Mléčná pěna jako z kavárny i bez šlehače: Připravte si perfektní domácí latte!
Samotné slovo latte italsky znamená mléko a nejlepší je horké, vyšlehané do hutné pěny. Je jen na vás, čím si jej ochutíte a zda přidáte také kávu. Perfektní mléčnou pěnu zvládnete i bez šlehače, postačí vám jen obyčejná zavařovací sklenice! Vybrali jsme 3 skvělé recepty na ochucené latte, které vám zpříjemní sychravé dny brzkého jara.
Dokonale vyšlehanou mléčnou pěnu můžete dochutit jakýmkoliv sladidlem a kořením, které máte rádi. Pokud přidáte i kávu, během chvilky si budete užívat perfektní cafe latte jako z kavárny. Zkuste také domácí vaječný likér s tepelně upravenými žloutky à la crème anglaise. Přípravou vás provede pan Cuketka ve videu v galerii. Domácí vaječňák vám přijde vhod kdykoliv, k dochucení kávy nebo zakápnutí dezertů, obzvlášť pokud jste ho letos na Vánoce připravit nestihli.
Matcha latte
Množství: 2 hrnky
Čas na přípravu: 10 minut
Suroviny:
Postup:
1. Mléko zahřejte v rendlíku pozvolna za mírné teploty. Přelijte do mixéru nebo do zavařovací sklenice spolu s práškem matcha a medem a mixujte nebo třepte pár vteřin, dokud nezískáte čepici pěny.
2. Nápoj rozdělte do hrnků. Ihned podávejte.
Tip: Do mléka můžete přidat lžičku vanilkového extraktu nebo semínka vanilky i s luskem – ten ale před mixováním vyjměte.
Připravte si také domácí vanilkový extrakt – oživí každé latte nebo kávový nápoj:
Čokoládové latte s kořením
Množství: 2 sklenice
Čas na přípravu: 20 minut
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 květy badyánu
- 1 svitek skořice
- 80 g hořké čokolády, nejlépe 60%
- 1 lžíce kakaa holandského typu
Připravte si ke kávě také báječnou tvarohovou bábovku s jablky podle časopisu F.O.O.D.
Postup:
1. V rendlíku zahřejte dvě třetiny mléka s badyánem a skořicí, ale nenechte ho dojít k varu. Odstavte na 15 minut.
2. Mezitím najemno nakrájejte čokoládu a rozdělte ji do 2 hrnků. Z rendlíku vyjměte koření a mléko nalijte na čokoládu. Zbytek mléka zahřejte, a jakmile se začne vařit, přelijte je do malé zavařovačky, uzavřete víčkem a pořádně jím zatřeste, získáte tak mléčnou pěnu.
3. Pěnu rozdělte lžící do hrnků, horkou čokoládu posypte kakaem a ihned podávejte.
Tip: Mléko můžete přisladit cukrem nebo medem. Kdo si potrpí na jemné sladké chutě, ať využije mléčnou čokoládu.
Dýňovo-kokosové latte
Množství: 2 hrnky
Čas na přípravu: 25 minut
Suroviny:
- 250 ml kávy
- 250 ml kokosového mléka
- 1 květ badyánu
- 1 lžička semínek kardamomu
- 60 g dýňového pyré
- 1 lžička mleté skořice
- 2 špetky mletého zázvoru
- 2 špetky muškátového oříšku
- 2 lžíce medu
- plátky kokosu a kakao holandského typu na ozdobu
Postup:
1. Uvařte kávu a sceďte ji. Kokosové mléko zvolna zahřejte v kastrolu s badyánem a kardamomem, snižte teplotu na minimum a 10 minut zahřívejte i s kávou. Pak je sceďte přes jemné sítko do mixéru nebo zavařovací sklenice s víkem.
2. Přidejte dýňové pyré, skořici, zázvor, muškátový oříšek i med a mixujte nebo třepte, dokud se neobjeví pěna. Pěnu rychle lžící posbírejte do misky a kávu rozdělte do hrnků. Přidejte čepici pěny, ozdobte kokosem a kakaem, můžete přidat i špetku zázvoru a podávejte.
Tip: Pokud kokosové mléko namícháte s plnotučným kravským, docílíte tím lepší mléčné pěny.
Recepty pro vás připravil časopis F.O.O.D. Pro další skvělé nápady a inspiraci do vaší kuchyně můžete časopis zakoupit v elektronické podobě i do schránky bez poštovného ZDE >>>.
Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D.?