Pečení s kávou vás dostane. Zkuste pravé tiramisu, kávovou bábovku nebo smetanové řezy

12. ledna 2019 • 00:00

Přestože nepatříte k lidem, kteří bez své ranní kávy nevyjdou z domu, nechte se zlákat její opojnou chutí a vyzkoušejte některý z lahodných dezertů právě s příchutí kávy. Připravte si snadné a velmi chutné moučníky, jako jsou oblíbené tiramisu, kávová bábovka nebo staré dobré kávové zrno podle těchto receptů.

Káva patří k nejpopulárnějším nápojům na Zemi, avšak původně se používala jako potravina. Není se proto co divit, že se z ní vytváří spousta zajímavých pokrmů a dezertů.Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Italské tiramisu i to po česku

Mezi nejznámější kávové dezerty patří tiramisu, které pochází z Itálie. Kdo by odolal dokonale nadýchanému pravému tiramisu s mascarpone a cukrářskými piškoty? Skvěle ale bude chutnat i tiramisu z kulatých piškotů podle časopisu F.O.O.D. s kapkou tuzemáku. Skutečnost, že se u nás tento dezert těší velké oblibě, poznáte podle množství upravených receptur, které mezi našinci najdete. Vyzkoušet proto můžete například tvarohové tiramisu s banány nebo efektní tiramisu roládu s krémem z pomazánkového másla

Bábovka s kávou třikrát jinak

Pokud dáváte přednost klasice, vyzkoušet můžete jednoduchou hrnkovou kávovou buchtu nebo stejně rychlý hrnkový recept na bábovku s ořechy, kávou a kokosem. Máte ve spíži zbylý vaječný likér z Vánoc? Spotřebujte ho a upečte bábovku s vaječným koňakem a kávou.

Kávový dort, řezy i nadýchané pusinky

Při přípravě dezertů se doporučuje používat pouze obyčejnou rozpustnou kávu. Má silnou kávovou chuť a v horké vodě se zcela rozpustí. Nestane se vám pak, že by v dezertu zůstaly kousky zrnek. Holdujete-li obláčkově nadýchaným dortíkům, vyzkoušejte pusinky s kávovým krémem, které jsou navíc bezlepkové. Milovníci kávových oplatek pak ocení drobná kávová zrna v čokoládové polevě. V případě, že chystáte sladký dezert na oslavu narozenin, připravte kávovník inspirovaný oblíbeným medovníkem nebo kávové řezy se smetanovým "cappuccino" krémem. Pokud byste vaši návštěvu chtěli obzvlášť ohromit, můžete se pustit do přípravy kokosového dortu s kávovým krémem.

Káva je ovoce

Věděli jste, že kávová zrna jsou ovoce, a káva je proto ovocný nápoj? Navíc obsahuje velké množství antioxidantů, a proto jí je připisována řada blahodárných účinků. Jedna káva denně zmenšuje riziko onemocnění cukrovkou, Parkinsonovou nemocí či rakovinou tlustého střeva, avšak i tady platí známé přísloví, že nic se nemá přehánět. Množství kávy, které lze považovat za zdravé, jsou zhruba 3 šálky denně.

Kávu si můžete vychutnat i v dalších sladkých dezertech. Všechny recepty najdete ZDE >>>

Autor: Jana Vlčková