Dokonalé tiramisu: Jak na něj a bez čeho se neobejde?

16. ledna 2018 • 00:00

Jemnost a lehkost tiramisu, nejklasičtějšího italského moučníku, je zkrátka nepřekonatelná. Tiramisu doslova znamená "vytáhni mě nahoru" a pokud se vám tento dezert povede, zvedne náladu nejenom vám. 

Základem tohoto nepečeného kávového moučníku zasněženého hořkým kakaem je samozřejmě krémový sýr mascarpone. Stejně důležité jsou i podlouhlé cukrářské piškoty a kvalitní káva. Bez těchto tří ingrediencí zkrátka autentické tiramisu neuděláte. Poctivé tiramisu můžete zkusit podle tohoto tradičního sicilského receptu.

Mascarpone, kvalitní káva a piškoty – pro pravé tiramisu nepostradatelná trojice Mascarpone, kvalitní káva a piškoty – pro pravé tiramisu nepostradatelná trojice • Autor: istock

Vejce si tiramisu zaslouží co nejčerstvější a vychlazené. Někdo doporučuje použít bílky i žloutky, jiní radí nahradit bílky šlehačkou, každopádně ale platí, že pokud nemáte k dispozici vejce dokonale čerstvá a nepoškozená, volte raději bezvaječnou variantu. I pravé tiramisu totiž zvládnete úplně bez vajec.

Video se připravuje ...

Tiramisu můžete připravovat klasicky jako dort nebo zvolit praktickou a elegantní variantu tiramisu do skleničky. Originální a jednoduchý způsob, jak na tiramisu, může být i slavnotní tiramisu roláda

I bez mascarpone to ale jde. Správná italská babička by se na vás sice mračila, hlavní je ale, že bude chutnat vám. Jako náhrada v takzvaném tiramisu po česku poslouží pomazánkové máslo. Pro lehčí variantu můžete vyzkoušet zdravé tiramisu z tvarohu, stačí nahradit šlehačku a mascarpone tvarohem s jogurtem, cukr zase stévií a dokonalý moučník, který si nebudete muset vyčítat, je na světě.

Káva se v tiramisu neobejde bez alkoholu. Nejklasičtější je amaretto, ale můžete použít i koňak, kávový nebo pomerančový likér nebo rum Káva se v tiramisu neobejde bez alkoholu. Nejklasičtější je amaretto, ale můžete použít i koňak, kávový nebo pomerančový likér nebo rum • Autor: istock

Opravdoví nadšenci do zdravé výživy můžou zkusit tiramisu bez piškotu. Ten se dá nahradit ovesnými vločkami a ořechy. Pokud se rozhodnete piškot nenahrazovat, nepoužívejte raději dětské piškoty, mají jiné složení než cukrářské a jsou daleko sladší. Kouzlo tiramisu se skrývá právě v rovnováze sladkého a hořkého a příliš cukru může výsledek zkazit.

Přečtěte si také o tom, jaký vliv mají ovesné vločky na cholesterol.

Cukrářské piškoty jsou pro tiramisu ideální nejen díky tvaru, ale hlavně díky struktuře a přiměřené sladkosti Cukrářské piškoty jsou pro tiramisu ideální nejen díky tvaru, ale hlavně díky struktuře a přiměřené sladkosti • Autor: istock

Náš tip: Chuť tiramisu si můžete užít také v podobě tiramisu kávy!

Autor: Kristina Hamplová