Kvíz: Co (ne)víte o dýních? Otestujte se!

30. září 2023 • 00:00

Velké i menší, oranžové, žluté, krémově bílé nebo zelené, žíhané i pruhované. Druhů dýní je celá řada a na podzim zdobí nejednu zahrádku nebo příbytek. A stejně tak už se zabydlely i v našich kuchyních, protože řada z nich je skvělá, ať už se rozhodnete je upéct, uvařit nebo třeba zavařit. Kolik druhů dýní znáte a co o nich všechno víte nebo ještě nevíte? Otestujte si své dýňové znalosti v našem kvízu.   

Dýně jsou skvělá podzimní surovina. V jejich dužnině i semínkách se ukrývá řada zdraví prospěšných látek. A spousta z nich je také velmi chutná. Naprostá klasika je dýňová polévka nebo pečená dýně, kterou můžete podávat jako přílohu,  samostatné jídlo nebo z ní udělat třeba chutný podzimní salát. Skvělé jsou dýně i nasladko, například v podobě koláče, muffinů či koblížků. A mnozí si nedovedou podzim představit bez dýňového latté

Díky své rozmanitosti jsou dýně velmi zajímavé. Nejen do melounu, ale ani do dýně nevidíte, takže kdo je nezná, může být po jejich rozkrojení docela překvapený. A nejen po rozkrojení. Některé dýně umí překvapit i ve chvíli, kdy je upečete, protože naprosto změní svou strukturu. 

Vyzkoušejte si v našem kvízu, co všechno o dýních víte nebo možná ještě nevíte >>>

Video se připravuje ...

Autor: AK