Test vaječných koňaků z cukráren i supermarketů: Které nám chutnaly nejvíce?

11. prosince 2023 • 03:15

Dobrý vaječný likér (nebo, chcete-li, vaječný koňak či vaječňák) patří k Vánocům stejně jako svařené víno a cukroví. Pro někoho jde o nezbytnou surovinu k přípravě cukroví, někdo si jím rád zpříjemní adventní chvíle. A někdo si ho rád každý rok vyrábí doma sám, zatímco jiní si ho raději koupí už hotový. A že je z čeho vybírat! Kromě supermarketů má v předvánočním období vaječňák v nabídce i spousta cukráren, kaváren nebo restaurací. Abychom vám usnadnili výběr, ochutnali jsme v redakci některé z nich za vás. A ukázalo se, že ani za hodně peněz nemusíte mít hodně muziky.

Vaječňák není žádným českým ani novodobým vynálezem. Připravoval se už ve středověku, hlavně v západní Evropě, kde byl oblíbeným svátečním nápojem bohatých. Jedině ti si ho mohli dovolit, protože lihoviny, ze kterých se nápoj vyráběl, i další potřebné suroviny, hlavně vejce, byly hodně drahé. Ve Francii se mu tehdy říkalo lait de poule neboli kuřecí mléko. V 18. století se pak vaječný likér rozšířil i do Ameriky a díky Georgi Washingtonovi, který ho podával návštěvám, se stal oblíbenou vánoční tradicí. 

Domácí vaječňák si můžete připravit podle jednoduchého receptu>>>

Video se připravuje ...

Stačí pár kvalitních surovin

Základem dobrého vaječného likéru jsou samozřejmě kvalitní suroviny. Jak už název napovídá, neměla by v něm chybět čerstvá vejce, dále cukr, vanilka, kondenzované mléko, smetana nebo mléko a samozřejmě alkohol. Právě ten nejvíc ovlivňuje výslednou chuť. Nejčastěji se používá tuzemák nebo pravý rum z cukrové třtiny, také brandy, pro jemnější chuť pak whisky nebo bourbon a setkat se můžete i s vaječňáky z vodky. I obsah vajec, konkrétně žloutků, je důležitý. Právě na něm záleží, zda se vaječňák může nazývat vaječným likérem (musí mít v 1 litru nejméně 140 g vaječných žloutků), nebo jen likérem s obsahem vajec (musí mít nejméně 70 g žloutků v 1 litru hotového výrobku). Pokud připravujete vaječný likér doma, je samozřejmě jen na vás, kolik žloutků do něj přidáte. Existují i verze zcela bez vajec. Co je ale důležité – nechte vaječný likér dostatečně uležet, aby se všechny chutě náležitě propojily.

Máte chuť vyrobit si vaječňák doma? Zkuste tyto recepty:

Kouzelný vaječný koňak se smetanou a kondenzovaným mlékem

Vaječný likér se salkem a smetanou

Vaječný likér z domácího kondenzovaného mléka

Veganský vaječný likér s bourbonem

Vaječný koňak bez vajec

Vaječný koňak bez alkoholu

Vaječný koňak vařený (recept z roku 1930)

Jak nám chutnaly kupované vaječňáky?

Otestovali jsme pro vás několik vaječných koňaků, které jsme nakoupili v cukrárnách, kavárnách, ale i v supermarketech. To nejlepší jsme si slibovali od cukráren, nicméně i v supermarketu se dá pořídit vaječňák, který svou chutí neurazí a možná předčí i některé z těch luxusnějších. Podívejte se na výsledky.

Vaječný likér by měl obsahovat nejméně 140 g žloutků na litr hotového výrobku. Vaječný likér by měl obsahovat nejméně 140 g žloutků na litr hotového výrobku. • Autor: profimedia.cz

Vaječné likéry ze supermarketů

U vaječňáku ze supermarketu nečekáte velké zázraky ani suroviny, jako je pravá vanilka nebo rum z cukrové třtiny. To vše se samozřejmě projeví v nižší ceně, díky které přivřete oči nad přídavkem různých aromat a barviv. Nicméně i na likéru vyrobeném z melasového lihu si můžete celkem pochutnat.

