Koláč s rybízem a cukrovým sněhem: 100 let starý recept podle slavné kuchařky Sandtnerové

24. července 2023 • 10:00

Koláče z plechu s letním ovocem milují děti i dospělí. A protože je sezóna rybízu, vybrali jsme tentokrát sto let starý recept z pera populární kuchařky Marie Janků Sandtnerové. Jednoduchý postup zvládne i začátečník a lahodný koláč se doslova rozplývá na jazyku.

Kuchařské knihy Marie Janků Sandtnerové byly pro naše babičky doslova Bible. V mnoha rodinách se dodnes dědí z generace na generaci a na recepty z nich nedá řada hospodyněk dopustit. Jsou totiž psané tak, že je pochopí i začátečník a pokrmy připravované podle nich se vždycky podaří. Určitě proto stojí za vyzkoušení. Věděli jste, že Marie Janků Sandtnerová, která byla občanským povoláním učitelka, byla ve své době také uznávanou propagátorkou zdravé výživy? Její kuchařky se dočkaly mnoha vydání a některých z nich v knihkupectvích seženete i dnes. Stále je po nich totiž poptávka

S rybízem můžete upéct i letní bublaninu>>>

Video se připravuje ...

Recept z její kuchařky na vynikající rybízový koláč na plech určitě uvítáte. Kombinace jemného a nadýchaného těsta vonícího vanilkou, příjemně osvěžujícího nakyslého červeného rybízu a sladké a křehké sněhové vrstvy vás doslova vystřelí do gurmánského nebe. Ať už ho naservírujete k snídani, svačině nebo jako dezert k odpolední kávě, uvidíte, že se po něm jen zapráší. A pokud nemáte rádi bílkový sníh, doporučuje autorka upečený a zchladlý koláč ozdobit doma ušlehanou šlehačkou.

Suroviny na koláč podle Sandtnerové

  • 200 g másla
  • 4 žloutky
  • 200 g cukru
  • citronová kůra
  • vanilka
  • sníh ze 4 bílků 
  • 250 g krupičkové mouky
  • 20 g másla na vymazání plechu
  • 20 g mouky na vysypání plechu
  • 500 g rybízu

Na cukrový sníh:

  • 200 g cukru
  • 125 ml studené vody
  • 4 bílky

Rybízový koláč s krustou z cukrového sněhu podle Sandtnerky si zamilujete Rybízový koláč s krustou z cukrového sněhu podle Sandtnerky si zamilujete • Autor: iStock

Postup:

1. Do umíchaného změklého másla dobře zamícháme vařečkou cukr, žloutky , citronovou kůru a vanilku (asi 20 minut).

2. Pak přidáme střídavě se sněhem z bílků přesátou krupičkovou mouku.

3. Dortovou formu nebo plech vymažeme máslem, vysypeme moukou, těsto na ni stejnoměrně rozetřeme a v mírně vyhřáté troubě koláč upečeme do růžova.

4. Mezitím si připravíme cukrový sníh. Vodu s cukrem svaříme na nitku, která se netrhá (když do rozvaru namočíme vidličku a vytáhneme ji, táhne se jako nit). Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého nalijeme po kapkách, stále šlehajíce, horký vařený cukr.

5. Upečený koláč poklademe čerstvým nebo zavařeným rybízem, povrch potřeme cukrovým sněhem a koláč dáme ještě na 4 minuty do trouby. Po zchladnutí nakrájíme.

Autor: red