Mléčná pěna jako z kavárny i bez šlehače: Připravte si perfektní domácí latte!

10. března 2021 • 00:00

Samotné slovo latte italsky znamená mléko a nejlepší je horké, vyšlehané do hutné pěny. Je jen na vás, čím si jej ochutíte a zda přidáte také kávu. Perfektní mléčnou pěnu zvládnete i bez šlehače, postačí vám jen obyčejná zavařovací sklenice! Vybrali jsme 3 skvělé recepty na ochucené latte, které vám zpříjemní sychravé dny brzkého jara.

Dokonale vyšlehanou mléčnou pěnu můžete dochutit jakýmkoliv sladidlem a kořením, které máte rádi. Pokud přidáte i kávu, během chvilky si budete užívat perfektní cafe latte jako z kavárny. Zkuste také domácí vaječný likér s tepelně upravenými žloutky à la crème anglaise. Přípravou vás provede pan Cuketka ve videu v galerii. Domácí vaječňák vám přijde vhod kdykoliv, k dochucení kávy nebo zakápnutí dezertů, obzvlášť pokud jste ho letos na Vánoce připravit nestihli.

Matcha latte

Množství: 2 hrnky

Čas na přípravu: 10 minut

Suroviny:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička prášku matcha
  • 2 lžíce medu

Postup:

1. Mléko zahřejte v rendlíku pozvolna za mírné teploty. Přelijte do mixéru nebo do zavařovací sklenice spolu s práškem matcha a medem a mixujte nebo třepte pár vteřin, dokud nezískáte čepici pěny.

2. Nápoj rozdělte do hrnků. Ihned podávejte.

Tip: Do mléka můžete přidat lžičku vanilkového extraktu nebo semínka vanilky i s luskem – ten ale před mixováním vyjměte.

Připravte si také domácí vanilkový extrakt – oživí každé latte nebo kávový nápoj:

Video se připravuje ...

Čokoládové latte s kořením

Množství: 2 sklenice

Čas na přípravu: 20 minut

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 květy badyánu
  • 1 svitek skořice
  • 80 g hořké čokolády, nejlépe 60%
  • 1 lžíce kakaa holandského typu

Připravte si ke kávě také báječnou tvarohovou bábovku s jablky podle časopisu F.O.O.D.

Postup:

1. V rendlíku zahřejte dvě třetiny mléka s badyánem a skořicí, ale nenechte ho dojít k varu. Odstavte na 15 minut.

2. Mezitím najemno nakrájejte čokoládu a rozdělte ji do 2 hrnků. Z rendlíku vyjměte koření a mléko nalijte na čokoládu. Zbytek mléka zahřejte, a jakmile se začne vařit, přelijte je do malé zavařovačky, uzavřete víčkem a pořádně jím zatřeste, získáte tak mléčnou pěnu.

3. Pěnu rozdělte lžící do hrnků, horkou čokoládu posypte kakaem a ihned podávejte.

Tip: Mléko můžete přisladit cukrem nebo medem. Kdo si potrpí na jemné sladké chutě, ať využije mléčnou čokoládu.

Dýňovo-kokosové latte

Množství: 2 hrnky

Čas na přípravu: 25 minut

Suroviny:

  • 250 ml kávy
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 květ badyánu
  • 1 lžička semínek kardamomu
  • 60 g dýňového pyré
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 špetky mletého zázvoru
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • 2 lžíce medu
  • plátky kokosu a kakao holandského typu na ozdobu

Postup:

1. Uvařte kávu a sceďte ji. Kokosové mléko zvolna zahřejte v kastrolu s badyánem a kardamomem, snižte teplotu na minimum a 10 minut zahřívejte i s kávou. Pak je sceďte přes jemné sítko do mixéru nebo zavařovací sklenice s víkem.

2. Přidejte dýňové pyré, skořici, zázvor, muškátový oříšek i med a mixujte nebo třepte, dokud se neobjeví pěna. Pěnu rychle lžící posbírejte do misky a kávu rozdělte do hrnků. Přidejte čepici pěny, ozdobte kokosem a kakaem, můžete přidat i špetku zázvoru a podávejte.

Tip: Pokud kokosové mléko namícháte s plnotučným kravským, docílíte tím lepší mléčné pěny.

Recepty pro vás připravil časopis F.O.O.D. Pro další skvělé nápady a inspiraci do vaší kuchyně můžete časopis zakoupit v elektronické podobě i do schránky bez poštovného ZDE >>>.

Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: MM, F.O.O.D.