Vepřová žebírka: Tuhle dobrotu zvládnete i bez grilu!

30. března 2025 • 04:34

Dokonalým pečeným žebírkům na asijský způsob, ovoněným česnekem, kořením pěti vůní a chilli lze jen těžko odolat. V této úpravě velmi mile překvapí i opravdové gurmány, a vychutnat si je můžete, i když venku není počasí na grilování. Pečou se totiž v troubě!

Kásně vypečená vepřová žebra v opojné marinádě jsou opravdová delikatesa. Příprava není vůbec složitá, a pokud vám náhodou nějaké to žebírko zbyde, nechte se inspirovat dalším tipem – na asijskou plněnou bagetu.

Máte-li rádi žebra na grilu, můžete na ně použít tuto marinádu:

Video se připravuje ...

Vepřová žebra na asijský způsob

Počet porcí: 1 velká porce nebo 2 malé

Příprava a pečení: 115 minut

Vepřová žebírka jsou tou pravou delikatesou Vepřová žebírka jsou tou pravou delikatesou • Autor: Mall TV

Suroviny:      

  • 1 kg nízkých vepřových žebírek (short ribs)
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce koření pěti vůní
  • 2 lžíce olivového nebo arašídového oleje
  • čerstvý zázvor velikosti palce
  • 3 stroužky česneku
  • chilli flocks dle chuti
  • 6 lžic teriyaki nebo sójové omáčky
  • 2 lžíce tekutého medu nebo javorového sirupu
  • 3 lžíce rýžového octa
  • cca 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 jarní cibulky

K servírování:

  • pražený sezam
  • čerstvý koriandr
  • jarní cibulka
  • chilli paprička

Připravte si k žebírkům také čerstvou domácí bagetu!

Postup:

1. Z nízkých žebírek stáhněte blanku. Poté je rozdělte na jednotlivá žebírka. Osolte, opepřete. Posypte kořením pěti vůní (badyán, skořice, fenykl, nové koření, hřebíček) a vetřete ho do masa.

2. Připravte si pánev, která může do trouby, nebo pekáč, který může na plotýnku. Do nádobí vlijte trochu olivového nebo arašídového oleje a žebírka do něj naskládejte vypouklou stranou dolů.

3. Oloupejte si zázvor, nakrájejte ho na tenké plátky, to samé udělejte i s česnekem.

4. Začněte obracet žebírka a opékejte je po všech stranách. Když budou dohněda, posypte je zázvorem, česnekem a chilli vločkami, zakápněte teriyaki, případně i sójovou omáčkou. Přidejte tekutý med a rýžový ocet. Vše zalijte (kuřecím) vývarem.

5. Přiveďte k varu a ochutnejte. Chuť by měla být o něco méně slanější, než byste si přáli (ještě dojde k redukci).

6. Pokrájejte jarní cibulky a vhoďte je do pánve.

7. Poté žebírka dejte do předehřáté trouby na 160 °C a pečte 45 minut. Pak je otočte a pečte dalších 45 minut. Ke konci marináda zhoustne a ztmavne.

8. Po upečení žebírka polijte výpekem a posypte praženým sezamem, čerstvým koriandrem, chilli papričkami a pokapejte limetkou.

Bageta v asijském stylu

Pokud by se náhodou stalo, že vám pár žebírek zbyde, oberte z nich maso a dejte ho v krabičce do lednice. Až budete mít hlad, připravte si tuto bagetu v asijském stylu.

Bageta v asijském stylu Bageta v asijském stylu • Autor: Mall.tv

Co budete potřebovat:

  • 1 střední francouzskou bagetu
  • hrst masa obraného z pečených žebírek
  • kousek okurky
  • 1/2 mrkve
  • 3 ředkvičky
  • 1 jarní cibulku
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1/2 lžičky cukru
  • šťávu z 1/2 limetky
  • 3 lžíce majonézy
  • sriracha chilli omáčku
  • chilli papričku
  • čerstvý koriandr

Postup

1. Oberte ze žeber maso a buď ho rovnou použijte do bagety, nebo nechte klidně i dva dny v ledničce. Oloupejte mrkev a okurku, škrabkou je nakrájejte na tenounké plátky, ty mrkvové ještě rozdělte na třetiny. Pokrájejte na plátky také ředkvičku nebo ředkev a jarní cibulku nebo šalotku. Zeleninu vložte do misky, přidejte k ní sójovou omáčku a trochu cukru, zakápněte limetovou šťávou a promíchejte rukama. Zelenina začně měknout a pouštět vodu.

2. Maso krátce ohřejte na pánvi, přilijte klidně trochu vody a/nebo sójové omáčky.

3. Bagetu rozpulte a podélně rozkrojte, ale nedokrojte. Obě půlky rozevřete, potřete majonézou, případně jednu stranu paštikou (ano, čtete správně, dělá se to tak), chilli omáčkou.

4. Ze zeleniny důkladně vymačkejte vodu a vložte do bagety a za ní hned následuje to skvělé maso. Dochuťte koriandrem, a pokud se nebojíte, tak i chilli papričkou.

Autor: red