Kremrole s bílkovým sněhem: Cukrářský majstrštyk, na který nedáme dopustit

20. ledna 2023 • 00:00

Dozlatova vypečené kremrole naplněné sladkou bílkovou hmotou jsou evergreenem českých cukráren. Připravit si je ale můžete snadno i doma. Oslaďte si den s rodinou či přáteli a napečte kremrole, po kterých se budou všichni olizovat až za ušima.

Úžasně křehké, jemné, sladké, zkrátka famózní kremrole není vůbec těžké připravit i v domácích podmínkách. Základem tohoto ikonického dezertu je listové těsto a delikátní náplň v podobě nadýchaného, ale zároveň hutného bílkového sněhu. Ten tvoří společně s trubičkami dokonalou harmonii chutí, které propadly již celé generace milovníků sladkého. Že už se vám sbíhají sliny? Tak rozpalte trouby, jde se na to.

Video se připravuje ...

Pokud máte dostatek času, listové těsto na kremrole si můžete vypracovat domácí. Jeho zhotovení je sice trochu zdlouhavější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Listové těsto ve výtečné kvalitě je ale možné zakoupit již předpřipravené v chlazené či mražené podobě. Pokud máte naspěch, ideálním výběrem je chlazený rozválený plát. Ten doma stačí jen rozkrájet na proužky vhodné délky a stočit do šroubovice na nachystané kuželové trubičky.

Jestliže ale listovému těstu zrovna dvakrát neholdujete, lahodné trubičky můžete připravit i z jiných druhů, jako je např. výtečné domácí těsto šlehačkové ze špaldové moukytěsto jogurtové nebo jednoduché těsto ze zakysané smetany.

Kremrole se tradičně plní bílkovou hmotou. Velmi častou náplní však bývá také šlehačka. Ať již se rozhodnete pohostit své blízké kremrolemi se sněhem, nebo se šlehačkou, v každém případě sklidíte ovace. Křehké trubičky jsou totiž perfektní sladkou tečkou po nedělním obědě i výtečným pohoštěním na narozeninovou oslavu. Poprášené lehkou vrstvou moučkového cukru jsou prostě k nakousnutí.

Receptů na tradiční dezert existuje celá řada. Vyzkoušet můžete kremrole podle cukrárny Myšák, které pro vás připravil časopis F.O.O.D., veganské kremrole naplněné sněhem z cizrnového nálevu a kokosovou šlehačkou, nebo dokonce slanou verzi v podobě vynikajících trubiček z listového těsta s krémem z tvarohu, jogurtu, nivy a pažitky. Fantazii a chuti se meze nekladou, proto pečte, mlsejte a ochutnávejte, jak hrdlo ráčí.

Autor: red