Vepřová žebírka: Tuhle dobrotu zvládnete i bez grilu!
Dokonalým pečeným žebírkům na asijský způsob, ovoněným česnekem, kořením pěti vůní a chilli lze jen těžko odolat. V této úpravě velmi mile překvapí i opravdové gurmány, a vychutnat si je můžete, i když venku není počasí na grilování. Pečou se totiž v troubě!
Kásně vypečená vepřová žebra v opojné marinádě jsou opravdová delikatesa. Příprava není vůbec složitá, a pokud vám náhodou nějaké to žebírko zbyde, nechte se inspirovat dalším tipem – na asijskou plněnou bagetu.
Máte-li rádi žebra na grilu, můžete na ně použít tuto marinádu:
Vepřová žebra na asijský způsob
Počet porcí: 1 velká porce nebo 2 malé
Příprava a pečení: 115 minut
Vepřová žebírka jsou tou pravou delikatesou
Suroviny:
- 1 kg nízkých vepřových žebírek (short ribs)
- sůl
- pepř
- 2 lžíce koření pěti vůní
- 2 lžíce olivového nebo arašídového oleje
- čerstvý zázvor velikosti palce
- 3 stroužky česneku
- chilli flocks dle chuti
- 6 lžic teriyaki nebo sójové omáčky
- 2 lžíce tekutého medu nebo javorového sirupu
- 3 lžíce rýžového octa
- cca 250 ml kuřecího vývaru
- 2 jarní cibulky
K servírování:
- pražený sezam
- čerstvý koriandr
- jarní cibulka
- chilli paprička
Připravte si k žebírkům také čerstvou domácí bagetu!
Postup:
1. Z nízkých žebírek stáhněte blanku. Poté je rozdělte na jednotlivá žebírka. Osolte, opepřete. Posypte kořením pěti vůní (badyán, skořice, fenykl, nové koření, hřebíček) a vetřete ho do masa.
2. Připravte si pánev, která může do trouby, nebo pekáč, který může na plotýnku. Do nádobí vlijte trochu olivového nebo arašídového oleje a žebírka do něj naskládejte vypouklou stranou dolů.
3. Oloupejte si zázvor, nakrájejte ho na tenké plátky, to samé udělejte i s česnekem.
4. Začněte obracet žebírka a opékejte je po všech stranách. Když budou dohněda, posypte je zázvorem, česnekem a chilli vločkami, zakápněte teriyaki, případně i sójovou omáčkou. Přidejte tekutý med a rýžový ocet. Vše zalijte (kuřecím) vývarem.
5. Přiveďte k varu a ochutnejte. Chuť by měla být o něco méně slanější, než byste si přáli (ještě dojde k redukci).
6. Pokrájejte jarní cibulky a vhoďte je do pánve.
7. Poté žebírka dejte do předehřáté trouby na 160 °C a pečte 45 minut. Pak je otočte a pečte dalších 45 minut. Ke konci marináda zhoustne a ztmavne.
8. Po upečení žebírka polijte výpekem a posypte praženým sezamem, čerstvým koriandrem, chilli papričkami a pokapejte limetkou.
Bageta v asijském stylu
Pokud by se náhodou stalo, že vám pár žebírek zbyde, oberte z nich maso a dejte ho v krabičce do lednice. Až budete mít hlad, připravte si tuto bagetu v asijském stylu.
Co budete potřebovat:
- 1 střední francouzskou bagetu
- hrst masa obraného z pečených žebírek
- kousek okurky
- 1/2 mrkve
- 3 ředkvičky
- 1 jarní cibulku
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1/2 lžičky cukru
- šťávu z 1/2 limetky
- 3 lžíce majonézy
- sriracha chilli omáčku
- chilli papričku
- čerstvý koriandr
Postup
1. Oberte ze žeber maso a buď ho rovnou použijte do bagety, nebo nechte klidně i dva dny v ledničce. Oloupejte mrkev a okurku, škrabkou je nakrájejte na tenounké plátky, ty mrkvové ještě rozdělte na třetiny. Pokrájejte na plátky také ředkvičku nebo ředkev a jarní cibulku nebo šalotku. Zeleninu vložte do misky, přidejte k ní sójovou omáčku a trochu cukru, zakápněte limetovou šťávou a promíchejte rukama. Zelenina začně měknout a pouštět vodu.
2. Maso krátce ohřejte na pánvi, přilijte klidně trochu vody a/nebo sójové omáčky.
3. Bagetu rozpulte a podélně rozkrojte, ale nedokrojte. Obě půlky rozevřete, potřete majonézou, případně jednu stranu paštikou (ano, čtete správně, dělá se to tak), chilli omáčkou.
4. Ze zeleniny důkladně vymačkejte vodu a vložte do bagety a za ní hned následuje to skvělé maso. Dochuťte koriandrem, a pokud se nebojíte, tak i chilli papričkou.