Farmářské trhy: Průvodce nákupem a recepty nejen na víkend

15. dubna 2021 • 00:00

Chystáte se o víkendu na procházku spojenou s nákupem čerstvých surovin? Farmářské trhy můžou být skvělým zpestřením dne, ale také zklamáním. Pokud dorazíte pozdě a váš oblíbený stánek už má téměř vyprodáno nebo neseženete ten správný kus masa za dobrou cenu, pro který jste přišli, budete možná muset změnit plány a uvařit něco jiného. Přinášíme pár tipů, jak si trhy náležitě užít, a inspiraci na recepty z farmářských surovin.

Neplánujte

Pokud nemíříte na jistotu pro suroviny za svým oblíbeným trhovcem, neplánujte před nákupem konkrétní recepty. Nejprve si trhy projděte a zmapujte nabídku a ceny. V průběhu už vás možná začnou napadat pokrmy, které byste ze surovin uvařili, a při druhém kolečku po trzích už sáhnete jen po tom potřebném dle svého výběru.

Přivstaňte si

Měli jste chuť na poctivý bochník chleba od oblíbeného pekaře, ale nezbyl už ani jeden? Trhovci většinou dojíždí i z velkých dálek a jejich zásoby jsou omezené. Nejrychleji mizí právě pečivo, vejce nebo žádané kousky masa za výhodnou cenu.

Pozor na trvanlivost

Pokud se na trzích rádi zapovídáte nebo si jejich návštěvu zkrátka užíváte natolik, že jste schopni zdržet se i několik hodin, pozor na skladování potravin. Obzvlášť v horkých měsících se vyplatí začít nákupy zeleninou, ovocem a pečivem a mléčné produkty či maso a ryby zakoupit až na konec. Stejně tak myslete na to, že většina produktů z farmářských trhů je čerstvá a jejich trvanlivost je omezená, některé tedy budete muset zpracovat do pár dnů, případně je doma aspoň zamrazit, nasušit nebo jinak uchovat na delší dobu.

Poctivá jídla drsných horalů podle původních receptur: Krkonošské kyselo i tyrolské knedlíky

Je to opravdu farmářské?

Podle farmářského kodexu smí zboží na farmářských trzích pocházet jen od farmářů nebo výrobců potravin, kteří garantují původ zboží z vlastních zdrojů. I tak se ale na první pohled může zdát, že některé stánky na farmářské trhy nepatří. Proto by měly být vždy řádně označené nebo na vyžádání poskytnout informace o původu, aby se zákazníci mohli zorientovat.

Termíny trhů

Kdy na trhy vyrazit se dozvíte na oficiálních informačních portálech pro vaše město. Protože ke znovuotevření trhů došlo teprve před pár dny, doporučujeme také podívat se na aktuální opatření, která najdete v tomto odkazu.

Recepty

Inspirujte se recepty, na které seženete většinu surovin na farmářských trzích:

Kuře na kmíně se zelím

Pórková polévka

Bramborové nočky s medvědím česnekem

Pečený bůček

Cuketový salát s omáčkou z grilovaných paprik

Tvarohové knedlíky s jahodami

Mandlový koláč s pošírovanými hruškami

Domácí pesto

Autor: MM