Odlehčené Vánoce: Dopřejte si bohaté hody bez výčitek

20. prosince 2021 • 00:00

Čas svátků vánočních je tradičně spjatý s četnými návštěvami a setkáními se svými blízkými, které jdou ruku v ruce s ochutnáváním nových dobrot a cukroví. Aby vám ale na všechny ty úžasné delikatesy zůstalo po štědrovečerním hodování ještě místo, inspirujte se našimi tipy na odlehčené varianty tradičních pokrmů. Jistě si na nich pochutnáte stejně jako na klasice!

Hodování je s Vánocemi již neodmyslitelně spjaté. Ačkoli tomu nebylo tak vždy, v dnešní době si o svátcích zkrátka rádi dopřejeme dobrého jídla více než kdy jindy. A tak jsme se pro vás, kteří se nebojíte změny, nebo dokonce hledáte novou inspiraci, rozhodli připravit takové recepty, se kterými si nebudete muset nic odříkat a zároveň vám po jídle zbude ještě dostatek energie na malou procházku či návštěvu kluziště. Inspirujte se našimi tipy níže a užívejte Vánoce plnými doušky.

Ryba se salátem

Tradiční štědrovečerní večeří je smažený kapr v trojobalu, servírovaný s vydatným bramborovým salátem plným majonézy. Pro ty, kteří si bez kapra na talíři nedokážou Štědrý večer ani představit, jsme vybrali staročeskou klasiku v podobě kapra namodro s kořenovou zeleninou a bramborami. Tato úprava je nejen chutná, ale zároveň i velmi lehká a zdravá. Podle receptu časopisu F.O.O.D. vám příprava večeře půjde od ruky. Výtečné jsou také pečené kapří řízky v citronovo-mandlové krustě v kombinaci s bramborovým salátem s kapary, do kterého se přidávají jen čtyři lžíce majonézy. Vyzkoušet můžete ale také odlehčenou verzi salátu zcela bez této oblíbené omáčky. V receptu na lehký bramborový salát na vás čeká svěží chuť šalotky, jarní cibulky, petrželky, vinného octa a hořčice. Doplňte jej např. pečenými kapřími hranolky s tymiánem nebo pstruhem na citronech. Pokud si na české klasice zrovna dvakrát nezakládáte, dokonalým gurmánským zážitkem je také pstruh na čekankovém risottu s parmazánem.

Sladké cukroví

Nejoblíbenější druhy cukroví servírované na vánoční stůl v podobě vanilkových rohlíčků, lineckého nebo išelských dortíčků jsou pečené z těst, kterým vévodí bílá mouka, cukr a máslo. Proto jsme zapátrali a vybrali pro vás datlové bonbony, jejichž sladkou chuť udává sušené ovoce, nebo kokosové kuličky, ve kterých si můžete smlsnout na medu. O celozrnnou špaldovou mouku jsou obohacené zase např. zázvorové sušenky, kterým můžete vtisknout podobu vánočních komet.

Obložené chlebíčky

Obložené chlebíčky jsou českým evergreenem, který si svou oblibu od počátku 20. století, kdy byl poprvé připraven, udržel dodnes. Nadýchaný plátek veky, bramborový salátek, vepřová šunka a vajíčko. To je asi ta nejklasičtější podoba, kterou všichni dobře známe. Vyzkoušejte pro změnu některou z našich odlehčených variant. Jejich chutě vás zaručeně překvapí. Patří mezi vaše oblíbené sýry niva? Pak jsou pro vás jako stvořené chlebíčky s hruškami. Parádní pochoutkou jsou také chlebíčky s avokádem a kukuřicí nebo chlebíčky s pečenou dýní a kozím sýrem. Sváteční tabuli také skvěle zpestří obložené ovocné a zeleninové talíře.

Video se připravuje ...

Autor: VDŠ