Známá jídla, která vznikla náhodou: Víte, komu vděčíme za mozzarellu, hranolky nebo slavný koláč Tarte Tatin?

7. února 2024 • 04:30

Většina z nás má jistě zkušenost s tím, že výsledek našeho snažení v kuchyni nevyjde úplně podle plánu. Typickými příklady jsou zapomenuté připečené maso v troubě nebo záměna cukru za sůl. Výsledkem kulinářských omylů ale nemusí být vždy neúspěchy. Někdy z toho může vzejít naopak něco fantastického, co se stane populárním na celém světě. Víte, která známá světová jídla vznikla díky náhodě?

Možná vás překvapí, že řada potravin, bez kterých si dnešní život nedokážeme vůbec představit, vznikla omylem. Například chléb, který měl tisíce let podobu ploché placky. A pak jednoho dne lidé ve starověkém Egyptě zapomněli chlebové těsto na slunci a ono díky času, teplu a působení bakterií vykynulo.  Když ho pak upekli, bylo lehčí a vzdušnější. A tak vznikl první kvásek, který se začal při výrobě chleba pravidelně používat.

Podobnou náhodou vznikla i mozzarella. Říká se, že učedník v jedné sýrárně nedaleko Neapole zakopl a tvaroh, který nesl, mu spadl do hrnce s vroucí vodou. A jeden z nejoblíbenějších sýrů byl na světě. 

I tofu údajně vzniklo úplnou náhodou, když jeden čínský kuchař přidal omylem do sójového mléka řasu. Mléko se srazilo a vzniklo tofu, dnes velmi oblíbená surovina nejen vegetariánů a veganů.

A možná bychom neměli ani majonézu, nebýt vynalézavých kuchařů, kterým v 18. století došla smetana na přípravu studené omáčky, a tak ji nahradili olivovým olejem. Vy si můžete domácí majonézu připravit i bez vajec:

Video se připravuje ...

Jak vidíte, za objevy v oblasti gastronomie nemusí stát nutně nezbytnost, ale také zvědavost, nešikovnost nebo omyl. Toto jsou další příklady:

Hranolky

O vynález hranolků se přou Francouzi s Belgičany O vynález hranolků se přou Francouzi s Belgičany • Autor: iStock

K vynálezu hranolků se hlásí Francouzi i Belgičané. Podle Francouzů se první smažené hranolky prodávaly v pařížských pouličních stáncích už koncem 18. století. Ovšem Belgičané mají historku, podle které hranolky vznikly už v 17. století. Vypráví se v ní o vesnických komunitách žijících podél řeky Meuse, které tradičně chytaly malé ryby a smažily je k večeři. Během zimních měsíců ale řeka zamrzla a odřízla jim přístup k rybám. Místo toho pak používali brambory, nakrájeli je na malé kousky, aby vypadaly jako rybičky, než je usmažili. A jsou to právě Belgičané, kteří mají takzvané fritérie doslova na každém rohu a jsou na ně náležitě hrdí. Zajít si do hranolkárny je pro ně zkrátka vrchol belgičanství. 

Tajemstvím dokonalých belgických hranolků je především dvojí smažení. Syrové kousky nakrájené hodně ostrým nožem se smaží nejprve zhruba pět minut při teplotě 130 °C a po odkapání se těsně před podáváním smaží dvě minuty na 170 °C. Podle Belgičanů je také hřích smažit hranolky v rostlinném oleji a zpravidla používají hovězí lůj. 

Čokoládové sušenky neboli cookies

Cookies s kousky čokolády znají lidé po celém světě Cookies s kousky čokolády znají lidé po celém světě • Autor: iStock

Kulaté sušenky s kousky čokolády jsou jedněmi z nejoblíbenějších na celém světě. A také vznikly úplnou náhodou. Můžeme za ně poděkovat Ruth Wakefieldové, která se svým manželem vlastnila hostinec Toll House v Massachusetts. Jednou, bylo to v roce 1930, když pekla pravidelnou várku sušenek pro své hosty, zjistila, že jí došla čokoláda na pečení. Místo toho tedy sáhla po polotmavé čokoládě Nestlé, kterou měla doma, a předpokládala, že bude fungovat stejně. Jenže čokoláda se při pečení úplně nerozpustila, a tak vznikl nový typ sušenek s kousky čokolády, takzvané chocolate chip cookies, které se staly velkým hitem. Později firma Nestlé, které díky novým sušenkám vzrostl prodej čokolád, s Ruth uzavřela obchod – výměnou za její recept na sušenky jí poskytla doživotní zásobu čokolády.

 

Burrito

Burrito vynalezl pouliční prodavač tacos Burrito vynalezl pouliční prodavač tacos • Autor: iStock

Tortilla s náplní zarolovaná do podoby válce, jehož konce se založí, aby se uvnitř udrželo teplo, je naprostou klasikou mexické kuchyně. Historek, jak burrito vzniklo, je několik, ta nejznámější je o stánkaři s oslíkem. Vypráví se v ní o mexickém pouličním prodavači Juanu Méndezovi, který v letech 1910 až 1921 prodával ve městě Bella Vista tacos. Neustále ale řešil problém s tím, jak udržet jídlo teplé a jak ho dopravit na místo prodeje. Rozhodl se tedy tacos balit do podoby válečků a převážet je v utěrce na oslíkovi. Lidé pak začali jeho tacos říkat „comida del burrito“, tedy česky „jídlo oslíka“. S rostoucí popularitou tohoto jídla pak došlo ke zkrácení jeho názvu na burrito.

Tarte Tatin

Slavný francouzský obrácený koláč Tarte Tatin Slavný francouzský obrácený koláč Tarte Tatin • Autor: iStock

Slavný francouzský obrácený koláč se zkaramelizovanými jablky vytvořily sestry Caroline a Stéphanie Tatinovy, které na přelomu devatenáctého a dvacátého století vedly v severovýchodní Francii hotel Terminus. Starší z nich, Stéphanie, která měla na starosti přípravu jídel, jednou dala omylem do trouby jablečný koláč bez těsta. Když na to přišla, neměla už čas připravovat novou jablečnou náplň, a tak jablka v troubě překryla těstem, dala vše znovu péct a hotový koláč pak obrátila. Vypadal překvapivě dobře, a co víc, hosté jím byli nadšeni!

Worcesterská omáčka

Za worcesterskou omáčku vděčíme zapomětlivosti dvou mužů Za worcesterskou omáčku vděčíme zapomětlivosti dvou mužů • Autor: iStock

I oblíbená sytě černá worcesterská omáčka, která je skvělá do marinád nebo omáček k masu, vděčí za svůj vznik náhodě. V roce 1835 se lord Sandys vrátil z Indie do Anglie a pověřil chemiky Johna Leu a Williama Perrinse, kteří založili firmu Lea & Perrins, aby vytvořili omáčku, kterou si oblíbil během svého několikaletého pobytu v Bengálsku. Naložili do sudu směs zeleniny, koření a ryb, protože ale obsah nepříjemně zapáchal, uložili sud do sklepa a zapomněli na něj. Objevili ho až o dva roky později během úklidu a výsledek je příjemně překvapil. Omáčka díky fermentaci změnila aroma a získala zajímavou chuť, kterou si zákazníci rychle oblíbili, a používá se dodnes.

Eton Mess

Britský dezert Eton Mess Britský dezert Eton Mess • Autor: iStock

O vzniku slavného britského dezertu, jehož název lze přeložit jako sladký nepořádek nebo mišmaš, koluje několik příběhů. Jeden z nich a asi nejzábavnější je o labradorovi, který na kriketovém zápase na prestižní škole Eton College zasedl piknikový koš obsahující sněhový dort Pavlova s jahodami. To, co z něj zbylo, bylo poté hostům naservírováno jako rozdrcené sněhové pečivo s jahodami a šlehačkou. Příběh je to zábavný, nicméně asi ne úplně pravdivý. Pravdou ale je, že dezert získal svůj název podle prestižní školy Eton nedaleko Windsoru a údajně vznikl ve 20. letech minulého století, kdy se podával na kriketovém zápase mezi studenty konkurenčních škol Eton a Harrow. A podává se dodnes. Původně šlo o rozlámané sněhové pusinky, šlehačku a šťavnaté jahody, dnes ale existuje Eton Mess v mnoha různých obměnách.

Nanuk

Nanuk náhodou vynalezl malý chlapec Nanuk náhodou vynalezl malý chlapec • Autor: iStock

Zatímco na zmrzlině v podobě ledu a sněhu ochuceného medem si pochutnávali už ve starověkém Řecku a Egyptě, nanuk, tedy zmrzlina na špejli, vznikl až mnohem později a úplnou náhodou. Za jeho „vynálezce“ je považován Američan Frank Epperson. V roce 1905 ještě jako jedenáctiletý chlapec nechal omylem přes noc venku sklenici limonády s dřevěným míchadlem. Teploty klesly pod bod mrazu, a když šel druhý den ven, objevil něco, o čem se od té doby říká, že je to první nanuk na světě. Pojmenoval ho Epsicle a své nanuky začal prodávat dalším dětem v okolí. Znovu nanuky Frank představil už jako dospělý v roce 1922, když je vzal na místní hasičský ples. Byly neskutečně populární a následující rok si nechal Epperson svůj vynález patentovat.  

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková