Šeříkové květy: Tajná zbraň vaší kuchyně, která dodá jídlu chuť i půvab

14. dubna 2024 • 03:11

Šeříkové květy nejsou jen krásné, ale také užitečné. Od čajů po dezerty, tyto fialové krásky mohou být využity snad ve všech receptech. Díky nim budou vaše pokrmy nejen báječně chutnat, ale i vypadat jako z nejluxusnějších restaurací.

Voňavé květy šeříku se považují za symbol krásy, romantiky a nostalgie. Už po staletí jsou díky své intenzivní, ale přesto příjemné vůni využívány v parfémech a kosmetických přípravcích. Nicméně šeříkové květy jsou jedlé, takže je lze používat také v kuchyni, kde se staly populární přísadou do různých jídel a nápojů. Jak tedy na to? Vybrali jsme pro vás snadné a zaručené recepty, které vám pomohou využít právě kvetoucí šeříky. Takže do jedné ruky košík na sběr, do druhé vařečku a jdeme na to.

Kromě šeříku jsou jedlé i květy dalších keřů>>>

Video se připravuje ...

Čaj z šeříku

Na přípravu šeříkového čaje jednoduše ponořte několik omytých květenství do horké vody a nechte je asi 5 minut louhovat. Nápoj můžete dosladit medem nebo cukrem. Tento čaj nejen osvěží váš dech, ale také vám dodá novou energii.

Šeříkový čaj dodá energii Šeříkový čaj dodá energii • Autor: iStock.com

Šeříkový sirup

Šeříkový sirup se hodí jako výtečná šťáva do vody, ale také k přípravě koktejlů a dezertů. K jeho výrobě vám bude stačit jen pár surovin a několik čistých sklenic.

Suroviny:

  • 2 šálky šeříkových květů
  • 2 šálky vody
  • 2 šálky cukru
  • 1 citron

Postup:

1. Květy rozložte na kuchyňskou utěrku a nechte chvíli ležet, aby z nich vylezl hmyz.

2. V hrnci smíchejte květy, vodu, cukr a citronovou šťávu. Směs přiveďte k varu a nechte probublávat na mírném ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté svařujte asi 10 - 15 minut.

3. Zhoustlou tekutinu přeceďte přes sítko nebo plátýnko a ještě horkou ji nalijte do čisté a suché lahve. 

4. Po vychladnutí sirup skladujte v uzavřené lahvi v lednici. 

Sirup z šeříku skladujte v lednici nebo zavařte do sklenic s víčkem Sirup z šeříku skladujte v lednici nebo zavařte do sklenic s víčkem • Autor: iStock.com

Dezerty

Nemusíte se omezovat jen na dekoraci jedlými rostlinami. Přidání šeříkových květů do různých dezertů může být skvělým způsobem, jak dodat novou chuť a vůni vašim oblíbeným receptům. Šeříkové květy se hodí do těsta na koláče, muffiny či do palačinek. Můžete také vyzkoušet recept na šeříkový sorbet:

Sorbet před servírováním nechte mírně povolit Sorbet před servírováním nechte mírně povolit • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 šálky šeříkových květů
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek cukru
  • 1 citron

Postup:

1. Květy otrhejte z větvičky, omyjte je a nechte okapat.

2. V hrnci smíchejte vodu, cukr, šťávu z citronu a květy.

3. Vše společně přiveďte k varu a pozvolna vařte asi 10 minut. Směs občas promíchejte, aby se nic nepřichytilo ke dnu.

4. Hotovou směs přeceďte a nechte úplně vychladit. Přelijte ji do plastové nádoby a nechte zmrazit.

Pokrmy s masem

Šeříkové květy také skvěle ladí s chilli a pepřem. Hodí se do marinád na maso, salátů, ale i omáček nebo k rybám. Nesmíte však zapomenout, že chuť a vůně šeříku jsou dost intenzivní, takže kvítka přidávejte raději postupně.

Makronky s šeříkovým nádechem chutnají výtečně Makronky s šeříkovým nádechem chutnají výtečně • Autor: iStock.com

Další využití

Šeřík můžete také použít jako přírodní barvivo, například makronkové těsto díky němu získá jemný fialový nádech. Šeříkem, stejně jako například levandulí, můžete také ovonět a mírně ochutit cukr. Samozřejmě si lze připravit i šeříkovou marmeládu, ale ta je jen pro opravdové milovníky této rostlinky. Chuť je totiž dost intenzivní a někomu může připadat až mýdlová.

Video se připravuje ...

Autor: TR