Božkov vaječný likér: Klasika, která neurazí

500 ml, 139 Kč

Vaječňák z Božkova se vyrábí z melasového lihu a obsahuje mléko. Někomu přišel trochu silnější a barva příliš světlá, přestože je dobarvovaný syntentickým barvivem, chuťově ale není špatný. Shodli jsme se, že je to taková očekávaná klasika. Jak poznamenala jedna z kolegyň: „Jako škodovka.“

La Bohéma vaječný likér: Příjemné překvapení

500 ml, 79,90 Kč (koupeno v akci)

Vaječný likér La Bohéma od slovenského výrobce St. Nicolaus obsahuje místo klasického mléka zahuštěné slazené plnotučné mléko. Má hezky žlutou barvu díky přírodnímu barvivu luteinu, je tak akorát hustý a nakonec jsme se shodli, že nám ze všech supermarketových vaječňáků chutnal nejvíc.  

Vaječný sen: Silný a řídký

500 ml, 149,90 Kč

Vaječný likér z Palírny U Zeleného stromu se vyrábí podle tradiční receptury. Obsahuje mléko a dobarvuje se syntetickými barvivy. Připadal nám poměrně řídký, hodně silný a chuťově spíš podprůměrný.

Vaječný likér Náš kraj: Vejce nezapře 

500 ml, 99,90 Kč

Od vaječného likéru z Lidlu jsme si hodně slibovali, bohužel nás dost zklamal. Oproti ostatním vaječňákům ze supermarketů obsahuje o procento víc vaječných žloutků, a možná proto v něm jsou cítit víc, než je příjemné. Většina z nás si na něm moc nepochutnala. Oceňujeme ale, že je barvený přírodním barvivem kurkuminem.

Vaječné likéry z cukráren nebo e-shopů

Bartida Vaječňák: Hodně barevný a ostrý

1 l, 424,90 Kč

Vaječňák od Bartidy je až nápadně žlutý, což některé z nás spíš odrazovalo. Také obsahuje jen vanilkové aroma místo pravé vanilky. Chuť mu dodává smetana, třtinový rum a malt whisky. Na někoho bylo toho alkoholu trochu moc, některým ale silnější a ostřejší alkoholová chuť vyhovovala.

IF Ivety Fabešové: Sladký a řídký

500 ml, 499 Kč

Vaječňák od známé cukrářky láká už na první pohled krásnou lahví a spoustou vanilkových semínek usazených na dně. Iveta Fabešová vaječňák vyrábí z výběrového karibského rumu, salka, smetany, kondenzovaného mléka, žloutků a vanilky. Bohužel nás trochu zklamal. Nejčastějšími výtkami bylo: příliš řídký, příliš sladký a málo alkoholu. Mnozí ho přirovnávali k sladkému mléku v tubě.  

Vaječný likér Věneček z Cukrárny Myšák: Klasika jako od babičky

500 ml, 495 Kč

Za nás jasný favorit, který se nejvíc podobá typickému českému vaječňáku připravenému podle tradičních receptur. U Myšáka nijak neexperimentují, vaječňák dělají z poctivé smetany, vajec, vanilky a tuzemáku. A dělají ho hodně dobře. Je tak akorát hustý, příjemně sladký a krásně voní. Jediné, co mu někteří vytýkali, je příliš jemná chuť, ve které není tolik cítit alkohol. Nicméně i tak jsme se shodli, že je skvělý.

Vaječný koňak od Cukráře Skály: Jako koňaková špička

350 ml, 349 Kč

Pražský cukrářský podnik nabízí dvě verze vaječného koňaku – klasický a karamelový. My jsme ochutnali klasiku, která se u Skály vyrábí z mléka, smetany, žloutků, tuzemáku, vanilky a přidává se i anýz a citron. Nejčastější výtkou bylo, že je moc řídký, příliš sladký a jsou v něm cítit vejce. Nicméně pokud odhlédneme od tekutější konzistence, chuťově není vůbec špatný. Hodně připomíná koňakovou špičku.

Vychutnejte si v předvánočním období i dobrý svařák>>>

Video se připravuje ...

 

 

Autor: Anna Kopečková