Dětské dezerty, kterým neodolají: Připravte domácí pribináček, termix nebo pudink

19. května 2020 • 00:00

Hledáte inspiraci, co připravit dětem k svačině? Vsaďte na dezerty, které zbožňují celé generace. Místo abyste pro ně chodili do obchodu, raději připravte jejich poctivou domácí verzi, která je chutnější, levnější, méně sladká a hotová raz dva. Až je ochutnáte, kupované už chtít nebudete.

Pribináček za pár korun

Každý den k svačině jedině pramen zdraví z Posázaví, zpívaly děti v oblíbené české hudební komedii Ať žijí duchové! Populární dezert z tvarohu a smetany děti svačí už 65 let, řada z nich by ho mohla konzumovat na kila. A rádi si na něm smlsnou i dospělí. Jenže cena malého kelímku v obchodech je poměrně vysoká. Přitom není nic jednoduššího, než ho připravit doma za zlomek ceny. Vystačíte si s tvarohem, smetanou ke šlehání, trochou zakysané smetany a cukrem. S tím to ale nemusíte přehánět. Na ovonění sáhněte po vanilkovém cukru nebo použijte pár kapek vanilkového extraktu, který si také snadno vyrobíte doma. Základní domácí smetanový pribináček můžete podle preferencí strávníků ochutit semínky vanilkového lusku, kakaem nebo karobem nebo rozmixovaným ovocem. A až budou v létě děti žadonit o zmrzlinu, vyrobte jim domácí nanuky s pribináčkem a ovocem.

Termix pro děti i dospěláky

Dětmi po generace velmi oblíbený je i další dezert, který je z termizovaného, tedy tepelně upraveného tvarohu. Odtud také název termix. Vyrábí se z tvarohu, másla nebo smetany, bramborového nebo kukuřičného škrobu, želatiny a ochucující složky z ovoce, vanilky, kakaa a jiných. S množstvím v nízkém čtvercovém kelímku a cenou za něj je to podobné jako u pribináčka. Za hodně peněz málo muziky, chtělo by se říct. I termix si však lehce uděláte doma. Stačí uvařit pudink a do ještě teplého vešlehat vláčný tvaroh z vaničky. Pokud dáváte přednost čokoládové příchuti, zapomeňte tentokrát na kakaový prášek a ke vzniklému krému vmíchejte ještě ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu.

Poctivý pudink bez lepku a barviv

Levné a příliš chutné nejsou ani v kelímku kupované hotové pudinky s imitací šlehačky navrchu. Příprava pravého domácího pudinku bez lepku a barviv sice zabere o něco více času, rozhodně ale stojí za to. Zapomeňte na pudinkový prášek v sáčku. Poctivý vanilkový pudink, jak ho dělávaly naše babičky, je uvařený ze smetany ke šlehání, žloutků, špetky škrobu, trochy cukru a vy můžete navíc přidat pravou vanilku. Skvěle chutná samotný s čerstvým či kompotovaným ovocem, kopcem šlehačky nebo třeba piškoty politými sirupem.

Více receptů pro děti i dospělé najdete v časopisu F.O.O.D. Můžete si ho koupit elektronicky i v tištěné podobě přímo do schránky ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová