Vepřová žebírka: Tuhle dobrotu zvládnete i bez grilu!

2. dubna 2021 • 00:00

Dokonalým pečeným žebírkům na asijský způsob, ovoněným česnekem, kořením pěti vůní a chilli zkrátka neodoláte. Žebra v lahodné marinádě posypaná praženým sezamem, čerstvým koriandrem, jarní cibulkou a chilli papričkou mile překvapí i opravdové gurmány!

Pravou delikatesou jsou krásně vypečená vepřová žebra v opojné marinádě. Podle videa v galerii je připravíte raz dva. A pokud vám náhodou nějaké to žebírko zbyde, nechte se inspirovat dalším tipem od Koko – na asijskou plněnou bagetu ve videu na konci článku. 

Vepřová žebra recept

Počet porcí: 1 velká porce nebo 2 malé

Příprava a pečení: 115 minut

Suroviny:      

  • 1 kg nízkých vepřových žebírek (short ribs)
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce koření pěti vůní
  • 2 lžíce olivového nebo arašídového oleje
  • čerstvý zázvor velikosti palce
  • 3 stroužky česneku
  • chilli flocks dle chuti
  • 6 lžic teriyaki nebo sójové omáčky
  • 2 lžíce tekutého medu nebo javorového sirupu
  • 3 lžíce rýžového octa
  • cca 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 jarní cibulky

K servírování:

  • pražený sezam
  • čerstvý koriandr
  • jarní cibulka
  • chilli paprička

Připravte si k žebírkům také čerstvou domácí bagetu!

Postup:

1. Z nízkých žebírek stáhněte blanku. Poté je rozdělte na jednotlivá žebírka. Osolte, opepřete. Posypte kořením pěti vůní (badyán, skořice, fenykl, nové koření, hřebíček) a vetřete ho do masa.

2. Připravte si pánev, která může do trouby, nebo pekáč, který může na plotýnku. Do nádobí vlijte trochu olivového nebo arašídového oleje a žebírka do něj naskládejte vypouklou stranou dolů.

3. Oloupejte si zázvor, nakrájejte ho na tenké plátky, to samé udělejte i s česnekem.

4. Začněte obracet žebírka a opékejte po všech stranách. Když budou dohněda, posypte je zázvorem, česnekem a chilli vločkami, zakápněte teriyaki omáčkou, případně sójovou. Přidejte tekutý med a rýžový ocet. Vše zalijte (kuřecím) vývarem.

5. Přiveďte k varu a ochutnejte. Chuť by měla být o něco méně slanější, než byste si přáli (ještě dojde k redukci).

Tuhle marinádu na gril podle Zdeňka Pohlreicha hravě zvládnete!

6. Pokrájejte jarní cibulky a vhoďte je do pánve.

7. Poté žebírka dejte do předehřáté trouby na 160 °C. Pečte 45 min. Poté otočte a pečte dalších 45 minut. Ke konci marináda zhoustne a ztmavne.

8. Po upečení ještě polijte výpekem a posypte praženým sezamem, čerstvým koriandrem, chilli papričkami a pokapejte limetkou.

Bageta v asijském stylu s vepřovým masem ze žebírek:

Autor: DF, Mall TV