Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou, sněhovou čepicí i pro bezlepkáře
I když se rebarbora botanicky řadí mezi zeleninu, její kyselá chuť dokonale vynikne ve sladkých moučnících. Vychutnejte si ji v koláči s drobenkou, křehkou mřížkou nebo třeba sněhovou čepicí.
Když si chcete tuhle oblíbenou zeleninu užít naplno, musíte si pospíšit, protože sezóna reveně neboli rebarbory je poměrně krátká, trvá jen od dubna do června. Hlavně moučníky s rebarborou jsou naprosto fantastické, protože kyselá chuť rebarbory se se sladkými těsty a případnými dalšími náplněmi výborně doplňuje.
Do koláčů si můžete vyrobit i vlastní máslo>>>
Proč je tak kyselá?
Kyselost rebarboře dodává kyselina šťavelová, která je ve větším množství škodlivá. Hodně jí obsahují hlavně listy, které jsou kvůli tomu nepoživatelné a musejí se vždy odstranit. Řapíky kyselinu šťavelovou obsahují také, ale v množství, jež je bez problémů stravitelné. I tak jsou ale hodně kyselé, proto se rebarbora obvykle nejí syrová, ale tepelně se upravuje, například peče, díky čemuž se kyselost sníží.
Loupat, nebo neloupat?
Užívat si rebarboru můžete od dubna do konce června, pak už je v rostlinách příliš vysoký obsah kyseliny šťavelové. Zelené až červené řapíky je před kuchyňskou úpravou potřeba zbavit listů, omýt, odkrojit z nich povadlé konce a případně je oloupat škrabkou na zeleninu, pokud jsou vláknité. Čerstvě sklizené řapíky s tenkou slupkou se loupat nemusejí. Pak je stačí jen nakrájet a přidat do některého z mnoha skvělých koláčů. Který si vyberete?
Tak trochu jiný drobenkový koláč
Koláč s drobenkou je klasika a je stejně výborný s rybízem, jahodami i s rebarborou. Co kdybyste ho ale zkusili tentokrát trochu jinak? Recept na drobenkový koláč využívá křupavou drobenku s mandlemi místo těsta a doplňuje ho netradiční náplň z vanilkového pudinku a jogurtu. Rebarbora pak dodává koláči příjemně nakyslou příchuť.
Křehké těsto nabízí spoustu možností
Kombinace křehkého těsta a šťavnaté rebarbory je dokonalá. Tyto koláče navíc bývají velmi lákavé na pohled, protože zelená nebo červená barva rebarbory se nádherně doplňují se světlým těstem. Obzvlášť když si s rebarborou trochu pohrajete a na těsto ji naskládáte v různých ornamentech. Stejně tak si můžete pohrát i s těstem a vykrojit z něj třeba kytičky, kterými koláč před pečením ozdobíte.
TIP: Aby rebarbora těsto příliš nerozmáčela a z koláče nevytékala, je dobré ji něčím „zahustit“. Například ji před pečením smíchat s cukrem a pudinkovým práškem nebo ji podusit s trochou vody a cukru a zahustit kukuřičným škrobem.
Když chcete pořádnou buchtu
Někdo potřebuje mít koláč pěkně vysoký a nadýchaný. Přesně takový je koláč z jednoduchého piškotového těsta vylepšeného jogurtem a na vršku s rebarborou marinovanou v cukru a pomerančové šťávě. Vynikající je i koláč s rebarborou posypaný mandlemi.
Ani bezlepkáři si nemusí zoufat, protože skvělý rebarborový koláč z nadýchaného těsta se dá upéct i z čirokové mouky.
Se sněhovou čepicí
Koláč z křehkého těsta se šťavnatou nakyslou náplní z rebarbory a nadýchanou čepící z dozlatova upečeného bílkového sněhu vylepšeného mandličkami se doslova rozplývá na jazyku.
Crumble vám nedá žádnou práci
Je něco jednoduššího než nasypat do formy ovoce a drobenku a všechno to upéct? Přesně takový je crumble, který má původ v Británii a oblíbený je nejen pro svou jednoduchost, ale i proto, že je pokaždé krásně šťavnatý a na vrchu pořádně křupavý.
Vyzkoušejte recept, který kombinuje rebarboru s malinami a je důkazem, že zelenina s ovocem si v koláči opravdu rozumí. Nezapomeňte ho podávat s kopečkem zmrzliny, pak bude chuťový zážitek naprosto dokonalý.
Elegantní galetka láká na první pohled
Křehký koláč, který nepotřebuje formu, má původ ve Francii. A naplněný směsí kyselé rebarbory a sladkých malin je prostě neodolatelný. Vypadá totiž náramně a už během pečení vám krásně provoní byt.
Pro bezlepkáře máme i verzi z mandlové a čirokové mouky.
Rebarbora a jahody = ideální dvojka
Jestli byly nějaké dvě suroviny určeny ke společnému pečení v koláčích, pak je to rebarbora a jahody. Jejich pikantní a sladké spojení se po zahřátí ještě zlepší a vytvoří džemovou konzistenci, která všechny chutě ještě zdůrazní. Nebojte se tedy jahody přidat do jakéhokoli koláče s rebarborou.