Co jste možná nevěděli o cuketách

Co jste možná nevěděli o cuketách
Cukety ze zahrady • Autor: istockphoto.com
1. září 2017 • 00:00

Spousta z nás si pěstuje cukety na zahradě a nebo je lehce můžeme zakoupit v obchodech, proto se velice rychle staly součástí našeho jídelníčku. Ale víme vůbec, odkud pochází a k čemu jsou dobré?

Cuketa na zahradě Cuketa na zahradě • Autor: istockphoto.com

Semena cuket se dostala do jižní Evropy s Kolumbem, kde šlechtěním vznikla cuketa, jakou známe dnes. V českých kuchyních se ale rozšířily až v 80. letech 20. století.

Jsou nenáročné na pěstování a celoročně dostupné. V Jižní Americe jsou nejoblíbenější zeleninou, neobejdou se bez nich Thajci, Vietnamci, Libanonci, Balkánci, Španělé, Francouzi nebo Italové. V Česku nahrazovaly choulostivé okurky.

Jsou odolnější a jejich podnož se dá využívat pro roubování salátových okurek. Dají se připravovat snad na všechny způsoby a mladé cukety jsou dobré i syrové. Jejich dužina má až 90 % vody a slušnou dávku draslíku. Jestliže na trhu narazíte na pult s cuketami různé velikosti, máte větší jistotu, že opravdu pocházejí z rané sklizně a jsou čerstvé.

Hromada stejně velkých plodů ukazuje na to, že byly sklízeny v různý čas. Před tepelným zpracováním často vyžadují osolit a vypotit. Mladým stačí 20 minut, dospělým kusům je dobré dát aspoň hodinu. Cukety nemají rády velké tepelné výkyvy, proto v ledničce rychle měknou.

Cukety plněné vepřovým

Malé plněné cukety jsou prostě skvělý nápad. Ať už je plníte šťavnatým masem nebo třeba kuskusem připraveným s mandlemi, kari kořením, česnekem, výsledek bude neodolatelně skvělý jak chuťově, tak i na pohled. Nebojte se ani výrazného tvrdého sýru.

Plněné cukety Plněné cukety • Autor: istockphoto.com

Autor: F.O.O.D.