Guláš z vepřového masa: Jak na ten nejlepší a co jste o jeho historii nevěděli

Video se připravuje ...
24. února 2021 • 00:00

Gulášek „se šesti“ je naše oblíbená klasika. Ale věděli jste, že původně nejde o české jídlo a že v mnoha jiných zemích se ke guláši knedlíky vůbec nedávají? Pojďme se ohlédnout do historie a inspirovat se od ostatních kuchařů, s čím vším si můžeme tuhle dobrotu vychutnat.

Recept na guláš z vepřového masa

Suroviny:

  • 600 g vepřové plece bez kosti
  • 2 střední cibule
  • 3 lžičky mleté papriky
  • olej nebo sádlo
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 2 stroužky česneku
  • 1–2 lžíce hladké mouky
  • majoránka

Postup:

1) Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji nebo na sádle do růžova. Přisypeme papriku, přidáme očištěné, na kostky nakrájené maso, které orestujeme. Pak přidáme sůl, pepř a kmín, podlijeme horkou vodou a dusíme. Když je maso skoro měkké, zaprášíme ho moukou, kterou necháme osmahnout. Přilijeme trochu vody, přidáme utřený česnek.

2) Maso vyjmeme, omáčku rozšleháme. Opět přidáme maso a dusíme doměkka. Uvařený guláš dochutíme majoránkou a podáváme s houskovými knedlíky nebo jinou přílohou.

Znáte pajfalský knedlík? Proslavil ho film Slavnosti sněženek a ke guláši se skvěle hodí!

Lahůdka na louce vařená

Slovo guláš je odvozeno z maďarského „gulya“, které označovalo stádo hovězího dobytka. Z názvu „gulya“ vznikl posléze „gulyás“. Ovšem původně, zhruba v 9. století, šlo o hovězí polévku s cibulí, mrkví a paprikou, kterou si pastevci připravovali venku v kotlíku na ohni. Ostatně, takto se v zemi svého původu označuje dodnes. Pokud si v Maďarsku v restauraci objednáte guláš, dostanete polévku, k níž se servíruje bílý chléb.

Rozšíření do Evropy

Guláš, tak jak ho známe my, je spíše spojení francouzského ragú a právě již výše zmíněné maďarské polévky. Hustá omáčka s masem si získala své místo v celé střední Evropě již od počátku 19. století. Ve čtvrtém vydání věhlasné kuchařské knihy v roce 1843 zmiňuje guláš i slavná česká spisovatelka Magdalena Dobromila Rettigová. Od té doby vznikly stovky různých receptů a variací na tuhle kalorickou, ale chuťově lahodnou delikatesu. Guláš se dnes připravuje prakticky ze všech druhů mas a podává se s mnoha různými přílohami.

Knedlíky, nočky a noky

Kromě houskových a jiných knedlíků a pečiva se ke guláši výtečně hodí také slané lívance, krupicové noky nebo třeba i bramborové lokše, bramborové placky či bramboráky. Chcete-li mít jídlo trochu zdravější, můžete vyzkoušet jako přílohu bulgur, vařenou pohanku, rýži či kuskus. S vepřovým gulášem skvěle chuťově ladí také bramborové nočky s medvědím česnekem anebo halušky. Zkrátka, možností je mnoho a záleží jen na tom, co vám chutná.

Znáte bramborové lokše? Připravte si placky, které se ke guláši skvěle hodí!

 

Autor: Šárka Adámková