Guláš z vepřového masa: Jak na ten nejlepší a co jste o jeho historii nevěděli
Gulášek „se šesti“ je naše oblíbená klasika. Ale věděli jste, že původně nejde o české jídlo a že v mnoha jiných zemích se ke guláši knedlíky vůbec nedávají? Pojďme se ohlédnout do historie a inspirovat se od ostatních kuchařů, s čím vším si můžeme tuhle dobrotu vychutnat a jak ji co nejlépe připravit.
Recept na guláš z vepřového masa
Suroviny:
- 600 g vepřové plece bez kosti
- 2 střední cibule
- 3 lžičky mleté papriky
- olej nebo sádlo
- sůl
- pepř
- kmín
- 2 stroužky česneku
- 1–2 lžíce hladké mouky
- majoránka
Postup:
1. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji nebo na sádle do růžova. Přisypeme papriku, přidáme očištěné, na kostky nakrájené maso, které orestujeme. Pak přidáme sůl, pepř a kmín, podlijeme horkou vodou a dusíme.
2.Když je maso napůl měkké, zaprášíme ho moukou, kterou necháme krátce za stálého míchání osmahnout. Přdáme utřený česnek a majoránku, promícháme, maso zalijeme vodou a dále dusíme.
3. Téměř měkké maso vyjmeme a omáčku rozšleháme nebo rozmixujeme ponorným mixérem. Maso vrátíme zpět a dále dusíme pod pokličkou, dokud není maso zcela měkké.
4. Hotový guláš podle potřeby dochutíme a podáváme ho s houskovými knedlíky nebo jinou přílohou.
Lahůdka na louce vařená
Slovo guláš je odvozeno z maďarského „gulya“, které označovalo stádo hovězího dobytka. Z názvu „gulya“ vznikl posléze „gulyás“. Ovšem původně, zhruba v 9. století, šlo o hovězí polévku s cibulí, mrkví a paprikou, kterou si pastevci připravovali venku v kotlíku na ohni. Ostatně, takto se v zemi svého původu označuje dodnes. Pokud si v Maďarsku v restauraci objednáte guláš, dostanete polévku, k níž se servíruje bílý chléb.
Zajímavou přílohou jsou i špecle nebo různé druhy noků
Rozšíření do Evropy
Guláš, tak jak ho známe my, je spíše spojení francouzského ragú a právě již výše zmíněné maďarské polévky. Hustá omáčka s masem si získala své místo v celé střední Evropě již počátkem 19. století. Ve čtvrtém vydání věhlasné kuchařské knihy v roce 1843 zmiňuje guláš i slavná česká spisovatelka Magdalena Dobromila Rettigová. Od té doby vznikly stovky různých receptů a variací na tuhle kalorickou, ale chuťově lahodnou delikatesu. Guláš se dnes připravuje prakticky ze všech druhů mas a podává se s mnoha různými přílohami.
Knedlíky, placky i noky
Kromě houskových a jiných knedlíků a pečiva se ke guláši výtečně hodí také slané lívance, krupicové noky nebo i bramborové lokše, bramborové placky či bramboráky. Chcete-li mít jídlo trochu zdravější, můžete vyzkoušet jako přílohu bulgur, vařenou pohanku, rýži či kuskus. S vepřovým gulášem skvěle chuťově ladí také bramborové nočky anebo halušky či špecle. Zkrátka, možností je mnoho a záleží jen na tom, co vám chutná.
Houskové knedlíky ke guláši si můžete udělat podle videa: