Vepřová žebírka: Tuhle dobrotu zvládnete i bez grilu!
Dokonalým pečeným žebírkům na asijský způsob, ovoněným česnekem, kořením pěti vůní a chilli zkrátka neodoláte. Žebra v lahodné marinádě posypaná praženým sezamem, čerstvým koriandrem, jarní cibulkou a chilli papričkou mile překvapí i opravdové gurmány!
Pravou delikatesou jsou krásně vypečená vepřová žebra v opojné marinádě. Podle videa v galerii je připravíte raz dva. A pokud vám náhodou nějaké to žebírko zbyde, nechte se inspirovat dalším tipem od Koko – na asijskou plněnou bagetu ve videu na konci článku.
Vepřová žebra recept
Počet porcí: 1 velká porce nebo 2 malé
Příprava a pečení: 115 minut
Suroviny:
- 1 kg nízkých vepřových žebírek (short ribs)
- sůl
- pepř
- 2 lžíce koření pěti vůní
- 2 lžíce olivového nebo arašídového oleje
- čerstvý zázvor velikosti palce
- 3 stroužky česneku
- chilli flocks dle chuti
- 6 lžic teriyaki nebo sójové omáčky
- 2 lžíce tekutého medu nebo javorového sirupu
- 3 lžíce rýžového octa
- cca 250 ml kuřecího vývaru
- 2 jarní cibulky
K servírování:
- pražený sezam
- čerstvý koriandr
- jarní cibulka
- chilli paprička
Připravte si k žebírkům také čerstvou domácí bagetu!
Postup:
1. Z nízkých žebírek stáhněte blanku. Poté je rozdělte na jednotlivá žebírka. Osolte, opepřete. Posypte kořením pěti vůní (badyán, skořice, fenykl, nové koření, hřebíček) a vetřete ho do masa.
2. Připravte si pánev, která může do trouby, nebo pekáč, který může na plotýnku. Do nádobí vlijte trochu olivového nebo arašídového oleje a žebírka do něj naskládejte vypouklou stranou dolů.
3. Oloupejte si zázvor, nakrájejte ho na tenké plátky, to samé udělejte i s česnekem.
4. Začněte obracet žebírka a opékejte po všech stranách. Když budou dohněda, posypte je zázvorem, česnekem a chilli vločkami, zakápněte teriyaki omáčkou, případně sójovou. Přidejte tekutý med a rýžový ocet. Vše zalijte (kuřecím) vývarem.
5. Přiveďte k varu a ochutnejte. Chuť by měla být o něco méně slanější, než byste si přáli (ještě dojde k redukci).
Tuhle marinádu na gril podle Zdeňka Pohlreicha hravě zvládnete!
6. Pokrájejte jarní cibulky a vhoďte je do pánve.
7. Poté žebírka dejte do předehřáté trouby na 160 °C. Pečte 45 min. Poté otočte a pečte dalších 45 minut. Ke konci marináda zhoustne a ztmavne.
8. Po upečení ještě polijte výpekem a posypte praženým sezamem, čerstvým koriandrem, chilli papričkami a pokapejte limetkou.
Bageta v asijském stylu s vepřovým masem ze žebírek: