Od pondělí do pátku: 5 receptů na rychlé letní polévky k večeři

5. srpna 2024 • 05:51

Polévky nejsou jen zimní záležitostí. V parném létě oceníte jejich lehkost a osvěžující účinky. A protože jich je na výběr opravdu hodně, můžete je klidně jíst celý pracovní týden. Máme pro vás pět rychlých a chutných receptů na letní polévky, které vás zasytí, aniž byste odpadli, a některé z nich vás ve vedru alespoň trošku ochladí.

Na jaké polévky se můžete těšit? 

Pondělí: Letní polévka okroška

Úterý: Rajčatové gazpacho

Středa: Letní zeleninová polévka s těstovinami

Čtvrtek: Studená avokádová polévka

Pátek: Letní bramboračka

Jestli máte úrodu cuket, udělejte si polévku i z nich>>>

Pondělí: Letní polévka okroška

Co budete potřebovat:

  • 1,5 okurky
  • 4 jarní cibulky
  • 5 ředkviček
  • 2 natvrdo uvařená vejce (lze vynechat)
  • 300 g uvařených brambor v celku
  • 100 g šunky
  • 200 ml vody
  • 200 ml kefíru
  • hrst nasekaného čerstvého kopru
  • sůl

Letní studená polévka okroška Letní studená polévka okroška • Autor: iStock

Postup:

1. Okurku omyjte, nakrájejte nadrobno a dejte do mísy. Jarní cibulky a ředkvičky očistěte, nakrájejte také nadrobno a přidejte k okurce. Vejce a brambory oloupejte, nakrájejte spolu se šunkou na kostičky a přidejte do mísy.

2. Vodu promíchejte s kefírem a osolte. Směs přidejte do mísy s nakrájenými surovinami, přidejte nasekaný kopr a dobře promíchejte.

3. Polévku nechte před podáváním vychladit.

Úterý: Rajčatové gazpacho

Rajčatové gazpacho Rajčatové gazpacho • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 6 zralých rajčat
  • 1 červenou papriku
  • 1 zelenou papriku
  • 1 okurku
  • 1 malou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Rajčata nařízněte na vrchu do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kousky.

2. Okurku omyjte, papriky očistěte, cibuli a česnek oloupejte, vše také nakrájejte na kousky a dejte spolu s rajčaty do mixéru. Přidejte olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř a rozmixujte dohladka.

3. Polévku nechte alespoň 2 hodiny vychladit v lednici. Podávejte ji s pečivem opečeným v troubě nebo na grilu.  

Středa: Letní zeleninová polévka s těstovinami

Letní zeleninová polévka Letní zeleninová polévka • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat: 

  • 1 cibuli
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 brokolici
  • 1/4 hlávky kapusty
  • 100 g drobných těstovin
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Cibuli oloupejte, pokrájejte na tenké klínky a restujte asi minutu na troše oleje ve větším hrnci. Přidejte najemno nasekaný česnek a mrkev pokrájenou na kolečka a dále restujte na mírném ohni asi 5 minut.

2. Zeleninu zalijte vývarem, přidejte růžičky brokolice, na nudličky pokrájenou kapustu, těstoviny a pesto a vařte ještě asi 5 minut, nebo dokud nebudou těstoviny uvařené na skus.

3. Polévku dochuťte solí a pepřem a jednotlivé porce na talířích zasypte strouhaným parmazánem.

NÁŠ TIP: Do polévky můžete přidat i cuketu, květák nebo kedlubny, jen je dávejte vařit ve správném pořadí, od nejpevnější zeleniny po nejměkčí.

Čtvrtek: Studená avokádová polévka

Studená avokádová polévka Studená avokádová polévka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 zralá avokáda
  • 2 okurky
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 limetku
  • 4 lžíce řeckého jogurtu
  • mletý pepř
  • sůl
  • kadeřavá petrželka nebo čerstvý koriandr na ozdobení

Postup:

1. Avokáda oloupejte, odstraňte z nich pecky a vložte je do mixéru. Přidejte nakrájené okurky, zeleninový vývar, šťávu z limetek a jogurt a vše rozmixujte do hladka

2. Polévku dochuťte solí a pepřem a dejte ji alespoň na hodinu vychladit do lednice.

3. Podávejte ji ozdobenou nasekanou petrželkou nebo čerstvým koriandrem, můžete přidat i nasekanou červenou cibuli a žlutou papriku.

Pátek: Letní bramboračka

Letní bramboračka Letní bramboračka • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • řepkový olej
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 4 střední mrkve
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 750 ml zeleninového vývaru 
  • 300 g brambor typu B
  • 1 snítku libečku
  • 2 hrsti zelených fazolek
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Všechnu zeleninu očistěte. Cibuli pokrájejte nadrobno a nechte zpěnit v hrnci na dvou lžících oleje. Přidejte řapíkatý celer nakrájený na tenké plátky a mrkev pokrájenou na kolečka. Restujte asi 5 minut.

2. Vlijte rajčata a vývar, přidejte brambory, polovinu libečku a přiveďte k varu. Přiklopte a vařte, dokud brambory nebudou takřka hotové.

3. Pak přidejte pokrájené fazolky a vařte ještě 2–3 minuty.

4. Polévku dochuťte solí, pepřem a jednotlivé porce pak posypte nasekaným zbylým libečkem. 

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková