3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají i těm, kteří zeleninu moc nemusí
Cukety jsou letní hit a je celkem jedno, jestli jste si je vypěstovali sami, od někoho dostali nebo koupili. Důležité je, zda je umíte chutně zužitkovat. Abychom vám to trochu usnadnili, vybrali jsme pro vás tři pokrmy, které jsou dlouhodobými stálicemi české kuchyně. V mnoha rodinách na ně nedají dopustit, protože chutnají dospělým i dětem, dají se různě obměňovat a jsou tak ideálním řešením pro ty, kteří si s úrodou cuket už nevědí rady.
Cuketové placky
Cuketové placky jsou naprostá klasika. Jejich kouzlo spočívá v jednoduchosti, rychlosti a variabilitě. Jsou levné a zvládne je každý. Ideální letní večeře.
Jak se připravují: Základem je nastrouhaná cuketa, která se smíchá s vejcem, moukou nebo strouhankou a dochutí. Důležité je cuketu osolit a nechat „vypotit“ vodu. Do směsi se většinou přidává česnek, bylinky, nastrouhaný sýr (eidam, čedar, parmazán, balkánský, mozzarella...), někdy se přidávají i nastrouhané brambory nebo jiná zelenina (například mrkev). Dají se připravit i bez lepku. A i když je připravíte úplně bez masa, chutnají i zarytým „masožroutům“, ale klidně si je můžete vylepšit ještě kouskem zbylé šunky, uzeného nebo třeba anglické slaniny. Většinou se placky smaží na pánvi jako bramboráky, oblíbená je ale i varianta pečená v troubě.
Skvělá je samozřejmě i krémová cuketová polévka:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Recept pro vás:
Cuketové placky se sýrem a bylinkami
Cuketové placky můžete různě obměňovat.
Co budete potřebovat:
- 2 střední cukety
- 2 vejce
- 100 g nastrouhaného sýra (eidam, čedar nebo feta)
- 2–3 lžíce hladké mouky nebo strouhanky
- 1 stroužek česneku
- nasekané bylinky (petrželka, pažitka, kopr...)
- mletý pepř a sůl
- olej na smažení
Postup:
1. Cukety nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte 10 minut vypotit.
2. Z cuket vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte vejce, sýr, prolisovaný česnek, mouku/strouhanku, nasekané bylinky a pepř, promíchejte, případně ještě dochuťte solí.
3. Na pánvi s rozpáleným olejem tvořte malé placičky a smažte je dozlatova z obou stran.
4. Podávejte s jogurtovým dipem nebo zakysanou smetanou.
Zapečená cuketa
Zapečená cuketa je vděčné, rychlé a vydatné jídlo, které navíc skvěle vypadá. Dá se připravit s minimem surovin, nebo naopak jako slavnostní oběd. Lidé si ji zamilovali, protože patří mezi recepty „co dům dal“. Oblíbená je ve verzi s masem i bez, například s rýží, červenou čočkou, houbami nebo sýrem.
Jak se připravuje: Cukety se obvykle podélně rozkrojí a vydlabou. Dutina se naplní směsí – nejčastěji z mletého masa, česneku, rajčat nebo rajčatového protlaku a sýra, pak se zapeče v troubě dozlatova. Dá se ale zapéct i nakrájená na kolečka nebo plátky, podobně jako lasagne.
Recept pro vás:
Cukety plněné mletým masem
Co budete potřebovat:
- 2 střední cukety
- 300–400 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 menší cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci rajčatového protlaku (nebo pár cherry rajčat)
- 1 menší vejce (lze vynechat)
- 1 lžičku tymiánu nebo oregana
- 100 g nastrouhaného sýra (eidam, čedar, mozzarella)
- mletý pepř a sůl
- olivový olej
Postup:
1. Cukety rozkrojte podélně napůl a vydlabejte dužninu (ponechte asi 1 cm okraje). Vydlabanou dužninu si odložte stranou.
2. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na pánvi na troše oleje. Přidejte mleté maso, nasekaný česnek, nakrájenou dužninu z cukety a protlak nebo rajčata, osolte, opepřete, ochuťte bylinkami a restujte asi 10 minut. Pak směs odstavte z ohně a vmíchejte do ní vejce (není nutné, ale zpevní náplň).
3. Vydlabané cukety naplňte připravenou směsí, posypte sýrem a vložte do vymazaného pekáčku (pokud se naklánějí, podložte je zmačkaným alobalem). Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–35 minut, dokud cuketa nezměkne a sýr se nezapeče dozlatova.
TIP: Podávejte s vařenými bramborami, pečivem nebo jen se zeleninovým salátem. Plněné cukety jsou skvělé i druhý den!
Plněné cukety si můžete připravit i podle videa:
Zdroj: Videohub, CNC
Sladký cuketový perník nebo buchta
Perník z cukety je pro mnoho lidí objev, který naprosto mění jejich pohled na zeleninu. Cuketa dodává sladkým moučníkům vláčnost a vlákninu, ale na chuti ji prakticky nepoznáte. Perfektní způsob, jak zpracovat cukety, když už nevíte, co z nich uvařit nebo upéct. Navíc se tímto způsobem dají zužitkovat i přerostlejší kusy.
Jak se připravují: Cuketa se nastrouhá najemno a vmíchá do klasického těsta na perník nebo například bábovku. Výsledkem je šťavnatý a nadýchaný moučník, který vydrží dlouho čerstvý. Do těsta se často přidává kakao, skořice, může se vylepšit vlašskými ořechy, čokoládou, rozinkami, nastrouhanou mrkví nebo třeba jablky.
Recept pro vás:
Vláčný cuketový perník
Co budete potřebovat:
- 2 hrnky nastrouhané cukety (asi 300 g, i se slupkou)
- 2 vejce
- 1 a půl hrnku cukru (třtinový nebo klasický)
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 hrnku mléka (může být i rostlinné)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku soli
- volitelně hrst nasekaných ořechů nebo hořké čokolády
Postup:
1. V míse smíchejte vejce, cukr, olej a mléko. Přidejte nastrouhanou cuketu a dobře promíchejte. V jiné míse smíchejte suché suroviny: mouku, kakao, prášek do pečiva, skořici a sůl. Suchou směs přisypte k mokré a promíchejte, až vznikne hladké těsto. Nakonec můžete vmíchat čokoládu nebo ořechy.
2. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech nebo do formy, dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 35–40 minut, podle výšky těsta. Jestli je perník upečený, vyzkoušejte zapíchnutím špejle do jeho středu – po vytažení musí zůstat suchá a bez drobečků.
TIP: Perník chutná skvěle i bez polevy, jen pocukrovaný, ale pokud chcete, můžete ho polít čokoládovou nebo citronovou polevou.
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.