Jiřina Bohdalová slaví narozeniny. Upečte si její rebarborový koláč s krupicovou kaší

3. května 2023 • 10:00

Jiřina Bohdalová není jen jednou z nejznámějších českých hereček, ale je také vyhlášenou kuchařkou. Vaření je její velkou vášní a ráda se podělí i o recepty. Upečte si její sladký koláč s rebarborou.

Tajemstvím dlouhověkosti a nezdolné energie Jiřiny Bohdalové, která 3. května slaví už 92. narozeniny, je hlavně optimismus a práce, která ji pořád baví a díky které může být mezi lidmi. A bezpochyby k její vitalitě přispívá i domácí strava.

Video se připravuje ...

Vaření je hereččinou velkou vášní, na svém kontě má už několik kuchařských knih. Zvládá stejně dobře vařit jako péct. Její dcera, herečka Simona Stašová, kdysi prozradila, že nejvíc zbožňuje mámin vzteklý dort z pečených bílků a pařížské šlehačky. Jméno prý dostal kvůli tomu, že se Jiřina Bohdalová pokaždé vzteká, kdy nemůže bílky odlepit z pečicího papíru, a je prý tak dobrý, že do večera nikdy nevydrží, přestože by se měl rozležet do druhého dne. Recept na tento skvělý dort si bohužel Jiřina Bohdalová nechává pro sebe, naštěstí ale v kulinárních pořadech prozradila jiné, které stojí za vyzkoušení. Vyhlášený je její strouhaný kakaový koláč, který se díky vyšlehanému tvarohu doslova rozplývá na jazyku. Nebo vláčná hrníčková mramorová bábovka, kterou zvládne i úplný začátečník.

Sezóna rebarbory právě začíná, upečte si z ní výborný koláč podle receptu Jiřiny Bohdalové:

Rebarborový koláč s krupicovou kaší

Co budete potřebovat:

Těsto:

  • 70 g tuku
  • 1 žloutek
  • 70 g cukru
  • 210 g hrubé mouky
  • 1 lžíci prášku do pečiva

Náplň:

  • 1/2 l mléka
  • 3 lžíce krupice
  • 1 lžíci krupicového cukru

Kromě toho:

  • 300 g rebarbory
  • krupicový cukr a mletou skořici na posypání

Postup:

1. Stonky rebarbory oloupejte škrabkou na zeleninu a nakrájejte je na tenké plátky.

2. Z mléka, krupice a cukru uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout.

3. Mezitím si připravte těsto. V míse utřete změklý tuk s cukrem a žloutkem. Přidejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto. Rozprostřete ho do vymazané formy nebo na plech, na těsto rozetřete krupicovou kaši a rozložte na ni plátky syrové rebarbory. Posypte je cukrem a skořicí a koláč upečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

TIP: Koláč můžete ještě vylepšit sněhovou čepicí ze zbylého bílku, který vyšleháte se lžící cukru. Sníh navrstvěte na téměř hotový koláč a nechte v troubě při nižší teplotě zaschnout a lehce zezlátnout.

Autor: AK