Od pondělí do pátku: 5 receptů na rychlé letní polévky k večeři
Polévky nejsou jen zimní záležitostí. V parném létě oceníte jejich lehkost a osvěžující účinky. A protože jich je na výběr opravdu hodně, můžete je klidně jíst celý pracovní týden. Máme pro vás pět rychlých a chutných receptů na letní polévky, které vás zasytí, aniž byste odpadli, a některé z nich vás ve vedru alespoň trošku ochladí.
Na jaké polévky se můžete těšit?
Pondělí: Letní polévka okroška
Úterý: Rajčatové gazpacho
Středa: Letní zeleninová polévka s těstovinami
Čtvrtek: Studená avokádová polévka
Pátek: Letní bramboračka
Jestli máte úrodu cuket, udělejte si polévku i z nich>>>
Pondělí: Letní polévka okroška
Co budete potřebovat:
- 1,5 okurky
- 4 jarní cibulky
- 5 ředkviček
- 2 natvrdo uvařená vejce (lze vynechat)
- 300 g uvařených brambor v celku
- 100 g šunky
- 200 ml vody
- 200 ml kefíru
- hrst nasekaného čerstvého kopru
- sůl
Postup:
1. Okurku omyjte, nakrájejte nadrobno a dejte do mísy. Jarní cibulky a ředkvičky očistěte, nakrájejte také nadrobno a přidejte k okurce. Vejce a brambory oloupejte, nakrájejte spolu se šunkou na kostičky a přidejte do mísy.
2. Vodu promíchejte s kefírem a osolte. Směs přidejte do mísy s nakrájenými surovinami, přidejte nasekaný kopr a dobře promíchejte.
3. Polévku nechte před podáváním vychladit.
Úterý: Rajčatové gazpacho
Co budete potřebovat:
- 6 zralých rajčat
- 1 červenou papriku
- 1 zelenou papriku
- 1 okurku
- 1 malou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Rajčata nařízněte na vrchu do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kousky.
2. Okurku omyjte, papriky očistěte, cibuli a česnek oloupejte, vše také nakrájejte na kousky a dejte spolu s rajčaty do mixéru. Přidejte olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř a rozmixujte dohladka.
3. Polévku nechte alespoň 2 hodiny vychladit v lednici. Podávejte ji s pečivem opečeným v troubě nebo na grilu.
Středa: Letní zeleninová polévka s těstovinami
Co budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 brokolici
- 1/4 hlávky kapusty
- 100 g drobných těstovin
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Cibuli oloupejte, pokrájejte na tenké klínky a restujte asi minutu na troše oleje ve větším hrnci. Přidejte najemno nasekaný česnek a mrkev pokrájenou na kolečka a dále restujte na mírném ohni asi 5 minut.
2. Zeleninu zalijte vývarem, přidejte růžičky brokolice, na nudličky pokrájenou kapustu, těstoviny a pesto a vařte ještě asi 5 minut, nebo dokud nebudou těstoviny uvařené na skus.
3. Polévku dochuťte solí a pepřem a jednotlivé porce na talířích zasypte strouhaným parmazánem.
NÁŠ TIP: Do polévky můžete přidat i cuketu, květák nebo kedlubny, jen je dávejte vařit ve správném pořadí, od nejpevnější zeleniny po nejměkčí.
Čtvrtek: Studená avokádová polévka
Co budete potřebovat:
- 4 zralá avokáda
- 2 okurky
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 limetku
- 4 lžíce řeckého jogurtu
- mletý pepř
- sůl
- kadeřavá petrželka nebo čerstvý koriandr na ozdobení
Postup:
1. Avokáda oloupejte, odstraňte z nich pecky a vložte je do mixéru. Přidejte nakrájené okurky, zeleninový vývar, šťávu z limetek a jogurt a vše rozmixujte do hladka
2. Polévku dochuťte solí a pepřem a dejte ji alespoň na hodinu vychladit do lednice.
3. Podávejte ji ozdobenou nasekanou petrželkou nebo čerstvým koriandrem, můžete přidat i nasekanou červenou cibuli a žlutou papriku.
Co budete potřebovat:
- 1 cibuli
- řepkový olej
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 4 střední mrkve
- 1 plechovku krájených rajčat
- 750 ml zeleninového vývaru
- 300 g brambor typu B
- 1 snítku libečku
- 2 hrsti zelených fazolek
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Všechnu zeleninu očistěte. Cibuli pokrájejte nadrobno a nechte zpěnit v hrnci na dvou lžících oleje. Přidejte řapíkatý celer nakrájený na tenké plátky a mrkev pokrájenou na kolečka. Restujte asi 5 minut.
2. Vlijte rajčata a vývar, přidejte brambory, polovinu libečku a přiveďte k varu. Přiklopte a vařte, dokud brambory nebudou takřka hotové.
3. Pak přidejte pokrájené fazolky a vařte ještě 2–3 minuty.
4. Polévku dochuťte solí, pepřem a jednotlivé porce pak posypte nasekaným zbylým libečkem.