Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit

19. listopadu 2023 • 00:15

Že ženy slaví v březnu MDŽ, ví každý. Na muže se ale tak trochu zapomíná, přitom i oni mají svůj mezinárodní den, který se slaví v desítkách zemí po celém světě. Oproti MDŽ je to trochu benjamínek a čeští muži o jeho existenci často nemají ani ponětí. O to víc můžete v tento den svého manžela, partnera, tatínka, dědečka, bratra, syna nebo i kamaráda překvapit. Třeba dárkem v podobě něčeho dobrého na zub.

Historie Mezinárodního dne mužů sahá do 60. let 20. století, kdy došlo k prvním pokusům o jeho zavedení. Tehdy měl být hlavně odpovědí na Mezinárodní den žen hojně slavený už od začátku 20. století vždy 8. března především v SSSR a dalších socialistických zemích. Oficiálně byl Mezinárodní den mužů vyhlášen až 19. listopadu 1999 na Trinidadu a Tobagu. Zakladatel tradice profesor Jerome Teelucksingh z Univerzity Západní Indie si tehdy uvědomil, že kromě Dne otců neexistuje svátek, který by oslavoval a ocenil všechny muže a chlapce. A 19. listopad vybral jako den oslav především proto, že se jednalo o den narozenin jeho otce, kterého chtěl jako svůj velký vzor takto uctít. Přestože se Mezinárodní den mužů slaví v mnoha zemích, na rozdíl od MDŽ nebyl dosud uznán OSN, a jde tudíž o neoficiální svátek. To vám ovšem vůbec nemusí bránit v tom, abyste ho náležitě oslavili. 

Mnohé muže potěší dobrá dršťková polévka>>>

Video se připravuje ...

Mezinárodní den mužů má mnohem hlubší význam než jen posedět u piva nebo něčeho dobrého a popovídat si. Jeho smyslem je upření pozornosti ke zdraví mužů, posílení genderové rovnováhy a k roli mužů v současné společnosti. Celosvětově oslavuje pozitivní hodnotu, kterou muži přinášejí světu, svým rodinám a komunitám. Proto už od roku 1999 vždy 19. listopadu vedou muži na celém světě různé diskuse, konají se konference, semináře nebo i festivaly, soutěže či veřejné sbírky, kde se rozebírají různá témata. Loňským tématem byla pomoc mužům a chlapcům, tématem pro rok 2023 je „Nulová sebevražda mužů“ a má vyzdvihovat pozitivní vzory a zvyšovat povědomí o mužské pohodě. 

Jistě i vy máte ve svém okolí muže, který si zaslouží ocenění. Poděkujte mu a oslavte s ním tento den. Málokterý muž dokáže odolat dobrému jídlu, tak mu uvařte něco výjimečného. Jistě bude mít radost. Máme pro vás recepty pro inspiraci:

Když je na českou klasiku

Guláš, svíčková, vepřo knedlo a další klasická česká jídla u nás dlouhodobě obsazují v žebříčcích oblíbenosti přední místa. Jestli to má váš muž stejně, výběr je jasný:

Svíčková na smetaně podle časopisu F.O.O.D. Svíčková na smetaně podle časopisu F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Rajská omáčka s masovými koulemi

Staročeský guláš

Kuře na paprice

Pečená kachna s červeným zelím

Když je to pivař

Zlatavý mok chutná nejen v pořádně oroseném půllitru. Naše české pivo je tak skvělé, že se dá využít i při vaření a pečení. A každý milovník piva to jistě ocení. Zkuste mu připravit třeba tyto recepty:

Žába v díře

Pečený bůček

Dalamánek s trhaným krůtím v pivní šťávě

Špekáčky na pivu

Pivní dort

Když to má rád ostré

Muži si libují v pikantních a ostrých jídlech, což potvrzují i vědecké studie. Je-li to případ i vašeho muže, nešetřete pepřem ani chilli papričkami, i když vám možná budou při jídle hořet ústa. Děláte to přece pro svého muže, který bude blahem bez sebe. Zde je pár pěkně ostrých tipů:

Rychlá krevetová laksa

Pikantní kuřecí polévka s rýžovými nudlemi

Balíčky s pikantní náplní

Chilli con carne s kořeněnými oříšky a fetou v zelené kukuřičné placce

Zkuste obměnu chilli con carne Zkuste obměnu chilli con carne • Autor: F.O.O.D.

Když nejí maso

I to se může stát. Muži vegetariáni nejsou v dnešní době žádnou raritou a určitě si pochutnají i na skvěle připravené zelenině nebo třeba tofu:

Chilli sin carne

Aloo gobi

Indický špenát se sýrem halloumi

Rychlá miso polévka z woku

Když je na sladké

Co by to bylo za svátek, kdyby chybělo něco sladkého? Upečte moučník, připravte rafinovaný dezert nebo svému milovanému muži naservírujte celé sladké menu.

Tvarohovojablečná bábovka

Palačinky s jablky a slaným karamelem

Tvarohové taštičky s povidly a mákem

Dort Míša

Nebo upečte kremrole>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková