Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá i bez jíšky a chutná i těm, kteří cuketu moc nemusí

30. července 2025 • 04:59

Krémová, svěží a lehká. Cuketová polévka je ideálním způsobem, jak zužitkovat bohatou letní úrodu. Připravíte ji z několika běžných surovin a chutná i těm, kteří zeleninovým krémům nebo cuketě jako takové moc nefandí. Navíc ji lze různě obměňovat, takže může chutnat pokaždé jinak.

Cuketová polévka je skvělý důkaz toho, že i z jednoduchých surovin se dá vytvořit překvapivě lahodný výsledek. Základem je samozřejmě cuketa, oblíbená zelenina, která právě dozrává na českých zahradách. Když je mladá, nemusíte ji ani loupat. Polévka bude díky ní mít hezkou zelenou barvu. Orestovaná, uvařená či upečená a poté rozmixovaná dodá polévce hladkou a krémovou texturu, takže už není potřeba ji zahušťovat jíškou. Krémovost polévce mohou dodat i rozmixované brambory, bílé fazole nebo kokosové mléko. Výsledná chuť je jemná, ale určitě ne fádní. Záleží jen na tom, jaké bylinky, koření nebo další suroviny zvolíte. Ať už sáhnete po čerstvé bazalce, zázvoru, nastrouhaném parmazánu nebo pikantním chilli, pokaždé vznikne nová, jedinečná varianta. Cuketová polévka je tak ideální volbou pro pozdní léto. Výživná, ale lehká, jednoduchá, ale určitě ne nudná. A pokud nemáte rádi krémové polévky, přidejte cuketu třeba do oblíbené italské polévky minestrone.

Báječná cuketová polévka 

První polévku si můžete uvařit podle videa. Recept najdete ZDE:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Jednoduchá italská cuketová polévka

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 žlutou cibuli
  • 2 stroužky česneku 
  • 3 střední cukety
  • 1 větší bramboru
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 lžíci čerstvě nastrouhaného parmazánu 
  • 1 lžíci másla (nemusí být)
  • mletý pepř
  • sůl

Na podávání:

  • nastrouhaný parmazán
  • chlebové krutony
  • opečená slanina 
  • čerstvá bazalka

Italská cuketová polévka Italská cuketová polévka • Autor: iStock

Postup:

1. V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nasekaný nebo prolisovaný česnek a restujte ještě asi minutu. Pak přidejte nastrouhanou cuketu a restujte další 1–2 minuty.

2. Přidejte bramboru nakrájenou na kostičky a kuřecí vývar, osolte, opepřete, přiveďte k varu, snižte plamen a vařte 20 minut.

3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Vmíchejte do ní strouhaný parmazán a máslo pro zjemnění, podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem a podávejte ji posypanou strouhaným parmazánem.  

Cuketová polévka s kokosovým mlékem

Cuketová polévka s kokosovým mlékem Cuketová polévka s kokosovým mlékem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule šalotky 
  • 3 střední cukety 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku (lze vynechat)
  • 1 plechovku plnotučného kokosového mléka
  • šťávu a nastrouhanou kůru z 1 limety
  • 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky třtinového cukru
  • malou hrst čerstvé bazalky
  • několik lístků čerstvého koriandru (nemusí být)
  • sůl

Postup:

1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, plátky česneku, cuketu nakrájenou na kostičky a chilli papričku nakrájenou na plátky, osolte a za průběžného míchání restujte asi 8 minut, dokud cuketa nezměkne.

2. Přidejte kokosové mléko, limetovou kůru, nastrouhaný zázvor a cukr a vařte 15 minut na mírném ohni.

3. Do polévky přidejte bazalku, případně i koriandr a rozmixujte ji tyčovým mixérem na hladký krém, který podle potřeby dochuťte solí a limetovou šťávou. 

TIP: Polévku můžete podávat s krutony a opečenými kostičkami cukety.

Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka Cuketová polévka • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1 větší cuketu
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 hrsti čestvé máty
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 300 g mraženého hrášku
  • růžový pepř
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

1. Cuketu nakrájejte na kostičky, cibulky očistěte a nakrájejte na kolečka. V kastrolu rozehřejte olej a zeleninu na něm nejprve zprudka orestujte a poté asi 10 minut pomalu dopékejte, občas promíchejte.

2. K zelenině přilijte vývar, osolte, opepřete, krátce provařte, vmíchejte nasekanou mátu a odstavte.

3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na krémovou konzistenci. Přidejte smetanu a povolený hrášek a už pouze prohřejte, nevařte.

4. Nakonec polévku dochuťte růžovým pepřem a každou porci ještě pár kapkami olivového oleje.

Cuketová polévka s bílými fazolemi

Cuketová polévka s bílými fazolemi Cuketová polévka s bílými fazolemi • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 3 pórky (pouze světlé části)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 střední cukety, nakrájené na kostičky
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 plechovku bílých fazolí
  • 2 lžičky italského koření
  • ¼ lžičky chilli vloček
  • malou hrst bazalkových lístků
  • šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • asi ½ hrnku nastrouhaného parmazánu (lze ho nahradit čedarem nebo úpně vynechat)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Pórek podélně rozkrojte, nakrájejte na plátky, dejte do mísy, zalijte studenou vodou a nechte 5 minut odstát. Občas promíchejte. Vytáhněte pórek z vody a dobře sceďte v cedníku.

2. V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm pórek nakrájený na plátky. Jakmile se pórek začne lesknout, přidejte nasekaný česnek a dále restujte, dokud pórek nezačne měknout. Přidejte cuketu, nakrájenou na kostičky, italské koření,  chilli, osolte, opepřete, promíchejte a vařte za častého míchání asi 8 minut, dokud cuketa nezměkne.

3. Do hrnce přidejte kuřecí vývar a scezené, propláchnuté fazole, přiveďte k varu, snižte plamen a vařte asi 15 minut.

4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Přidejte do ní bazalku, citronovou kůru a šťávu a nastrouhaný parmazán a znovu rozmixujte dohladka. 

Výborné jsou i cukety plněné mletým masem:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., Loveandlemons.com, Insidetherustickitchen.com, Feelgoodfoodie.net

Autor: Anna Kopečková