Gastrohoroskop na květen: Jakým jídlem potěšíte Býka a co bude chutnat Střelci?

2. května 2023 • 08:00

Astrologie vám nemusí dávat jen nahlédnutí do blízké či vzdálenější budoucnosti nebo radu, s jakým znamením budete tvořit nejvhodnější pár. Může vás inspirovat i při vaření. Jaká jídla budou podle hvězd v květnu ideální pro vaše znamení zvěrokruhu?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Beran je znamení plné vášně, které nemá rádo nudu. V životě ani v jídle. Do všeho se vrhá s nadšením, jen mu chybí trpělivost. Jako ohnivé znamení miluje všechna pikantní a hodně kořeněná jídla. A důležité je také to, aby jejich příprava nezabrala moc času, takže žádné dlouhé pečení nebo vaření.

Ideálním květnovým jídlem pro Berana bude jistě bezmasé indické kari se špenátovými listy posypané čerstvým koriandrem nebo salát ze štiplavé rukoly a manga s pikantní zálivkou.

Beranům jistě bude chutnat i grilovaný sýr halloumi>>>

Video se připravuje ...

Býk ( 21. 4. – 21. 5.)

Býk je požitkář se skvěle vyvinutými smysly, zejména chutí. Není vybíravý, ale potrpí si na kvalitu a občas uvítá i něco luxusnějšího. A nejspokojenější je, když může zasednout ke stolu plnému lahůdek. To s ním pak není řeč, dokud ze stolu nezmizí poslední dobrota.

Delikatesa, jako je chřest v parmské šunce, Býka nezklame Delikatesa, jako je chřest v parmské šunce, Býka nezklame • Autor: iStock

Bude to právě Býk, který vyrazí mezi prvními na jarní farmářské trhy, a určitě ho uvidíte někde v parku, jak si vychutnává první letošní piknik. Rozhodně by neměl propásnout sezónu chřestu a měl by si ho připravit třeba s těstovinami nebo ho obalit v parmské šunce a vychutnat si ho s olivovou majonézou.

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci jsou, pokud jde o jídlo, pravým opakem Býků. Nepotřebují plné talíře, stačí jim malé porce a úplně nejlepší je, když mohou průběžně něco uzobávat a mají z čeho vybírat. Blíženci jsou proměnlivé znamení a naprosto je ubíjí stále dokola se opakující pokrmy. Jsou také velmi zvídaví a strašně moc mluví. I u jídla.

Zeleninové jídlo šakšuka je pro upovídané Blížence jako dělané Zeleninové jídlo šakšuka je pro upovídané Blížence jako dělané • Autor: iStock

V květnu by Blížence mohly potěšit nové brambory, které se dají udělat na spoustu možných způsobů, třeba jako salát s rukolou a jogurtovým dresinkem. Ideálním pokrmem by pro ně mohla být i šakšuka. O původu tohoto zeleninového jídla pak mohou dlouze přednášet.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Rak je labužník. Miluje domácí jídla a rodinnou pohodu, když se všichni sejdou u jednoho stolu. I on dává přednost kvalitním surovinám a obzvlášť miluje různé moučníky a dezerty, což je u Raka trochu kámen úrazu, protože po nich rychle přibírá na váze.

Rak je vodní znamení a ocení spoustu čerstvé zeleniny, která je plná vody Rak je vodní znamení a ocení spoustu čerstvé zeleniny, která je plná vody • Autor: iStock

Jako vodnímu znamení Rakům na jaře rozhodně prospěje zelenina plná vody. Do křupavého jarního salátu můžete zakomponovat nejrůznější druhy – sladký jarní hrášek, čerstvý špenát, mladý zelený chřest i ředkvičky. A když už vás přepadne chuť na sladké, vyřešte to třeba domácím jahodovým sorbetem.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lev se rád dobře nají. Patří k nejvybíravějším znamením zvěrokruhu a jen tak něco ho neuspokojí. Má rád, když je jídlo nějakým způsobem unikátní, lákavé na pohled a pikantnější. Lev potřebuje jíst jako král, což neznamená, že musí mít na talíři kus masa. I mezi Lvy se najdou vegetariáni a vegani.

Lev se rád dobře nají a grilovaný steak mu bude naprosto vyhovovat Lev se rád dobře nají a grilovaný steak mu bude naprosto vyhovovat • Autor: iStock

Radost Lvům určitě udělá teplejší počasí, které láká ven ke grilům. Správný Lev určitě nepohrdne šťavnatým grilovaným steakem, ale stojí za to zkusit ogrilovat i steaky z květáku nebo sýr halloumi.

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panna potřebuje mít ve všem pořádek, potrpí si na správnou životosprávu (má totiž citlivější žaludek) a všechno musí být dokonalé. I Panna má ráda dobré jídlo, na rozdíl od Lva ale nepotřebuje nic okázalého. A co je pro ni velmi důležité – jídlo by mělo být zdravé.

Barevné jarní závitky se třemi omáčkami Barevné jarní závitky se třemi omáčkami • Autor: F.O.O.D.

