Vyzkoušejte recept Laďky Něrgešové. Upečte si její jahodový koláč Jedna-duše

17. června 2022 • 00:00

Moderátorka pořadu Showtime na CNN Prima NEWS Laďka Něrgešová je nejen nesmírně zábavná a vtipná žena, ale také zdatná kuchařka a pekařka. A o své umění se ráda dělí i se svými fanoušky na sociálních sítích, kde pravidelně zveřejňuje recepty. Vyzkoušejte její rychlý kynutý koláč s jahodami a drobenkou.

Kynutému těstu se spousta lidí vyhýbá, ale není třeba se ho bát. Tvrdí to i Laďka Něrgešová, kterou můžete pravidelně vídat v pořadu Showtime a také v reality show Farmář hledá ženu na Primě. Dá se podle ní udělat jednoduše a tak nějak vznikl i název jejího koláče – Jedna-duše. A v období, kdy jsou jahody všude, zkrátka musí být jahodový. I když těsto musí kynout, do dvou hodin máte tuhle parádu na stole.

Jahodový koláč Jedna-duše podle Laďky Něrgešové

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 ml mléka
  • 1 sušené droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 60 g tuku
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 3/4 lžičky soli

Na tvarohovou náplň:

  • 1 plnotučný tvaroh
  • 1 sáček pudinkového prášku (vanilkového)
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na drobenku:

  • máslo
  • polohrubou mouku
  • krupicový cukr
  • vanilkový cukr

Postup:

1. Do mísy nalijte mléko, přisypte sušené droždí a důkladně rozmíchejte. Přidejte mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, cukr a sůl a vypracujte těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.

2. Mezitím očistěte jahody a nakrájejte je na půlky.

3. V misce rozmíchejte tvaroh, pudinkový prášek a oba druhy cukru. V další misce smíchejte změklé máslo, polohrubou mouku a oba druhy cukru a prsty zpracujte na drobenku.

4. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na kulatou placku zhruba centimetr vysokou. Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení, potřete zbylými bílky a tvarohovou náplní, ozdobte jahodami a nakonec bohatě posypte drobenkou. Dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte zhruba 20 minut.

TIP: Těsto můžete rozdělit i na víc částí a upéct z nich menší koláčky.

A jak to mají ostatní hvězdy?

Autor: AK