Jak využít starý chleba? Do polévek, těstovin, na topinky i originální zmrzlinu nebo kávu

2. října 2023 • 00:00

Také se vám stává, že koupíte více chleba, než dokážete spotřebovat? Starší pečivo ale do koše nemusí. Ukážeme vám, že v kuchyni najde ještě skvělé uplatnění. Přesvědčte se!

Kváskový, špaldový, žitný, slunečnicový… nabídka chleba v obchodech je stále větší. Za kvalitní pečivo si ale také musíme připlatit. I proto bychom se měli snažit, abychom jím neplýtvali. Tři dny starý bochník už sice nechutná tak dobře jako po vytažení z pece, ale jako základ do mnoha různých receptů poslouží skvěle.

Domácí chleba si můžete upéct i bez dlouhého hnětení >>>

Video se připravuje ...

Co se starým chlebem? Vede oblíbená klasika

Na topinky nebo chléb obalovaný ve vajíčku, takzvanou smaženku, je dokonce starší chleba lepší než čerstvý. Nerozmáčí se, nenasákne tolik tuku a lépe drží pohromadě. Vyzkoušejte třeba topinky s vajíčkovou pomazánkou. Máte-li chuť spíše na sladké, připravte si pro změnu francouzský toast, který se dá připravit i ze staršího croissantu

Z polévky do polévky

Chléb je rovněž skvělým zahušťovadlem nebo vložkou do polévek. Co by bez něj byly naše česnečka, francouzská cibulačka nebo toskánská polévka ribollita? Jednoduchou a rychlou chlebovou polévku ale připravíte také z pouhých čtyř ingrediencí. Bude vám stačit asi 150 g staršího chleba, který lehce pokropíte vodou, aby změknul. Pak jej v hrnci zalijete mlékem, ochutíte kmínem a solí a povaříte. Nakonec vmícháte jedno rozšlehané vajíčko a při podávání posypete pažitkou nebo jinými bylinkami.

Zkuste toskánskou polévku ribollitu Zkuste toskánskou polévku ribollitu • Autor: iStock

Salátové vydání

Salát je pro mnoho lidí „hladové“ jídlo. Krutony z chleba ho okamžitě změní na chutný lehký oběd, který docela dobře zasytí. Neobejdou se bez nich slavný Caesar salát nebo chlebový salát panzanella. Starší chléb ale můžete přidat k jakémukoli zeleninovému salátu. Stačí ho natrhat na kousky a opéct nasucho v troubě nebo na pánvi, případně ještě ochutit nasekanými bylinkami.

Chlebový salát panzanella Chlebový salát panzanella • Autor: iStock

Do omelety, na těstoviny i dezert

Chlebové drobečky výborně pozvednou obyčejnou omeletu z vajec, ale mohou posloužit také jako „falešný parmazán“. Stačí, když je osmažíte s trochou oleje a česneku v pánvi a posypete jimi již hotové těstoviny. Je to nezvyklé dochucovadlo, ale spojení vláčných těstovin a křupavého chleba funguje výborně. Stejně tak můžete chlebové drobečky ochutit cukrem a skořicí, osmažit krátce na přepuštěném másle a použít pak jako posypku na vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinu. Ostatně, existuje i chlebová zmrzlina:

Co budete potřebovat:

  • 170 g čerstvé strouhanky z chleba
  • 55 g másla
  • 55 g třtinového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku

Postup:

1. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cukr a chlebovou strouhanku a za stálého míchání opékejte asi čtyři minuty, dokud není strouhanka nazlátlá. Odstavte ji z plotny a nechte vychladnout.

2. Z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink a nechte ho za občasného zamíchání vychladnout. 

3. Šlehačku ušlehejte, přidejte k ní pudink a sladkou strouhanku a dobře promíchejte. Směs naplňte do vhodné nádoby a dejte alespoň na dvě hodiny do mrazáku. 

Nádivka i horký „kávový“ nápoj…

Starší chléb se dá využít také do nádivky, karbanátků, masových kuliček nebo sekané. Jen je potřeba jej předem trochu navlhčit vodou, vývarem nebo mlékem. A na závěr veškerého vaření si z chleba můžete uvařit i „kafe“. Ideální je použít kváskový žitný tmavý chléb, který rozdrobte a opečte dokřupava nasucho v troubě. Drobečky pak zalijte vroucí vodou a nechte krátce odstát. Pak přeceďte a dochuťte mlékem, cukrem či smetanou. Tuhle „kávu“ si mohou vychutnat i děti!

Podívejte se, jak na slaninovou strouhanku k ochucení zeleniny a těstovin:

Autor: AK, Šárka Adámková