Jaký salát se na co hodí a jaký je mezi nimi rozdíl?

V obchodě máme výběr z mnoha salátů, ale víme vůbec, na co jsou dobré a k čemu se hodí? Není salát jako salát!
1. BABY ŠPENÁT
Špenát má, jako každá zelenina, své příznivce i odpůrce. Drobné listy baby špenátu jsou ovšem opravdovou lahůdkou oblíbenou mezi všemi. Tajemství je ve velikosti listů, čím jsou listy větší, tím je špenát hořčejší. Má nízký obsah dusičnanů a je měkký, takže se skvěle hodí do čerstvých zeleninových salátů.
2. RUKOLA
Rukola je v českých kuchyních stále oblíbenější. A není se čemu divit, chutná totiž prostě skvěle. Trochu po ořeších a malinko po octu. Díky vysokému obsahu hořčin povzbuzuje chuť k jídlu a metabolismus. Rukola se skvěle doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto ji najdeme v mnoha italských jídlech.
3. SALÁT FRISÉE
Také se mu říká endivie kadeřavá či štěrbák zahradní. Je úžasný do salátů, ale snese i krátkou tepelnou úpravu. Podobně jako rukola má mnoho hořčin podporujících chuť a zažívání. Díky své delikátně hořké chuti udělá pár lístků frisée z každého míchaného salátu nezapomenutelný chuťový zážitek.
4. LEDOVÝ SALÁT
Osvědčená a oblíbená salátová klasika. Křupavý a křehký s jemnou lehce sladkou chutí. Má těsnou hlávku, proto ho stačí omýt jen zvnějšku, a zůstane tak pevný na skus. Z listových salátů zvládne nejdelší skladování.
5. ŘEPNÉ LÍSTKY
Jsou vhodné do salátů, studené polévky i pro tepelnou úpravu jako špenát. Mají všechny cenné látky jako bulvy, jen o mnoho méně cukrů, proto je mohou jíst bez obav diabetici, kteří si na červenou řepu musejí dávat pozor. Dají se mrazit, takže vám dlouho vydrží.
Vyzkoušejte jeden z našich salátových receptů!
Recept na vynikající salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida.