Medvědí česnek: 7 lahodných receptů, které fungují i proti nemoci

10. května 2017 • 15:05

Období medvědího česneku se blíží do finiše, a proto by byla škoda ho promeškat. Možná vás překvapí, kolik skvělých jídel si z této chutné a zdravím nabití bylinky můžete připravit. Ochutnejte polévku, omeletu, rizoto, omáčku nebo udělejte pesto, které skvěle chutná na toastu, těstovinách i jako součást salátových zálivek.

Věděli jste, že medvědí česnek obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek, funguje jako prevence proti celé řadě nemocí a posiluje vaši imunitu? I proto ho stojí za to zařadit na svůj jídelníček. Než se ale pustíte do přípravy jednotlivých pokrmů, přečtěte si, jak poznat medvědí česnek a vyrazte na procházku do lesa, kde si jej můžete natrhat. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Risotto s medvědím česnekem

Rizoto v naší zemi patří k oblíbeným pokrmům. Zapomeňte ale tentokrát na to klasické české s podušeným masem, mrkví a hráškem a připravte si nádherně krémové risotto tak, jak ho dělají Italové. Místo špenátu ale tentokrát použijte voňavé nasekané listy medvědího česneku. Kromě něj pak už budete potřebovat jen speciální kulatozrnnou rýži, šalotku, zeleninový vývar, suché bílé víno, máslo, které risottu s medvědím česnekem dodá jemnost a hebkost, a samozřejmě parmezán. Se solí to nepřehánějte, parmezán je totiž sám o sobě docela slaný, tak aby se vám nestalo, že pokrm přesolíte.

Bramborové nočky s medvědím česnekem

V Itálii mají svůj původ i jemné nadýchané noky. Jejich přípravy se nemusíte bát, potřebovat budete jen ve slupce uvařené brambory, mouku a vajíčko. Důležité ale je brambory zpracovávat ještě teplé a mlýnkem je prohnat rovnou dvakrát, případně je třikrát prolisovat, aby měla výsledná hmota správnou konzistenci, byla stejnorodá, bez větších kousků. Hotové uvařené noky podávejte přelité omáčkou připravenou z mléka a pesta. I když jsou bramborové nočky s medvědím česnekem jednoduchý bezmasý pokrm, sami poznáte, že chutnají skvěle.

Ochucené česnekové máslo

Určitě už jste někdy v pizzerii po příchodu na stůl dostali košíček s čerstvě upečeným křupavým pečivem a mističku s našlehaným ochuceným máslem. To má ale v kuchyni mnohem víc využití. Řadě pokrmů dodá zajímavou chuť. Báječně se hodí především na steaky, hamburgery a další grilovaná masa a zeleninu, ochutit s ním ale můžete třeba i uvařené brambory nebo ho použít k dozdobení chlebíčků a jednohubek. Připravit se dá z obyčejného změklého másla přidáním čerstvých i sušených bylinek, koření, ale třeba i citronové šťávy, hořčice a také medvědího česneku.

Pesto z medvědího česneku

Rychlovka, která nezklame jak na chlebu, tak v těstovinách. Pesto umí skvěle dochutit velké množství pokrmů a když zrovna nemáte inspiraci, přidejte ho do salátové zálivky. Výhodou je, že si ho můžete připravit do zásoby. V lednici vám vydrží i několik měsíců. Na pesto z medvědího česneku nepotřebujete nic víc, než čerstvě natrhané listy, olivový olej a sůl. Přidat ale můžete ještě trochu piniových oříšků, pár kapek citronové šťávy a špetku najemno nastrouhaného parmezánu. Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/pesto-z-medvediho-cesneku-polevka-pomazanka-i-leciva-tinktura-vyzkousejte-ty-nejlepsi-recept

Polévka z medvědího česneku

Pokud milujete smetanové krémové polévky a máte rádi česnek, měli byste tuhle polévku určitě ochutnat. Vzhledem připomíná tu špenátovou, chuť má ale rozhodně výraznější. Příprava je snadná a rychlá. Polévku z medvědího česneku podávejte s krutony z opečeného chleba nebo bagety. Dozdobit ji ještě můžete nasekanou pažitkou nebo čerstvými nasekanými listy medvědího česneku.

Omeleta s medvědím česnekem

Skvěle se jarní aromatická bylinka hodí také pro přípravu vaječné omelety. Omeletu s medvědím česnekem můžete podávat nejen k snídani, ale pokud do ní přidáte například zbylé vařené brambory, nakrájenou čerstvou zeleninu jako jsou rajčata nebo papriky, případně nadrobno nasekanou šunku, poslouží i jako lehký oběd či večeře.

Autor: Lenka Chvostová