Máte problém se vstáváním? 5 jídel a nápojů, které vás po ránu dokonale probudí

28. února 2024 • 04:22

Vstávat do pošmourného a studeného rána se asi chce málokomu. Pokud i vy máte ráno problém otevřít oči nebo se vám po snídani chce zalézt znovu do peřin, zkuste malou změnu v ranním jídelníčku. Káva je sice fajn, existují ale i další životabudiče.

Kváskový chleba

Chuti dobře upečeného kváskového chleba se máloco vyrovná Chuti dobře upečeného kváskového chleba se máloco vyrovná • Autor: iStock

Pokud si bez pečiva snídani neumíte představit, zvolte kváskový chléb. Nejenže má lahodnou rustikální chuť, ale dodáte tělu velké množství minerálních látek. Kváskový chleba je navíc nejlépe stravitelné pečivo, takže se po snídani nebudete cítit těžce.

Na chleba si můžete namazat třeba tuto zdravou pomazánku z avokáda a lučiny>>>

Video se připravuje ...

Chia semínka

Chia pudink Chia pudink • Autor: iStock

Víte, že chia semínka považovali indiáni za zdroj zdraví, energie a síly? I vám po ránu prospějí. Mají vlastnost navázat na sebe tekutinu a zvětšit objem, proto je stačí zalít mandlovým mlékem (nebo kokosovým mlékem smíchaným s vodou), lehce dosladit medem nebo agávovým sirupem, rozdělit do skleniček, zakrýt fólií a nechat nejlépe přes noc v lednici. Ráno stačí pudink dozdobit ovocem a snídaně je na světě.

Vejce

Turecká vejce Turecká vejce • Autor: F.O.O.D.

Vejce měla dlouho špatnou pověst kvůli vysoké hladině cholesterolu, ale tento mýtus naštěstí už padl. Vejce k snídani jsou ideální volbou. Dostanete do těla neuvěřitelný mix biologicky užitečných látek a kvalitních bílkovin, ze kterých bude vaše tělo po ránu čerpat. Navíc je prokázáno, že dvě vejce k snídani pomáhají s udržením váhy! Můžete si dát vejce míchaná, naměkko, volská oka, vajíčkovou pomazánku, omeletu nebo zkuste turecká vejce.

Smoothie

Ve smoothie je dobré kombinovat zeleninu s ovocem. Ve smoothie je dobré kombinovat zeleninu s ovocem. • Autor: iStock

Ne každý je na snídani stavěný. Pro někoho je ta představa dokonce nepříjemná a začíná s jídlem až kolem poledne. Pokud mezi „nesnídače" patříte, zkuste dát šanci zeleninovému nebo ovocnému smoothie. Kousat nic nemusíte, prostě si dáte drink. Volba surovin je na vás, ale ideální je míchat ovoce i zeleninu dohromady. Do těla dostanete koňskou dávku vitamínů, aminokyselin, minerálů, doplníte tekutiny a nezatížíte zažívání. Do toho!

Káva

Dejte po ránu přednost dobrému espressu. Probudí vás lépe než latté. Dejte po ránu přednost dobrému espressu. Probudí vás lépe než latté. • Autor: iStock

Není to žádné objevení Ameriky, ale je to prostě tak. Kofein je účinný stimulant, a navíc se z ranní kávy pro mnohé stává rituál, který nám pomáhá i psychicky se startem do nového dne. Zkuste to sofistikovaněji a vyměňte škopek svého latté za malé silné espresso. Ale nespoléhejte po ránu jen na kávu. Ideální je, když hned po probuzení vypijete sklenici čerstvé vody s trochou citronové šťávy nebo jablečného octa. Probudíte tím nejen sebe, ale hlavně svůj metabolismus a trávení

Zkusili jste někdy upéct domácí chleba?>>>

Autor: Anna Kopečková