Jaro se spoustou čerstvé zeleniny a bylinek je pro Panny hotovým požehnáním. Spousta křupavé zeleniny se dá využít při přípravě barevných jarních závitků, které jsou potěšením pro chuťové buňky i pro oči. Vynikající zeleninu si Panny mohou připravit také na grilu, se sýrem feta a argentinskou omáčkou chimichurri.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy jsou velkými milovníky jídla. A jsou to také velcí estéti. Vládne jim totiž planeta lásky a krásy Venuše, takže by každý servírovaný pokrm měl být i pastvou pro oči. Často si dávají záležet na závěrečném zdobení. Váhy milují různé společenské akce spojené s jídlem. Jídlo je pro ně událost a mělo by být dokonalé ve všech směrech.

Krásné jahodové ravioly pro Váhy Krásné jahodové ravioly pro Váhy • Autor: iStock

Rozkvetlý květen Vahám jistě udělá radost výběrem čerstvých surovin i jejich barevností. Právě tu mohou využít při pečení barevné jarní snídaňové pizzy. Estetické cítění Vah jistě uspokojí i jahodové ravioly.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Tajemný Štír není příliš vybíravý. Sní v podstatě cokoli a nepotřebuje ani okázalé hostiny. Klidně se nají někde potají a sám. Štír také jí až ve chvíli, kdy má hlad. A je jedno, jestli je to ve dne, nebo v noci. Mnozí Štíři tak patří k pravidelným nočním vyjídačům lednice.

Štírovi udělá radost dobré maso se spoustou zeleniny Štírovi udělá radost dobré maso se spoustou zeleniny • Autor: iStock

Co Štírům udělá radost, je maso a k němu hodně zeleniny. Na květen ideální kombinace. Zkuste třeba kuřecí prsa v parmazánu se salátem. Nebo nějakou rybu, protože Štír je vodní znamení. Co třeba pstruzi s čerstvými jarními bylinkami a salsou?

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Ani Střelec si jako vzdušné znamení nepotrpí na stereotyp. Miluje exotická a netradiční jídla a nebojí se experimentovat s kořením a různým kombinováním chutí. Také se rád nají v dobré společnosti.

Pro Střelce připravte piknik, na kterém můžete servírovat třeba quiche s chřestem Pro Střelce připravte piknik, na kterém můžete servírovat třeba quiche s chřestem • Autor: iStock

Když tedy pro Střelce v květnu uspořádáte piknik s dobrým jídlem, bude šťastný. Podávat na něm můžete chřestový quiche a banánové lívance s kokosem a mákem.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Praktický a důsledný Kozoroh dokáže být v jídle skromný. Kvalita je pro něj důležitější než kvantita. Také nemá moc rád experimenty a mnohem víc si pochutná na něčem tradičním, co důvěrně zná. Hodně se zajímá i o původ surovin, ze kterých se jídlo vaří.

Kozoroh ocení koprovku s čerstvým koprem a vejcem Kozoroh ocení koprovku s čerstvým koprem a vejcem • Autor: F.O.O.D.

Když si Kozoroh zajde v květnu na farmářské trhy třeba pro čerstvý kopr a udělá z něj klasickou koprovku se ztraceným vejcem nebo kulajdu, bude naprosto spokojený.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou pověstní svými originálními nápady, které nezřídka bývají až geniální. Proto i v kuchyni velmi rádi experimentují a nenechávají se svázat nějakými kuchařskými knihami. Vybírají si také kvalitní potraviny, nesnášejí náhražky a často to bývají vegetariáni.

Vodnář rád využije v kuchyni nejrůznější bylinky, třeba medvědí česnek do polévky Vodnář rád využije v kuchyni nejrůznější bylinky, třeba medvědí česnek do polévky • Autor: iStock

V jarním období by Vodnářům mohlo velkou radost udělat jen to, když budou moci chutně a nápaditě využít v kuchyni čerstvou zeleninu a bylinky, třeba do polévky z medvědího česneku s pestem nebo první letošní rebarboru do originálního dezertu z mascarpone.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby, poslední znamení zvěrokruhu, mají v sobě tak trochu od každého z předchozích znamení. Ryby vaří kreativně, často stylem co dům dal nebo vymýšlejí různé kombinace ingrediencí, někdy až neuvěřitelné. A k jídlu přistupují velmi láskyplně. Ryby jsou vodní znamení, proto milují polévky, ať už jsou to vývary nebo krémy, a také ryby v nejrůznějších úpravách. 

Ryby ocení i dobrou rybu na talíři, samozřejmě se spoustou zeleniny Ryby ocení i dobrou rybu na talíři, samozřejmě se spoustou zeleniny • Autor: iStock

V květnu si Ryby mohou uvařit třeba krémovou polévku z čerstvého hrášku s domácími chipsy a mohla by je zaujmout i neobvyklá úprava kapra s rebarborovým čatní a opečenými bramborami. Určitě je nezklame ani losos s restovanou zeleninou.

Video se připravuje ...
Autor: AK