Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní dobrodružství

27. května 2023 • 10:00

Představte si výlet do lesa, kde se vám nabízí nejen krásná procházka mezi stromy, ale také možnost využít přírodních darů ve vaší kuchyni. Vydejte se do světa vaření ze smrkových výhonků a jehličí a objevte novou jedinečnou chuť s úžasnými benefity pro vaše zdraví.

Využití lesních surovin pro vaření je jedním ze způsobů, jak se lépe propojit s přírodou a zároveň si dopřát unikátní chuťové zážitky. Ať už jde o originální jedlý doplněk pokrmů, přípravu bylinných nápojů, nebo dokonce základní surovinu při vaření, výhonky a jehličí nabízejí zcela nový pohled na kulinářské umění.

I jiné právě rostoucí rostlinky se hodí k vaření >>>

Video se připravuje ...

Kromě své chutě mají tyto lesní suroviny také mnoho zdravotních výhod. Obsahují vysoké množství vitaminu C, který podporuje imunitní systém a pomáhá bojovat proti nachlazení. Také v sobě ukrývají vitamin A, ten je důležitý pro zdraví očí a pokožky. Smrkové jehličí je také bohaté na antioxidanty, které přispívají k ochraně buněk před poškozením volnými radikály. Navíc mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu.

Recepty ze smrkového jehličí Recepty ze smrkového jehličí • Autor: iStock.com

Sirup ze smrkových výhonků

Suroviny:

  • 500 g smrkových výhonků
  • 1 l vody
  • 500 g cukru
  • 1 citron

Postup:

1. Výhonky opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte na menší kousky.

2. V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte výhonky. Vařte asi 30 minut.

3. Poté směs sceďte a jehličí vyhoďte.

4. Vývar nalijte zpět do hrnce a přimíchejte cukr a šťávu z citronu. Povařte ještě dalších 15 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup neztuhne.

5. Hotový sirup nalijte do sklenic a skladujte v chladničce. Můžete ho použít jako přísadu do různých nápojů, koktejlů nebo sladkých dezertů.

Sirup si můžete připravit i bez vaření. Recept najdete ZDE

Pečené kuře s jehličím

Nechte vyniknout smrkovou chuť Nechte vyniknout smrkovou chuť • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 kuře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jemně nasekaného smrkového jehličí
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Kuře opláchněte, osušte a následně ho potřete olivovým olejem.

3. Smíchejte jehličí, sůl a pepř. Vzniklou směs vmasírujte do masa. Pokud máte kuře v celku, tak i zevnitř.

4. Kuře umístěte do pekáčku, mírně podlijte vodou a pečte v troubě asi 1,5 hodiny nebo dokud není maso uvnitř plně propečené.

5. Hotové kuře nechte chvíli odpočinout a poté servírujte s přílohou dle vašeho výběru.

Smrkový čaj

Čaj si můžete také koupit, ale domácí je nejlepší Čaj si můžete také koupit, ale domácí je nejlepší • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 l vody
  • 50 g čerstvých smrkových výhonků
  • med nebo cukr podle chuti

Postup:

1. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu.

2. Mezitím opláchněte smrkové výhonky pod tekoucí vodou a pokrájejte je na menší kousky.

3. Do vroucí vody přidejte výhonky a vařte 10 až 15 minut.

4. Poté vypněte plotýnku a nechte čaj louhovat dalších 5 až 10 minut.

5. Čaj slijte přes sítko a přidejte med nebo cukr podle chuti. Nápoj podávejte teplý a užívejte si blahodárný účinek smrkových výhonků na vaše tělo.

Smrková omáčka k masu

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce jemně nasekaného smrkového jehličí
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. V hrnci pozvolna rozehřejte máslo.

2. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte, dokud nezískáte světle hnědou barvu. Zabere to asi 2 minuty.

3. Postupně přilévejte studený hovězí vývar a nadále míchejte, dokud omáčka nezhoustne.

4. Vsypte nasekané jehličí a vařte ještě 5 minut.

5. Omáčku dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte k pečenému nebo grilovanému masu, jako je třeba hovězí steak.

Smrkový cukr

Smrkový cukr se skvěle hodí nejen na přípravu cukroví, ale v zimě vám připomene přírodu Smrkový cukr se skvěle hodí nejen na přípravu cukroví, ale v zimě vám připomene přírodu • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 šálek cukru
  • 2 lžíce jemně nasekaného smrkového jehličí

Postup:

1. Omyjte a osušte čerstvé jehličí a jemně jej nasekejte.

2. Vsypte cukr a nasekané jehličí do mixéru.

3. Mixujte, dokud se vše krásně nespojí, vznikne tak smrkový cukr s příjemnou vůní. Smrkový cukr použijte k posypání cukroví, do pečiva, pudinků nebo do ovocných kompotů. Dodá jim jemnou a aromatickou chuť.

Smrková zmrzlina

Zmrzlinu můžete vylepšit o kousky čokolády Zmrzlinu můžete vylepšit o kousky čokolády • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 smetany ke šlehání
  • 1/2 šálku jemně nasekaného smrkového jehličí
  • 3/4 šálku cukru

Postup:

1. Jehličí smíchejte se smetanou v hrnci a nechte mírně zahřát.

2. Jakmile smetana začne houstnout, snižte teplotu a nechte jehličí vyluhovat asi 10 minut, aby se uvolnilo aroma.

3. Smetanu přelijte přes cedník nebo plátýnko do čistého hrnce a opět zahřejte.

4. Přidejte cukr a důkladně promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.

5. Ochucenou smetanu nechte vychladnout, pak ji přelijte do zmrzlinovače a postupujte dle návodu. Také ji můžete nalít do plastových krabiček a dát mrazit. Zmrzlinu v mrazáku ale alespoň každou hodinu promíchejte, aby se nevytvořily krystaly.  

Jaké další jehličí se dá využít? 

Nejen ze smrku se dá vařit Nejen ze smrku se dá vařit • Autor: iStock.com

Jedlové jehličí: Toto jehličí má podobnou chuť jako smrkové, a proto se může používat ve stejných typech receptů. Má výraznou vůni, která přidává pokrmům na zajímavosti.

Borovice: Jehličí z některých druhů borovic, například borovice lesní, může být v kuchyni také použito. Borovice má specifickou vůni a chuť, která je mírně pryskyřicová. Borovicové jehličí se často používá k dochucování pokrmů, marinád a omáček.

Při použití jiných druhů jehličí je důležité dbát na správnou identifikaci rostlin a na místo, kde se rozhodnete jehličí sbírat. Vždy musí pocházet ze zdravých a nezamořených lesů, ideálně dostatečně vzdálených od měst. Při sběru jehličí je také vhodné vyhledat si informace o konkrétním druhu, abyste předešli nechtěným zdravotním komplikacím.

Autor: TR