrožena svalová hmota, nemusíte se tedy bát ztráty svalů.

Jak příjem sacharidů snížit?

·       Zapomeňte na sladkosti, dezerty a slazené nápoje plné jednoduchých cukrů.

·       Jezte pravidelně 5x denně, předcházejte pocitu hladu, který vás pak donutí vyplenit ledničku a sníst to první, co se vám dostane pod ruku.

·       Zaměřte se na příjem komplexních sacharidů, které tělu dodají i vlákninu.

·       Klasickou přílohu v podobě rýže, brambor, pečiva nebo běžných těstovin nahraďte zeleninou.

·       Místo pečiva si dejte nízkosacharidový chleba.

·       Naučte se pít čaj a kávu bez cukru.

·       Jezte nízkosacharidovou zeleninu a ovoce.

·       Na svačinku si místo něčeho sladkého nebo sušeného ovoce dejte radši proteinový koktejl nebo proteinovou tyčinku.

Hýbejte se!

Při hubnutí je pohyb naprosto zásadní. Kdo chce zhubnout, ten nemůže proležet celý den na pohovce nebo prosedět na židli. Kdo na pohyb ale není zvyklý, ten by hned neměl vyrážet do posilovny, ale začít pěkně pozvolna. Ideální je svižná chůze, plavání, jízda na kole nebo tanec, zátěž pak můžete postupně zvyšovat.

Autor: Shutterstock"

Nezapomínejte ani na pitný režim

Vypít za den 2-3 litry tekutin by mělo být samozřejmostí, přesto to mnozí z nás nedokáží. Během dne si jen sem tam lokneme vody a večer se to doma snažíme dohnat. To už se nám ale samozřejmě nepovede. Navíc by to stejně nebylo zdravé, protože když vypijete hodně vody v krátkém časovém úseku, vyplavíte z těla i důležité minerály.

Pijte tedy průběžně po celý den, přednost dejte před slazenými minerálkami a alkoholem čisté vodě a neslazenému čaji.

Dopřejte si dostatečný spánek

Ano, i spánek má na hubnutí velký vliv. Koho by to napadlo? Je tomu ale tak, přitom právě na spánek během hubnutí často tak nějak zapomínáme. Jeho délka je individuální, obecně ale platí, že pokud spíte méně než 7 hodin, může dojít k nepříjemné změně hmotnosti. Nedostatek spánku totiž zvyšuje chuť k jídlu, hůř funguje i metabolismus a tělo nemůže správně nakládat s proteiny.