Recepty z dýně: Cheesecake, sušenky i muffiny. Který moučník zkusíte vy?

8. října 2018 • 00:00

Dýni zařazuje do svého jídelníčku stále více Čechů a asi žádná jiná surovina nepřipomíná podzim víc. Přesto, že se jedná o zeleninu, sytě oranžová dužina dýní je skvělá i na přípravu sladkých dezertů a moučníků, kterým dodá potřebnou vláčnost. Vyzkoušejte kořeněnou bábovku, koláč nebo muffiny s krémem.

Dýně seženete na trhu i v každém supermarketu. Do našich kuchyní si sice cestu našly poměrně nedávno, rychle se v nich ale pro svoji jemnou chuť i univerzální využití zabydlely. Dají se využít ve slaných i sladkých pokrmech a my jsme tentokrát vybrali ty nejlepší dezerty. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Dýňový koláč: recept s jablky i sněhovou čepicí

Tradiční dezert v podobě dýňového koláče se konzumuje především ve Spojených státech a Kanadě. Na stole se objevuje celý podzim a začátkem zimy a chybět nemůže na Den díkůvzdání a Vánoce. Klasickému receptu se hodně podobá dýňový koláč s jablky a mandlemi, který si zamilujete. Kdo má rád vlašské ořechy, ten by měl určitě ochutnat božský dýňový koláč s ořechy, který můžete ještě vylepšit rozinkami namočenými v rumu. Úžasná je i verze z Itálie, dýňový koláč Pan di Zucca. Je nádherně vláčný a voní hřebíčkem a skořicí. Kdo dává přednost koláčům s drobenkou, měl by určitě ochutnat dýňový drobenkový koláč se sněhovou krustou.

Hokkaidó bábovka s kokosem i ovesnými vločkami

Bábovka je v českých domácnostech zkrátka klasikou. Každá hospodyňka má své osvědčené recepty, které se často dědí z generace na generaci. Výhodou tohoto moučníku je to, že není moc pracný, je rychle hotový, hezký vypadá a skvěle chutná. Dužina dýně mu navíc dodá potřebnou vláčnost, takže si můžete být jistí, že nebude dusivý. Vyzkoušejte třeba dýňovou bábovku s piniovými semínky. Milovníci kokosu určitě rádi ochutnají dýňovou bábovku s kokosem. Nebojte se dát těsto třeba i do formy na biskupský chlebíček nebo rozdělit do formiček na muffiny, pouze pak zkraťte délku pečení. Pokud chcete mlsat zdravě, upečte si variantu z pohankové mouky s ovesnými vločkami a kokosovým olejem. Tahle dýňová bábovka z pohankové mouky a ovesných vloček navíc neobsahuje žádný cukr, doslazená je jen čekankovým sirupem.

Koblihy: recept s dýní a perníkovým kořením

Hříšně dobrý smažený dezert z kynutého těsta plněný marmeládou a hustě posypaný cukrem se na stolech našich předků objevoval nejčastěji v masopustním období. Dnes ho seženete prakticky kdykoliv v každém obchodě s potravinami nebo pečivem a patří mezi asi nejoblíbenější sladké pečivo. Kupované koblihy se ale chutí zdaleka nemohou vyrovnat domácím. Na přípravě domácích koblih není vůbec nic těžkého, zvládne to každý. Vyzkoušejte třeba neodolatelně voňavé dýňové koblížky s perníkovým kořením a pomerančovou kůrou, které se vám budou v puse jen rozplývat.

Halloweenské muffiny s krémem

Předvečer všech svatých je za dveřmi. Ačkoliv u nás zatím tento svátek příliš nezdomácněl, přivítejte ho tentokrát třeba stylově ozdobenými cupcakes, které nejenže jako dýně vypadají, ale jsou z ní i upečené. Dýňové cupcakes s neodolatelným smetanovým krémem se budou líbit především dětem, pochutnají si na nich ale i dospělí. Krém můžete klidně jen nanést na muffiny zdobičkou a posypat jedlými třpytkami nebo ozdobit marcipánovými dýněmi.

Dýňové sušenky k snídani i jako dezert

Nejste-li zrovna koláčový typ, možná se rádi zakousnete do křehkých sušenek. Nejlepší jsou samozřejmě ty domácí. Dát si je můžete, když vás honí mlsná, chutnat budou ale i s odpolední kávou, s čajem zase klidně poslouží jako snídaně. Ochutnejte třeba voňavé a křupavé dýňové sušenky s čokoládou.

 

Autor: Lenka Chvostová