Jaký salát se na co hodí a jaký je mezi nimi rozdíl?

Jaký salát se na co hodí a jaký je mezi nimi rozdíl?
Salát • Autor: istockphoto.com
1. září 2017 • 00:00

V obchodě máme výběr z mnoha salátů, ale víme vůbec, na co jsou dobré a k čemu se hodí? Není salát jako salát!

1. BABY ŠPENÁT

Špenát má, jako každá zelenina, své příznivce i odpůrce. Drobné listy baby špenátu jsou ovšem opravdovou lahůdkou oblíbenou mezi všemi. Tajemství je ve velikosti listů, čím jsou listy větší, tím je špenát hořčejší. Má nízký obsah dusičnanů a je měkký, takže se skvěle hodí do čerstvých zeleninových salátů.

Baby špenát Baby špenát • Autor: istockphoto.com

2. RUKOLA

Rukola je v českých kuchyních stále oblíbenější. A není se čemu divit, chutná totiž prostě skvěle. Trochu po ořeších a malinko po octu. Díky vysokému obsahu hořčin povzbuzuje chuť k jídlu a metabolismus. Rukola se skvěle doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto ji najdeme v mnoha italských jídlech.

Salát Salát • Autor: istockphoto.com

3. SALÁT FRISÉE

Také se mu říká endivie kadeřavá či štěrbák zahradní. Je úžasný do salátů, ale snese i krátkou tepelnou úpravu. Podobně jako rukola má mnoho hořčin podporujících chuť a zažívání.  Díky své delikátně hořké chuti udělá pár lístků frisée z každého míchaného salátu nezapomenutelný chuťový zážitek.

Salát FRISÉE Salát FRISÉE • Autor: istockphoto.com

4. LEDOVÝ SALÁT

Osvědčená a oblíbená salátová klasika. Křupavý a křehký s jemnou lehce sladkou chutí.  Má těsnou hlávku, proto ho stačí omýt jen zvnějšku, a zůstane tak pevný na skus. Z listových salátů zvládne nejdelší skladování.

Ledový salát Ledový salát • Autor: istockphoto.com

5. ŘEPNÉ LÍSTKY

Jsou vhodné do salátů, studené polévky i pro tepelnou úpravu jako špenát. Mají všechny cenné látky jako bulvy, jen o mnoho méně cukrů, proto je mohou jíst bez obav diabetici, kteří si na červenou řepu musejí dávat pozor. Dají se mrazit, takže vám dlouho vydrží.

ŘEPNÉ LÍSTKY ŘEPNÉ LÍSTKY • Autor: istockphoto.com


Vyzkoušejte jeden z našich salátových receptů!

Recept na vynikající salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida.

Video se připravuje ...

Autor: F.O.O.D.