Báleše: Znáte specialitu kraje, který byl předlohou Joži Uprky?

14. dubna 2021 • 00:00

Beleše jsou na našem území specialitou Slovácka. Kulinářská tradice této oblasti na jihovýchodě Moravy byla částečně ovlivněna slovenskou a maďarskou kuchyní, a tak zde zdomácněly například jak pagáče, tak právě beleše. Na báleších, jak se jim také říká, si můžete pochutnat naslano i nasladko. A kterou že variantu vyzkoušet jako první? Dovolíme si říci, že druhá – ta sladká je rozšířenější a tedy i oblíbenější. Přenesme si kousek tohoto malebného kraje, který byl celoživotní předlohou děl malíře Joži Uprky, na náš stůl a okusme sladký kousek místní kuchyně.  

Co to tedy ty beleše vlastně jsou? Tohle kulaté pečivo připravované z kynutého těsta se podobně jako bramborové placky tradičně opéká na rozpálených plátech kamen, dnes již tedy povětšinou nasucho na pánvi. Je ale možné jej také smažit ve vyšší vrstvě oleje. Obměn tohoto pečiva je opravdu nespočet. Báleše si proto můžete vychutnat jak samotné, tak například jako přílohu k polévce.

My jsme pro vás vybrali recept na beleše smažené, které se na závěr sypou skořicovým cukrem. Pokrm provoněný moravským venkovem si však můžete také dopřát se švestkovými povidly a mákem nebo měkkým tvarohem – podobně jako bavorské vdolečky. Pokud se však rozhodnete upéct placičky, ať již samotné nebo dokonce plněné, nasucho na pánvi nebo kamnech, nezapomeňte povrch vždy potřít rozpuštěným sádlem, popřípadě máslem. Jedině tak budou totiž krásně vláčné. Báleše jsou zkrátka recept, který v tomto chladném týdnu jako když najdete! Co říkáte, necháte se zlákat a pustíte se do jejich přípravy?

Beleše

Doba přípravy: 40 minut + 70 minut kynutí

Počet kusů: 20

Na beleše podle časopisu F.O.O.D. si připravte:

  • 250 ml polotučného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 45 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • olej
  • sůl
  • moučkový cukr na posypání
  • mletá skořice na posypání

1) Zahřejte 100 ml mléka a rozmíchejte v něm 100 g mouky, 15 g cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek, asi 10 minut.

2) Smíchejte zbytek mouky s cukrem, vmíchejte vejce s kváskem a nechte 1 hodinu kynout. Z těsta tvořte kuličky o velikosti vejce a nechte je na válu ještě 10 minut kynout.

3) Smažte je z obou stran dozlatova ve vyšší vrstvě oleje. Smíchejte moučkový cukr se skořicí a beleše jím bohatě posypejte.

Autor: VDŠ