Masopust: Vychutnejte si tradici, která pojí nejen sousedy

4. února 2023 • 11:00

Masopust označuje období od Tří králů do Popeleční středy a zároveň třídenní svátek plný oslav, tance, hodování a zábavy. Připomeňte si historii masopustu, svátku, který je tu s námi už celá staletí. Zvyky a tradice se dodnes dodržují a sbližují sousedy nejen na vesnici.

Co je to masopust?

Masopust, jinak také šibřinky, ostatky, fašank nebo lidově karneval, je období od Tří králů, které pokračuje až do Popeleční středy, což je 40 dní před Velikonocemi. Masopustem se označuje odjakživa také třídenní svátek hodování, po kterém následoval čtyřicetidenní půst. V Čechách byl typický průvodem, bohatými oslavami, svatbami a „zabijačkou“, kde nechyběla huspenina, klobásy, jelita, ovar, jitrnice a škvarky. Po Popeleční středě hodování končilo a nastával půst. Od toho je odvozen název masopust, který spočívá v „opuštění masa“.

Tučný čtvrtek, taneční neděle a maškarní úterý

Tučný čtvrtek spočíval v hodování a dopřávání si. Lidé se neobešli bez bohatých zabijaček, pečení koblih a dalších dobrot. Taneční neděle byla typická tancovačkami, masopustními plesy a bály. Někde se konaly také tzv. mužovské bály, kam směli pouze ženatí muži a vdané ženy. Masopustní oslavy vrcholily maškarním úterým. Hlasitá hudba doprovázela průvody masek, které chodily od jednoho domu k druhému. Sousedé popíjeli, bavili se a sdružovali. O půlnoci se zatroubilo na roh a odstartoval se čtyřicetidenní půst.

Tradiční masopustní masky

Masky, za které se lidé během masopustu převlékali, měly svůj význam. Lidé na sebe brali podobu báby s nůší, Turka, ženicha, nevěsty, ale také kominíka. Mezi nejvýznamnější masky patřil medvěd a kůň. Medvěda vedl vždy medvědář a ženy i dívky měly takřka povinnost si s medvědem zatancovat.

Současné masopustní oslavy

Masopustní oslavy se konají v některých oblastech stále. Obvykle se slaví na vesnicích, ale k tradici se přidávají i větší města. Tradice se změnila a oslavy probíhají zpravidla o víkendu, ale průvod masek i veselí přetrvává dodnes. Masopust patří stále mezi oblíbené zvyky, které lákají mnoho nadšenců.

Co by byl masopust bez koblih? Vyzkoušejte ty nejlepší >>>

Video se připravuje ...

Autor: red