Výborný obrácený koláč snadno a rychle ve 3 krocích!

Sladký francouzský koláč, který vznikl takřka omylem, si záhy oblíbil celý svět! Zkuste ho taky, překvapí vás, jak jednoduchá jeho příprava je!
První obrácený koláč vznikl ve Francii z roztržitosti sester Tatinových, když jedna z nich přehlédla, že ve formě není těsto, a naskládala do ní jablka s máslem a cukrem. Když zjistila omyl, riskla to a přitiskla nahoru plát těsta. Dopadlo to skvěle a dnes se obrácené koláče pečou z různých druhů ovoce. Důležité je vždy vybrat plody s pevnou dužninou, aby nerozbředly dříve, než se těsto upeče. Do koláčů lze přidat i trochu koření. Nektarinky ladí třeba se špetkou kardamomu nebo zázvoru.
Obrácený koláč s nektarinkami
1. Troubu předehřejte na 200 °C. V pánvi s kovovou rukojetí rozpusťte máslo. Přidejte med a na mírném ohni vařte asi 2 minuty. Pak sejměte z ohně.
2. Nektarinky rozpulte, zbavte pecek a nakrájejte na měsíčky. Kousky nektarinek naskládejte do pánve se svařeným máslem a medem.
3. Z plátu listového těsta vykrojte kruh velikosti pánve. Těstem zakryjte nektarinky naskládané do pánve. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 35 minut dozlatova. Pak koláč vyklopte, rozkrájejte na porce a ještě teplý ho servírujte se zakysanou smetanou.
Náš TIP: Pokud nemáte pánev s kovovou rukojetí, kterou lze dát do trouby, vlijte svařené máslo s medem do koláčové formy. Pak do ní vyskládejte nektarinky, zakryjte těstem a dejte péct. Na obrácených koláčích po vzoru „tarte tatin“ je nejlepší jejich přirozeně karamelová příchuť.