3x moučník na víkend: Hrnkový koláč bez mouky, tiramisu podle šéfkuchaře nebo domácí cheesecake

9. února 2024 • 04:12

Upečte si na víkend rychlý a jednoduchý kokosový koláč, na který všechny suroviny odvážíte pomocí hrnku. Nebo nechte troubu odpočívat a zkuste recept na tiramisu od talentovaného šéfkuchaře Ondřeje Dufka. A hodit se vám možná bude i návod na cheesecake, který si můžete ozdobit podle vlastní chuti a třeba s ním oslavit v předstihu Valentýna. 

Co si připravíte dobrého?

Tiramisu od Ondřeje Dufka

Hrnkový kokosový koláč bez mouky

Domácí cheesecake

Chcete-li něco, co se doslova rozplývá na jazyku, zkuste pavlovu>>>

Video se připravuje ...

Tiramisu od Ondřeje Dufka

Suroviny:

  • 1 balení italských piškotů
  • 300 ml silné kávy
  • 1 velký panák likéru Amaretto
  • 4 vejce
  • 50 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 100 g smetany ke šlehání
  • lískový krém kakao s kousky lískáčů (Živina)
  • 10 g kakaového prášku

Tiramisu od Ondřeje Dufka Tiramisu od Ondřeje Dufka • Autor: iStock

Postup:

1. Jako první si připravíme kávu, aby měla čas vychladnout. Nejlepší bude několik espress zředěných trochou vody nebo filtrovaná káva. Necháme ji vychladnout, přidáme likér a uchováme v lednici. Jinak se nám piškoty rychle rozmáčí.

2. Pokračujeme mascarpone krémem. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s většinou cukru do světlé pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme sníh. Smetanu si vyšleháme samostatně. Doporučuji použít studenou mísu, která usnadní šlehání. Pak smícháme žloutky s mascarpone, přidáme ušlehanou smetanu a jako poslední jemně vmícháme sníh z bílků.  

3. Jsme připraveni začít skládat lahodné tiramisu. Preferuji si nejprve formu vytřít tenkou vrstvou lískooříškového krému. Piškoty ponoříme na vteřinu do připravené kávy a skládáme do řady na dno formy. Pokračujeme silnou vrstvou krému. Tento proces zopakujeme ještě jednou – vrstva piškotů a vrstva krému. Celé tiramisu pečlivě zasypeme kakaovým práškem a necháme přes noc v lednici.

Hrnkový kokosový koláč bez mouky

Hrnkový kokosový koláč bez mouky Hrnkový kokosový koláč bez mouky • Autor: iStock

(1 hrnek = 250 ml)

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 2,5 hrnku strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. V míse lehce rozšleháme vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem. Přimícháme smetanu a pak strouhaný kokos se špetkou soli. Vzniklé těsto dáme na půl hodiny do lednice.

2. Mezitím zahřejeme troubu na 180 °C a menší obdélníkovou nebo čtvercovou formu vyložíme papírem na pečení.

3. Do vychlazeného těsta přimícháme prášek do pečiva, těsto nalijeme do připravené formy, dáme do vyhřáté trouby a pečeme 30-35 minut dozlatova.

4. Po vychladnutí koláč nakrájíme na čtverce a pocukrujeme.

Domácí cheesecake

Cheesecake ozdobte třeba jahodami nebo malinami Cheesecake ozdobte třeba jahodami nebo malinami • Autor: iStock

Suroviny:

  • 250 g karamelových sušenek
  • asi 130 g másla
  • 600 g čerstvého smetanového sýru (ideálně Philadelphia)
  • 200 ml zakysané smetany
  • 250 g moučkového cukru
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 vejce
  • 1 žloutek

Postup:         

1. Sušenky nasypeme do sáčku a rozdrtíme válečkem najemno. Přesypeme je do mísy, přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme kompaktní hmotu. Dno kulaté dortové formy o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení a upěchujeme do ní pomocí skleničky připravenou hmotu tak, aby pokryla dno a částečně i boky formy. Korpus dáme do lednice a mezitím připravíme náplň.

2. Ve větší míse vyšleháme smetanový sýr a postupně do něj zašleháme zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou kůru, vanilkový extrakt a nakonec jedno po druhém vejce a žloutek.  

3. Náplň nalijeme na vychlazený korpus ve formě a lehce s ní bouchneme o kuchyňskou desku, aby se uvolnily vzduchové bublinky uvnitř náplně. Formu dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a cheesecake pomalu pečeme 60-70 minut tak, aby náplň byla po obvodu zlatavá a uprostřed se při zatřesení ještě lehce chvěla.  

4. Cheesecake necháme vychladnout a pak ho dáme ještě dobře vychladit do lednice.

5. Dobře vychlazený cheesecake můžeme podávat jen tak nebo ho ještě ozdobit podle vlastní chuti a fantazie. Například čerstvým nebo rozvařeným drobným ovocem, čokoládovou polevou nebo slaným karamelem. 

Naučte se slaný karamel podle videa>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková