Vánoční likéry: S námi připravíte ty nejlepší

12. prosince 2021 • 00:00

K vánočním svátkům sklenka báječného domácího likéru prostě patří. Zapomeňte ale na kupovaný a připravte si letos vlastní domácí likér. Postačí vám jen pár ingrediencí a výsledek bude přímo famózní. Tak jaký vyzkoušíte jako první? Bude to lahodný karamelový, sametově čokoládový, nebo vsadíte na klasiku v podobě vaječňáku? Z našich receptů si určitě vyberete!

K vánočnímu posezení s přáteli či rodinou sklenka dobrého likéru zkrátka neodmyslitelně patří. Nemusíte ale čekat až na Vánoce. Zpříjemněte si adventní čas úžasně dobrým nápojem již nyní a naplňte lahve hned tím domácím. Na jeho zhotovení nebudete potřebovat nikterak dlouhý seznam speciálních ingrediencí a velkou výhodou je, že jeho chuť budete moci vyladit přesně dle svého gusta. Přidat špetku oblíbeného koření, kostičku čokolády nebo o pár kapek více či méně vybraného alkoholu. Domácí likéry tak svou chutí a konzistencí často předčí i kupované produkty, jejichž cena dokáže často vyšplhat až závratně vysoko. Vyzkoušejte některý z námi vybraných receptů. Věřte, že na likér z obchodu si už ani nevzpomenete.

Inspirujte se recepty níže a připravte si domácí a originální!

Vánoční likér z ledových kaštanů

Tento sametově jemný likér z ledových kaštanů je tak dobrý, že doporučujeme připravit hned dvojitou dávku. Máte ve svém okolí milovníky čokolády? Obdarujte je jedlým dárkem v podobě lahve naplněné sladkým likérem. Olizovat se budou až za ušima.

Kouzelný vaječný koňak

Lahodný vaječňák je vánoční klasika, kterou si můžete naplnit nejen skleničky. Kouzelným vaječným koňakem, který pro vás připravil časopis F.O.O.D., vyladíte k dokonalosti také zmrzlinové poháry a krémy. Upečete s ním výtečnou jablečnou bábovku či řezy a uvaříte pravou alžírskou kávu s kopcem šlehačky.  

Veganský „vaječný“ likér

Pokud patří někdo z vašich blízkých mezi vyznavače jiného způsobu stravování, jako je např. veganství, překvapte ho veganským „vaječným“ likérem. O jeho výjimečnou chuť se zasloužila kombinace kokosového mléka, kešú oříšků, vanilkového extraktu, skořice, muškátového oříšku a bourbonu, který nápoj nejen provoní, ale dodá mu také na síle.

Výborný karamelový likér

Na tento výborný karamelový likér budete potřebovat jen čtyři ingredience. Slazené zahuštěné mléko, karamelový pudinkový prášek, mléko a hnědý rum. Když si navíc zakoupíte salko již předem karamelizované, tento lahodný likér budete mít připravený vcukuletu. Než se otočíte, budete sedět se sklenkou v ruce na pohovce a užívat si svátečního času klidu a pohody.

Citronový likér

Svěží vůně citronové kůry k Vánocům zkrátka patří. Dodat úžasné aroma ale dokáže nejen lineckému cukroví. Šťáva a kůra z oblíbeného citrusu je také základem citronového likéru, který si vychutnáte zejména v zimním období. Ale pozor, i tento nápoj je jen pro plnoleté.

Autor: VDŠ