Tvarožník: Recept na lehoučký dezert podle Haliny Pawlowské
Tvaroh nemusí být jen náplní do dortů a koláčů. V hlavní roli ještě lépe vynikne jeho vláčnost a lehce nakyslá mléčná chuť. Tvarožník je vděčný dezert pro každou příležitost. Nezabere moc času, krásně vypadá a skvěle chutná. Zkuste recept podle Haliny Pawlowské!
Pokud chcete, můžete tenhle tvarožník připravit úplně bez mouky. V opačném případě vám jako korpus skvěle poslouží rozdrcené sušenky spojené povoleným máslem, namačkané na dno formy.
Tvarožník bez mouky
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 pomazánková másla
- 1 žervé
- špetka soli
- vanilkový cukr
- půl šálku cukru krupice
- šťáva z půl citronu
- 1 lžíce meruňkové marmelády
- 3 vejce
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
Postup:
Všechny suroviny smícháme a nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pokud chcete tvarožník úplně bez mouky, vysypte formu strouhaným kokosem nebo použijte pečicí papír.
Pečeme na 175 stupňů asi 45 minut, pak troubu pootevřeme, aby se nezavřela, a počkáme, dokud nevystydne.
Vynikající bude tvarožník i s drobenkou – tahle kokosová verze s tvarohem báječně ladí!
Tip: Podávejte s ovocným rozvarem. Jahody povařte s trochou borůvek, vanilkovým cukrem a jedním čtverečkem hořké čokolády.
Zkuste také lehký vanilkový krém podle šéfkuchaře.