Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Neexistuje moc dezertů, které by byly populární po celém světě. Dýňový koláč neboli pumpkin pie mezi ně rozhodně patří. Upečte si ho také. Je to překvapivě jednoduché.
V Americe, odkud dýňový koláč pochází, se peče nejvíce na Den díkůvzdání. Proč ale čekat až na konec listopadu, když je sezona dýní v plném proudu a něco sladkého a voňavého by se na víkend jistě hodilo? Než se pustíte do pečení, přečtěte si pár užitečných rad a tipů.
Už jste si z dýně uvařili polévku?
Aby těsto zůstalo křehké
Když se pečou koláče, jejichž základem je křehké těsto a tekutější náplň, většinou se korpus předpéká takzvaně naslepo (bez náplně), aby ztuhnl a náplň ho pak nerozmáčela. Dělá se to tak, že těsto ve formě na několika místech propícháte vidličkou, zakryjete ho kruhem vystřiženým z papíru na pečení, zasypete suchými fazolemi nebo jinými luštěninami a dáte na 10 minut do dobře vyhřáté trouby. U dýňového koláče si tuto práci můžete ušetřit. Stačí formu s těstem nejdříve vychladit v mrazáku, pak přidat náplň, koláč vložit do hodně rozpálené trouby, aby se těsto zatáhlo, a pak teplotu snížit a koláč pozvolna dopéct.
Aby náplň nepopraskala
Podobně, jako u pečeného cheesecaku, i u dýňového koláče je důvodem popraskání náplně příliš vysoká teplota nebo moc dlouhá doba pečení. Abyste tomu zabránili, dodržujte přesně pokyny týkající se teploty i doby pečení. Přibližně 15 minut před odhadovaným koncem pečení náplň pravidelně kontrolujte, jestli už není hotová. Měla by připomínat ztuhlý pudink – na povrchu být měkká, ale pevná, a mírně se chvět, když formou zatřesete. To je v pořádku, po vyjmutí z trouby náplň ztuhne. Náplň může popraskat i během chlazení, takže ho neuspěchejte. Nechte koláč pozvolna vychladnout při pokojové teplotě.
Jak vyrobit dýňové pyré do náplně
V Americe se běžně při přípravě dýňového koláče používá dýňové pyré z konzervy. To se u nás sice už dá sehnat, snadno si ho ale vyrobíte z čerstvé dýně. Ideální na jeho přípravu je máslová dýně, použít můžete i hokkaido. Omytou dýni rozpulte a odstraňte lžící semínka. Půlky dýně položte na plech řeznou stranou dolů, dejte je do trouby vyhřáté na 185 °C a pečte asi hodinu. Že je dýně upečená, poznáte podle toho, že ji lze snadno propíchnout vidličkou. Po vychladnutí dužninu vydlabejte lžící a rozmixujte na hladké pyré. Pokud použijete dýni hokkaido, můžete ji rozmixovat i se slupkou, která během pečení změkne. V ledničce vám dýňové pyré vydrží tři dny, můžete ho i zamrazit a použít kdykoli později. Hodí se nejen do koláče. Můžete z něj upéct i muffiny, udělat smoothie nebo třeba uvařit polévku.
Dýňový koláč krok za krokem
Dýňový koláč můžete ozdobit šlehačkou a skořicí>
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 125 g studeného másla
- 50 g moučkového cukru
- šťávu a jemně nastrouhanou kůru z půlky citronu
- 1 lžíci studeného mléka
Na náplň:
- 165 g hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky soli
- 425 g dýňového pyré
- 354 ml kondenzovaného mléka (neslazeného)
- 3 velká vejce
Postup:
1. Hladkou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty zpracujte na drobenku. Pak přidejte vejce, citronovou šťávu a mléko a rychle vypracujte hladké těsto. Pokud se drobí, přidejte ještě trochu studeného mléka. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky.
2. Připravené těsto rozválejte na pomoučněném vále na tenký plát, pomocí válečku ho přeneste do vymazané a vysypané kulaté formy, opatrně ho přitlačte na dno i boky, a těsto, které přečnívá přes kraj formy, odřízněte. Okraje těsta pak můžete ještě vytvarovat prsty. Takto připravenou formu s těstem dejte asi na půl hodiny do mrazáku.
Okraje koláče vytvarujte prsty.
3. Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte cukr, koření a sůl. Přidejte dýňové pyré, kondenzované mléko a vejce a důkladně prošlehejte, dokud se vše nespojí.
4. Troubu předehřejte na 220 °C a rošt umístěte do spodní třetiny trouby.
Do dobře vychlazeného korpusu nalijte dýňovou náplň.
5. Formu z těstem vyndejte z mrazáku a na těsto nalijte připravenou dýňovou náplň. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte 15 minut. Pak teplotu stáhněte na 175 °C a dále pečte přibližně 40–50 minut, dokud není koláč hotový. Náplň by měla být pevná a při zatřesení se lehce chvět. Pokud do středu zapíchnete špejli, měla by po vytažení zůstat čistá.
Koláč dejte do hodně vyhřáté trouby a po 15 minutách teplotu stáhněte.
6. Upečený koláč nechte pozvolna vychladnout při pokojové teplotě.
Na víkend bude báječný i tento koláč s hruškami nebo jablky: