Co se starým pečivem a jak z něj vykouzlit svačinu, oběd či večeři? Máme odpověď!

5. června 2023 • 12:00

Známe to asi všichni. Občas se prostě stane, že zůstane ležet v sáčku zabalených pár kousků pečiva, ke kterému se už zkrátka nikdo nemá, protože čerstvé je zkrátka lepší. Určitě ho nevyhazujte! Někdy je opak pravdou a ze zbylých rohlíků, housek, baget či loupáků můžete připravit snadno a levně pokrm, po kterém se jen zapráší.

Starší pečivo uplatníte ve sladké i slané kuchyni v jakémkoli množství. Ať již se sejde více kousků nebo jen jedna zapomenutá houska. I s málem můžete vykouzlit výborný oběd či večeři. Jen si vzpomeňte, nechyběla vám zrovna nedávno troška strouhanky, když jste chtěli připravit bylinkovou krustu na maso, zahustit mletou směs na karbanátky nebo vysypat formu na bábovku? Protože potom, jak se říká, jako když najdeš! Pokud vám tedy zbyde nějaké to starší pečivo, nezoufejte a hlavně ho nevyhazujte. Určitě jej hravě spotřebujete a vykouzlíte z něj mnoho chutných pokrmů.

Snídani v podobě francouzského toastu si můžete dopřát i v pracovním týdnu, příprava je snadná a rychlá Snídani v podobě francouzského toastu si můžete dopřát i v pracovním týdnu, příprava je snadná a rychlá • Autor: iStock

Když je chuť na sladké

Francouzská inspirace

Francouzský toust – tento pokrm je připravován často jako teplá sladká snídaně, ale potěší i jako rychlá svačina. Plátky bílého pečiva (bagety nebo toustového chleba) se namáčí v rozšlehané směsi vajec, smetany, vanilkového cukru a skořice. Následně se opékají na rozpálené pánvi s máslem z obou stran dozlatova. Před podáváním se přelijí např. medem a doplní ovocem dle chuti. Připravit si je můžeme ale i ze zbylého mazance nebo vánočky. Českou variantou jsou např. tvarohovo-povidlové smaženky.

Francouzský toast si můžete připravit podle videoreceptu>>>

Žemlovka

Žemlovku zvanou někdy také zemlbába či semlbába zná ze svého dětství asi každý. Typická vůně skořice a jablek se linula nejednou domácností, kdy každá měla ten svůj osvědčený recept.  Název tohoto oblíbeného sladkého pokrmu je pravděpodobně odvozen z němčiny od slova „Semmel“ v překladu houska a slova „baba“, pod kterým lze ve staročeských kuchařkách nalézt mnoho druhů nákypů, jejichž základní surovinou byly právě žemle.

žemlovka z vánočky žemlovka z vánočky • Autor: F.O.O.D.

A z čeho si můžeme žemlovku upéct dnes? Existuje nespočet jejích variant, ať již z bílého pečiva, jako jsou rohlíky, housky a toustový chléb, tak například z vánoček, mazanců, sladkých rohlíků (loupáků) či croissantů. Fantazii se meze nekladou ani v rámci použitého ovoce. Nákyp lze připravit například s hruškami a brusinkami nebo banány a čokoládou, v létě třeba  s meruňkami, jahodami nebo malinami. Jinak tomu není ani v rámci dalších použitých ingrediencí a osvědčených postupů. Někdo přelévá jednotlivé vrstvy pečiva a ovoce jen mlékem, další přidává celá vejce, jiný šlehá pro lehkost bílkový sníh nebo připravuje tvarohovou nádivku, která dodá žemlovce vláčnost.

Receptů a zaručených tipů na tu nejlepší sladkou klasiku je nespočet. Stačí si jen najít ten svůj ze všech NEJ!

A zase ta Francie!

I ve francouzské kuchyni najdeme obdobu naší žemlovky, kterou je brioškový gratin. Plátky den staré briošky se střídavě například s rebarborou, jejíž sezóna je v plném proudu, vyskládají do menších máslem vymazaných žáruvzdorných misek a zalijí směsí smetany, mléka, vajec, cukru, vanilky a špetky soli. Pečivo se nechá nasáknout směsí, povrch posype plátky mandlí a zapeče dozlatova.

Říkáte si, kde je ta přidaná hodnota oproti naší zemlbábě? Ve vanilkové omáčce, která se připravuje z čerstvých žloutků a mléka, se kterou se hotové gratiny podávají. No řekněte, není to lahodná kombinace?

Strouhanka nasladko

Ačkoli je česká kuchyně znovu v módě, některé tradiční recepty upadají do zapomnění, i když je mnozí nepřestali nikdy vařit. Jedním z takových receptů jsou bramborové šišky s ořechovou strouhankou. Bramborové těsto zná každý a příprava strouhanky je ten nejjednodušší způsob, jak staré pečivo zpracovat. A nemusí jít vždy jen o slanou kuchyni.

šišky se strouhankou šišky se strouhankou • Autor: F.O.O.D.

Jak tedy připravit kýženou strouhanku na posypání či obalení šišek? Stačí jen na pánvi rozpustit máslo, nastrouhané pečivo opéct dorůžova a nakonec smíchat dle chuti s moučkovým cukrem. I zde je samozřejmě prostor pro variování. Přidat můžete např. mandle, kokos, vlašské či lískové ořechy, jejichž vůně se při opékání krásně uvolní.

Inspirovat se můžete také recepty, jako jsou: tvarohové ravioly se strouhankou nebo kokosky se strouhankou.  

Kartouzské koblížky

S vynikajícím domácím šodó si můžete připravit také kartouzské koblížky se šodó. Nebojte se, na tyto skvělé smažené šištičky není třeba čekat, než nakynou. Hotové jsou raz dva, jelikož se připravují ze střídky starších sladkých rohlíků. A protože se před smažením obalují navíc ještě ve strouhance, zužitkujete při jejich zhotovení i zbylé klasické bílé pečivo. 

Jak využít přebytečné palačinky se dozvíte ZDE >>>

Slané pohoštění

Pokud nejste přívržencem sladké kuchyně, jistě vás potěší recepty na špekové, houskové či karlovarské knedlíky, nádivky či topinky s vajíčkovou pomazánkou. Ze staršího pečiva můžete snadno vykouzlit také výtečné křupavé krutony, kterými skvěle obohatíte nejeden zeleninový nebo luštěninový salát či krémovou polévku např. z hrášku nebo špenátu.

Proužky portobello ve strouhance Proužky portobello ve strouhance • Autor: F.O.O.D.

A pro využití i posledního drobečku vyzkoušejte např. zapečené brambory se sýrovou strouhankou, hráškovou sekanou, bramborové knedlíky se strouhankou nebo proužky portobello ve strouhance. Inspiraci nalezneme ale také v italské kuchyni v podobě skvělých rýžových kuliček arancini.

Skoro to vypadá, že uplatnění staršího pečiva nemá mezí. Využít jej tak můžeme doslova beze zbytku.   

Autor: red