Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Cuketa je skvělá a všestranná zelenina, která se hodí do mnoha jídel. Navíc není vůbec těžké ji vypěstovat. Můžete si ji vychutnat naslano i nasladko, a protože má nízký obsah kalorií, je ideální i do lehkých a zdravých pokrmů. Pojďme si představit šest různých způsobů, jak tuto zeleninu chutně zpracovat.
Kterou cuketovou dobrotu ochutnáte jako první?
Cuketové placky
Cuketové lasagne
Slaný cuketový koláč
Cuketový chlebíček
Cuketové špagety s pestem a cherry rajčátky
Plněné cukety
Cuketové placky
Co budete potřebovat:
- 2 středně velké cukety
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku, najemno nasekaný
- mletý pepř
- sůl
- olej na smažení
Postup:
1. Cukety omyjte, nastrouhejte nahrubo, lehce osolte a nechte 10 minut odstát.
2. Z cuket vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte k nim vejce, mouku, česnek, sůl a pepř a dobře promíchejte.
3. V pánvi rozehřejte olej a z připravené směsi v něm postupně usmažte placky z obou stran dozlatova. Podávejte je teplé, doplněné dipem z bílého jogurtu nebo zakysané smetany.
Výborná je i cuketová polévka>>>
Cuketové lasagne
Co budete potřebovat:
- 2 větší cukety
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibuli, najemnou nasekanou
- 2 stroužky česneku, najemno nasekané
- 1 plechovku rajčatové omáčky
- 250 g ricotty
- 200 g nastrouhané mozzarelly
- 1 lžičku sušené bazalky
- 2 lžíce oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Cukety omyjte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Lehce je osolte, nechte asi 10 minut vypotit a pak je osušte papírovou utěrkou.
2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli a česnek. Přidejte mleté maso a dále restujte, dokud maso neztratí červenou barvu. Přidejte rajčatovou omáčku, bazalku, sůl a pepř a povařte asi 10 minut.
3. Na dno pekáčku nebo zapékací mísy rozetřete trochu připravené omáčky. Zakryjte ji plátky cukety, potřete částí ricotty a posypte částí mozzarelly. Přidejte další vrstvu omáčky, cukety a sýrů a takto pokračujte, až spotřebujete všechny suroviny. Vrchní vrstvu by měly tvořit cuketové plátky zakryté ricottou a mozzarellou.
4. Lasagne dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–35 minut dozlatova.
Slaný cuketový koláč
Co budete potřebovat:
- 2 středně velké cukety
- 1 cibuli, najemno nasekanou
- 200 g jemně nastrouhaného čedaru
- 4 vejce
- 100 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- mletý pepř
- sůl
- olej na vymazání formy
Postup:
1. Cukety omyjte, nastrouhejte nahrubo, lehce osolte a nechte 10 minut odstát.
2. Z cuket vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte k nim nasekanou cibuli, nastrouhaný čedar, vejce, mléko, mouku a prášek do pečiva, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
3. Směs nalijte do vymazané koláčové formy, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–35 minut dozlatova. Podávejte teplé nebo studené.
Cuketový chlebíček
Co budete potřebovat:
- 2 středně velké cukety
- 3 vejce
- 150 ml rostlinného oleje
- 200 g cukru
- 300 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- špetku soli
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
1. Cukety omyjte, nastrouhejte nahrubo a nechte 10 minut odstát. Pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu.
2. V míse vyšlehejte vejce s olejem, cukrem a vanilkovým extraktem. Přimíchejte cuketu, pak přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a špetkou soli a umíchejte hladké těsto.
3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 60 minut dozlatova.
Cuketové špagety s pestem a cherry rajčátky
Cuketové špagety s pestem a rajčátky
Co budete potřebovat:
- 2 větší cukety
- 1 skleničku bazalkového pesta
- hrst cherry rajčátek
- šťávu z 1/2 citronu (nemusí být)
- olivový olej
- strouhaný parmazán
- mletý pepř
- sůl
- čerstvou bazalku na posypání
Postup:
1. Cukety omyjte a pomocí spiralizéru nebo škrabky na zeleninu z nich vytvořte tenké nudle podobné špagetám. Pokud máte škrabku na zeleninu, z cuket nejdřív vytvořte dlouhé plátky a ty pak nakrájejte na tenké proužky.
2. Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte cuketové špagety a restujte 2–3 minuty. Měly by jen lehce změknout, ale stále zůstat pevnější na skus.
3. Ke špagetám přidejte pesto a dobře promíchejte. Pak přidejte rozpůlená cherry rajčátka a nechte krátce prohřát. Nakonec špagety dochuťte solí a pepřem, a pokud chcete, i trochou citronové šťávy.
4. Špagety přendejte na talíře a každou porci posypte parmazánem a bazalkovými lístky.
Plněné cukety
Co budete potřebovat:
- 3 středně velké cukety
- 200 g kuskusu
- 1 cibuli, nasekanou najemno
- 1 červenou papriku
- 1 rajče
- 100 g sýru feta
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Kuskus osolte, zalijte asi 400 ml horké vody (můžete použít i zeleninový vývar) a počkejte asi 5 minut, až kuskus nasákne všechnu tekutinu. Pak ho načechrejte vidličkou.
2. Cukety omyjte, podélně je rozkrojte, vydlabejte je lžící a dužninu nakrájejte nadrobno.
3. V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nasekanou cibuli. Přidejte nadrobno nakrájenou papriku, rajče a cuketovou dužninu a krátce orestujte. Směs odstavte z ohně, přimíchejte rozdrobenou fetu a kuskus a podle potřeby osolte a opepřete.
4. Vydlabané cukety rozložte na plech vyložený papírem na pečení a naplňte je připravenou směsí. Dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a zapečte asi 20 minut. Podávejte teplé.
Podle čeho poznáte, že je cuketa jedovatá?