Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem

4. října 2024 • 04:54

Neexistuje moc dezertů, které by byly populární po celém světě. Dýňový koláč neboli pumpkin pie mezi ně rozhodně patří. Upečte si ho také. Je to překvapivě jednoduché.  

 

V Americe, odkud dýňový koláč pochází, se peče nejvíce na Den díkůvzdání. Proč ale čekat až na konec listopadu, když je sezona dýní v plném proudu a něco sladkého a voňavého by se na víkend jistě hodilo? Než se pustíte do pečení, přečtěte si pár užitečných rad a tipů. 

Už jste si z dýně uvařili polévku?

Video se připravuje ...

Aby těsto zůstalo křehké

Když se pečou koláče, jejichž základem je křehké těsto a tekutější náplň, většinou se korpus předpéká takzvaně naslepo (bez náplně), aby ztuhnl a náplň ho pak nerozmáčela. Dělá se to tak, že těsto ve formě na několika místech propícháte vidličkou, zakryjete ho kruhem vystřiženým z papíru na pečení, zasypete suchými fazolemi nebo jinými luštěninami a dáte na 10 minut do dobře vyhřáté trouby. U dýňového koláče si tuto práci můžete ušetřit. Stačí formu s těstem nejdříve vychladit v mrazáku, pak přidat náplň, koláč vložit do hodně rozpálené trouby, aby se těsto zatáhlo, a pak teplotu snížit a koláč pozvolna dopéct.

Aby náplň nepopraskala

Podobně, jako u pečeného cheesecaku, i u dýňového koláče je důvodem popraskání náplně příliš vysoká teplota nebo moc dlouhá doba pečení. Abyste tomu zabránili, dodržujte přesně pokyny týkající se teploty i doby pečení. Přibližně 15 minut před odhadovaným koncem pečení náplň pravidelně kontrolujte, jestli už není hotová. Měla by připomínat ztuhlý pudink – na povrchu být měkká, ale pevná, a mírně se chvět, když formou zatřesete. To je v pořádku, po vyjmutí z trouby náplň ztuhne. Náplň může popraskat i během chlazení, takže ho neuspěchejte. Nechte koláč pozvolna vychladnout při pokojové teplotě. 

Dýňový koláč Dýňový koláč • Autor: iStock

Jak vyrobit dýňové pyré do náplně

V Americe se běžně při přípravě dýňového koláče používá dýňové pyré z konzervy. To se u nás sice už dá sehnat, snadno si ho ale vyrobíte z čerstvé dýně. Ideální na jeho přípravu je máslová dýně, použít můžete i hokkaido. Omytou dýni rozpulte a odstraňte lžící semínka. Půlky dýně položte na plech řeznou stranou dolů, dejte je do trouby vyhřáté na 185 °C a pečte asi hodinu. Že je dýně upečená, poznáte podle toho, že ji lze snadno propíchnout vidličkou. Po vychladnutí dužninu vydlabejte lžící a rozmixujte na hladké pyré. Pokud použijete dýni hokkaido, můžete ji rozmixovat i se slupkou, která během pečení změkne. V ledničce vám dýňové pyré vydrží tři dny, můžete ho i zamrazit a použít kdykoli později. Hodí se nejen do koláče. Můžete z něj upéct i muffiny, udělat smoothie nebo třeba uvařit polévku.

Dýňový koláč krok za krokem

Dýňový koláč můžete ozdobit šlehačkou a skořicí> Dýňový koláč můžete ozdobit šlehačkou a skořicí> • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g studeného másla
  • 50 g moučkového cukru
  • šťávu a jemně nastrouhanou kůru z půlky citronu
  • 1 lžíci studeného mléka

Na náplň:

  • 165 g hnědého cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky soli
  • 425 g dýňového pyré
  • 354 ml kondenzovaného mléka (neslazeného)
  • 3 velká vejce

Postup:

1. Hladkou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty zpracujte na drobenku. Pak přidejte vejce, citronovou šťávu a mléko a rychle vypracujte hladké těsto. Pokud se drobí, přidejte ještě trochu studeného mléka. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky.

2. Připravené těsto rozválejte na pomoučněném vále na tenký plát, pomocí válečku ho přeneste do vymazané a vysypané kulaté formy, opatrně ho přitlačte na dno i boky, a těsto, které přečnívá přes kraj formy, odřízněte. Okraje těsta pak můžete ještě vytvarovat prsty. Takto připravenou formu s těstem dejte asi na půl hodiny do mrazáku.

Okraje koláče vytvarujte prsty. Okraje koláče vytvarujte prsty. • Autor: iStock

3. Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte cukr, koření a sůl. Přidejte dýňové pyré, kondenzované mléko a vejce a důkladně prošlehejte, dokud se vše nespojí.

4. Troubu předehřejte na 220 °C a rošt umístěte do spodní třetiny trouby.

Do dobře vychlazeného korpusu nalijte dýňovou náplň. Do dobře vychlazeného korpusu nalijte dýňovou náplň. • Autor: iStock

5. Formu z těstem vyndejte z mrazáku a na těsto nalijte připravenou dýňovou náplň. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte 15 minut. Pak teplotu stáhněte na 175 °C a dále pečte přibližně 40–50 minut, dokud není koláč hotový. Náplň by měla být pevná a při zatřesení se lehce chvět. Pokud do středu zapíchnete špejli, měla by po vytažení zůstat čistá.

Koláč dejte do hodně vyhřáté trouby a po 15 minutách teplotu stáhněte. Koláč dejte do hodně vyhřáté trouby a po 15 minutách teplotu stáhněte. • Autor: iStock

6. Upečený koláč nechte pozvolna vychladnout při pokojové teplotě.

Na víkend bude báječný i tento koláč s hruškami nebo jablky:

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková