Dokonalé tiramisu: Jak na něj a bez čeho se neobejde?

22. února 2024 • 00:15

Jemnost a lehkost tiramisu, nejklasičtějšího italského moučníku, je nepřekonatelná. Tiramisu doslova znamená „vytáhni mě nahoru" nebo „rozvesel mě," což tento dezert splní na jedničku. Budete se po něm cítit jako v sedmém nebi. 

Základem tohoto nepečeného kávového moučníku zasněženého hořkým kakaem je krémový sýr mascarpone. Stejně důležité jsou i podlouhlé cukrářské piškoty a kvalitní káva. Bez těchto tří ingrediencí zkrátka autentické tiramisu neuděláte. Poctivé tiramisu můžete zkusit podle tohoto tradičního sicilského receptu.

S vejci i bez nich

Další ingrediencí jsou vejce, která by měla být co nejčerstvější a vychlazená. Někdo doporučuje použít bílky i žloutky, jiní radí nahradit bílky šlehačkou, každopádně ale platí, že pokud nemáte k dispozici vejce dokonale čerstvá a nepoškozená, volte raději bezvaječnou variantu. I pravé tiramisu totiž zvládnete úplně bez vajec:

Video se připravuje ...

Tiramisu můžete připravovat klasicky jako dort nebo zvolit praktickou a elegantní variantu tiramisu do skleničky. Originální a jednoduchý způsob, jak na tiramisu, může být i slavnostní tiramisu roláda

Jde to i bez mascarpone

Mascarpone je sice základní ingrediencí, ale jde to i bez něj. Správná italská babička by se na vás sice hodně mračila, hlavní ale je, že výsledek bude chutnat vám. Jako náhrada v takzvaném tiramisu po česku poslouží například pomazánkové máslo.  Pro lehčí variantu můžete vyzkoušet tiramisu s ricottou a zakysanou smetanou nebo dietnější tiramisu z tvarohu.  Mascarpone se dá dokonce nahradit i kokosovou smetanou - a dokonalý moučník, který si nebudete muset vyčítat, je na světě.

Opravdoví nadšenci do zdravé výživy můžou zkusit i tiramisu bez piškotu. Ten se dá nahradit ovesnými vločkami a ořechy. Pokud se rozhodnete piškot nenahrazovat, nepoužívejte raději dětské piškoty. Mají jiné složení než cukrářské a jsou daleko sladší. Kouzlo tiramisu se skrývá právě v rovnováze sladkého a hořkého a příliš cukru může výsledek zkazit.

Vylepšete si tiramisu ovocem

Jahodová verze tiramisu jistě uspokojí i náročné Vodnáře Jahodová verze tiramisu jistě uspokojí i náročné Vodnáře • Autor: iStock

Oblíbené jsou i varianty s ovocem. Klasikou je jahodové tiramisu, máte-li rádi třešně, můžete zkusit i variantu s tímto ovocem.

Určitě si pochutnáte i na českém domácím pribináčku>>>

Video se připravuje ...

Autor: red