3x moučník na víkend: Hrnkový koláč bez mouky, tiramisu podle šéfkuchaře nebo domácí cheesecake
Upečte si na víkend rychlý a jednoduchý kokosový koláč, na který všechny suroviny odvážíte pomocí hrnku. Nebo nechte troubu odpočívat a zkuste recept na tiramisu od talentovaného šéfkuchaře Ondřeje Dufka. A hodit se vám možná bude i návod na cheesecake, který si můžete ozdobit podle vlastní chuti a třeba s ním oslavit v předstihu Valentýna.
Co si připravíte dobrého?
Hrnkový kokosový koláč bez mouky
Chcete-li něco, co se doslova rozplývá na jazyku, zkuste pavlovu>>>
Tiramisu od Ondřeje Dufka
Suroviny:
- 1 balení italských piškotů
- 300 ml silné kávy
- 1 velký panák likéru Amaretto
- 4 vejce
- 50 g cukru
- 500 g mascarpone
- 100 g smetany ke šlehání
- lískový krém kakao s kousky lískáčů (Živina)
- 10 g kakaového prášku
Postup:
1. Jako první si připravíme kávu, aby měla čas vychladnout. Nejlepší bude několik espress zředěných trochou vody nebo filtrovaná káva. Necháme ji vychladnout, přidáme likér a uchováme v lednici. Jinak se nám piškoty rychle rozmáčí.
2. Pokračujeme mascarpone krémem. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s většinou cukru do světlé pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme sníh. Smetanu si vyšleháme samostatně. Doporučuji použít studenou mísu, která usnadní šlehání. Pak smícháme žloutky s mascarpone, přidáme ušlehanou smetanu a jako poslední jemně vmícháme sníh z bílků.
3. Jsme připraveni začít skládat lahodné tiramisu. Preferuji si nejprve formu vytřít tenkou vrstvou lískooříškového krému. Piškoty ponoříme na vteřinu do připravené kávy a skládáme do řady na dno formy. Pokračujeme silnou vrstvou krému. Tento proces zopakujeme ještě jednou – vrstva piškotů a vrstva krému. Celé tiramisu pečlivě zasypeme kakaovým práškem a necháme přes noc v lednici.
Hrnkový kokosový koláč bez mouky
(1 hrnek = 250 ml)
Suroviny:
- 4 vejce
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 2,5 hrnku strouhaného kokosu
- špetka soli
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. V míse lehce rozšleháme vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem. Přimícháme smetanu a pak strouhaný kokos se špetkou soli. Vzniklé těsto dáme na půl hodiny do lednice.
2. Mezitím zahřejeme troubu na 180 °C a menší obdélníkovou nebo čtvercovou formu vyložíme papírem na pečení.
3. Do vychlazeného těsta přimícháme prášek do pečiva, těsto nalijeme do připravené formy, dáme do vyhřáté trouby a pečeme 30-35 minut dozlatova.
4. Po vychladnutí koláč nakrájíme na čtverce a pocukrujeme.
Domácí cheesecake
Suroviny:
- 250 g karamelových sušenek
- asi 130 g másla
- 600 g čerstvého smetanového sýru (ideálně Philadelphia)
- 200 ml zakysané smetany
- 250 g moučkového cukru
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 1 žloutek
Postup:
1. Sušenky nasypeme do sáčku a rozdrtíme válečkem najemno. Přesypeme je do mísy, přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme kompaktní hmotu. Dno kulaté dortové formy o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení a upěchujeme do ní pomocí skleničky připravenou hmotu tak, aby pokryla dno a částečně i boky formy. Korpus dáme do lednice a mezitím připravíme náplň.
2. Ve větší míse vyšleháme smetanový sýr a postupně do něj zašleháme zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou kůru, vanilkový extrakt a nakonec jedno po druhém vejce a žloutek.
3. Náplň nalijeme na vychlazený korpus ve formě a lehce s ní bouchneme o kuchyňskou desku, aby se uvolnily vzduchové bublinky uvnitř náplně. Formu dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a cheesecake pomalu pečeme 60-70 minut tak, aby náplň byla po obvodu zlatavá a uprostřed se při zatřesení ještě lehce chvěla.
4. Cheesecake necháme vychladnout a pak ho dáme ještě dobře vychladit do lednice.
5. Dobře vychlazený cheesecake můžeme podávat jen tak nebo ho ještě ozdobit podle vlastní chuti a fantazie. Například čerstvým nebo rozvařeným drobným ovocem, čokoládovou polevou nebo slaným karamelem.
Naučte se slaný karamel podle videa>>>